Függőségek, amelyekkel félünk szembenézni
2019. március 03. írta: Barna Borbála

Függőségek, amelyekkel félünk szembenézni

Széttépve a Belvárosi Színházban

51395116_2185868964804321_9040249668033839104_n.jpg

Zenés szembenézés Szabó Kimmel Tamással – ezzel a sorral indul a Széttépve színlapja az Orlai Produkciós Iroda oldalán. Már ez a felütés felkeltette a figyelmem, és a kíváncsiságom egyre csak nőtt, ahogy a darab leírását olvastam. Tömör, sejtelmes, mégis sokat mondó: „Igaz történetek, zene, fény és sötét.” Igazából elképzelésem sem volt, mire számíthatok ezúttal a Belvárosi Színházban – de az előadás mégis minden várakozásomat felülmúlta.

Amikor helyet foglaltam a nézőtéren, mindössze egy fotel köszönt vissza a színpadról díszletelemként – semmi sallang, de nem is volt rá szükség. Aztán Szabó Kimmel Tamás belevágott az addikció monodrámájába, én pedig függője lettem az előadás minden pillanatának.

De miről is szól tulajdonképpen a Széttépve? Most persze könnyedén rávághatnám: a drog(os)okról, és szenvedélybetegekről. De ennél jóval többről van szó! A szövegkönyv élettöredékekből áll össze, amelyeket a valóságban is megtörtént esetek ihlettek. A másfél órás előadást kutatómunka előzte meg, ami interjúkat jelent olyan emberekkel, akik maguk is jártak már a függőségek sötét útján - ezeket a beszélgetéseket gyúrta, dolgozta össze Závada Péter színdarabbá.51311701_2185869251470959_2949781284034969600_n.jpgAz apró, mozaikszerű történeteket Lázár Zsigmond és zenekarának kísérete, irodalmi idézetek és fanyar humor fűzi össze egy olyan egésszé, ami új perspektívát ad a gondolkodáshoz. Hiszen valljuk be, ezt a kérdést hajlamosak vagyunk csak fekete-fehérben szemlélni: az a legegyszerűbb, ha szimplán csak rossz embernek tituláljuk azt, aki a drogokhoz menekül. Sőt, egyenesen gyenge jellemnek! Tesszük ezt anélkül, hogy megpróbálnánk megérteni, vagy megkeresni az okokat.

Mikor, és miért válik egy ember szenvedélybeteggé? Mi indítja el a lejtőn? Mi az, ami megállítja? 

A Széttépve végig kalauzol minket több életen, miközben arra is rávilágít, hogy a függőségek ott vannak mindenkiben.

Ha valaki szereket használ, az feltűnő addikció. Na de mi a helyzet azokkal, amik alattomosan őrlik fel az embert? A közösségi oldalakon lógni, az okostelefontól nem elszakadni, mások szeretetétől önmegerősítést várni talán nem ugyanolyan függőség? Dehogynem, csak ez egy olyan görbe tükör, amibe senki se néz bele szívesen, hiszen akkor kiderülne, hogy ő maga sincs teljesen rendben, és pótcselekvésekbe menekül valami elől.

De a Széttépve nem kímél senkit, aki nyitott szemmel és szívvel ül be a nézőtérre – persze ehhez szükség van egy olyan karizmatikus előadóra, mint Szabó Kimmel Tamás. Egy kicsit olyan, mint interaktív prevenciós órát tartó tanár, aki időnként énekléssel, vagy elképesztően profi Elvis imitálással oldja fel mondanivalója súlyosságát. Mindössze 95 perces az előadás, de a hatása jóval tovább tart… Érdemes szembenézni a darabbal: azaz magunkkal!

Csodálkozol a kokainistán,
s nem érted?
Gondolkozzál az okain is tán -
s megérted!

(Kosztolányi Dezső)

 

következő előadások

2019.03.08 (20:00)

2019.03.25 (20:00)

2019.04.15 (20:00)

Jegyek

stáb

magyar szöveg - Závada Péter

zenei vezető - Lázár Zsigmond

világítási terv - Baumgartner Sándor

rendező munkatársa - Skrabán Judit

plakát - Csáfordi László

rendező – Novák Eszter

producer - Orlai Tibor

szereplők

Szabó Kimmel Tamás

Lázár Zsigmond és zenekara

Locsmándi Bence / Schneider Zoltán - Gitár

Szentmihályi Gábor - Dob

Frey György/ Szőke Péter - Basszusgitár

Lázár Zsigmond - Zongora, hegedű

Fotók: Az Orlai Produkciós Iroda hivatalos Facebook oldala 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6314666243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása