Ha egy kapcsolat papíron tökéletes, mindent túlélhet?
2019. november 03. írta: Barna Borbála

Ha egy kapcsolat papíron tökéletes, mindent túlélhet?

Ismerős történet a Gólem Színházban

76706825_10157413325782349_4746819656793194496_o.jpg

Gondolkoztál már azon, milyen utópiában élnél szívesen? Nos, a Gólem Színház Ismerős történet című darabjának főszereplői igen: és a hálószobájukban fekve meg is osztják egymással az elképzeléseiket erről az előadás felütéseként. Az ő tökéletes álomvilágukban nem kapott helyett a poliészter, de a japán turisták és szülők sem. Az utolsó különösen érdekes hipotézis, igaz? Pedig minél jobban megismerjük a történetüket, annál inkább megértjük, miért zárnák be a kapcsolatukat a négy fal közé – és hagynák ki belőle a családot… 71961169_10157361131357349_8113337382721290240_n.jpg

Ruth és Jack párosa papíron tökéletes:

A kémiájuk tagadhatatlan, és gyakorlatilag egy saját világot teremtenek maguknak, amiben egy kicsit megmaradhattak gyermeknek. Irigylésre méltóak a belsős poénjaik, az, ahogyan egymást ugratják. Talán azért igyekeznek viccet csinálni a dolgokból, hogy ne kelljen szembenézniük azokkal a kérdésekkel, amik a korosztályukban már egészen égetőek? Ruth születésnapján ismerjük meg őket, amit a nő barátaival ünnepelnek meg – és ez a házibuli elindítja a kapcsolatuk lavináját. Ugyanis ahogyan készülődnek az estére, úgy rajzolódik ki előttünk, miért is menekülnének folyamatosan az utópiájukba. Kiderül, hogy Ruth zsidó családból származik, míg Jack nem tartja magát vallásosnak – ami viszont még ennél is nagyobb gond, hogy korábbi válása miatt nem hisz a házasságban, de talán magában a szerelemben sem.

Míg a nőnek fontos a szép otthon, és az anyagi biztonság, addig a férfinek bőven elég az a kis lakás, amit a tanári fizetésből fenn tud tartani. Először úgy tűnik, hogy ez még nem túl nagy akadály, hiszen Ruth tulajdonképpen befogadja szerelmét, de hamarosan rájövünk, hogy igazából rengeteg düh van benne amiatt, hogy sokkal több dologért fizet, mint a Jack – ráadásul ő vezette be párját a saját baráti körébe. Apropó barátok! A születésnap nem csak Ruth felköszöntéséről szól, hanem arról is, hogy mindenki eldicsekedhessen, merre tart az élete. Így fordulhat elő az, hogy a vendégek távozása után még élesebb lesz a vita Ruth és Jack között, mivel a nő a sok boldog házasságot és kismamát látva rájön, igazából egyáltalán nem különbözik tőlük. Ugyanazt akarja, amit ők: családot, azonban Jack ezt nem tudja – vagy nem akarja megadni neki. De még ha egyet is tudnának érteni abban, milyen jövőt képzelnek el, akkor is nagy bajban vannak: egyiküket sem kedvelik a másikuk családjában, ráadásul teljesen más szellemben (és vallásban) nőttek fel. Így felmerül a kérdés: hogyan nevelhetnének fel egy gyermeket közösen?72789519_10157410380197349_7374497360203743232_n.jpgAmíg a képzeletbeli – de mégis nagyon valósághű történetet néztem, végig azért szurkoltam, hogy a pár meg tudja oldani a problémáikat, pedig a szereplők egyértelműen nem a happy end felé haladtak. Radnay Csilla és Schmied Zoltán kettőse tökéletes választás volt Ruth és Jack szerepére, az előadás alatt egy percig sem kételkedünk a karaktereik összetartozását illetően – sosem éreztem mesterkéltnek, vagy erőltetettnek az általuk életre keltett szerelmet. Sőt, annyira élet-közeli volt, mintha csak valamelyik barátom kapcsolati válságát követtem volna végig.

Valóban felülírhatja az érzéseket a vallás, és a családunk véleménye? Egy félresikerült házasság, vagy párkapcsolat tényleg örökre elveszi a szerelembe vetett hitünket? Fel lehet adni a saját álmainkat a másik kedvéért? Létezik az Igazi? És ha igen, akkor törvényszerű, hogy vele éljük le az életünket, vagy a körülmények szétválaszthatnak? Ezek a dilemmák azok, amik miatt olyan ismerős számunkra David Ives amerikai drámaíró színdarabja – aligha akad olyan, akiben legalább az egyik ne merült volna fel az élete során.

A kérdés csupán az, hogy megvéd-e minket ezektől az utópiánk…

következő előadás

2019.12.09. (19:00)

stáb

fordította, dramaturg - Németh Virág

díszlet, jelmez - Gyarmati Dóra

produkciós vezető - Marcsa Barbara

műszaki vezető - Nádasi Iván

rendezőasszisztens - Kern Dóra

rendező - Borgula András

szereplők

Ruth – Radnay Csilla

Jack – Schmied Zoltán

 

Előadás képek: Gordon Eszter

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8715286594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása