Hová tart a Tünet Együttes? Hová tart a független színház?
2019. február 03. írta: Kultúrjunkie

Hová tart a Tünet Együttes? Hová tart a független színház?

És mi köze van ehhez bárki másnak? Régen minden jobb volt?

foto_meszaros_csaba_grafika_mezei_ildiko.jpg

A Tünetesek a tőlük megszokott önironikus és groteszk humorral mindannyiunkat feszítő kérdésekre keresnek válaszokat: hogyan lehet élni és alkotni egy önmagából kifordult, viszonyítási pontokat vesztett világban? Meddig lehet elmenni a túlélésért? Hogyan lehet nem elfáradni?

A három alapítótag, a 15 éve együtt dolgozó Szabó Réka, Szász Dániel és Gőz István a társulat történetét meséli el és kínálja fel egy közösségi élmény létrehozására. Cél a saját – szűkebb és tágabb – helyzet értelmezése. Hogyan érdemes folytatni a munkát, mikor a csapat tünetegyüttese az ország tünetegyüttese is egyben? Miközben a Trafó fenti nagytermében sikeres előadásaik futnak (Az éjszaka csodái, Burok), lent, a pincében beengednek a mindennapjaikba. Az új előadás a kollektív kiégési szindróma tüneteit tárja fel, a nézőkkel együtt keresi a cselekvés lehetőségét.

„A Tünet most ahelyett, hogy illedelmesen megcsinálná a következő nagyszínpadi produkcióját, inkább kilép a komfortzónájából és megpróbál szembenézni saját múltjával, jelenével, lehetséges jövőjével – egy olyan országban, ami a hazája kéne, hogy legyen.” - Szabó Réka, a Tünet Együttes vezetője

A Tünet Együttes nem először foglalkozik aktuális társadalmi kérdésekkel. A 2010-es Katona József Színházzal közös Gyász című előadásban már saját művészetük gyászszertartását tartották az egyre szűkülő lehetőségekre reagálva. A 2012-es Voksban pedig – mely elnyerte az év legjobb táncelőadása díjat is – a néző átélhette milyen elveszíteni a demokratikus választás jogát.

„Amíg élek, úton leszek:
használni akarom a szívemet.
A fejemben szólal majd meg, ha csengetsz,
édes hazám, szerettelek.”
Kemény István: Búcsúlevél, részlet

Tünet web itt érhető el.

Trafó web itt érhető el.

Facebook event itt érhető el.

Alkotók és szereplők: Gőz István, Szabó Réka, Szász Dániel

Alkotótársak: Kőrösi Máté, Czakó Máté, Valcz Péter

Közreműködő: Papp Éva

Dramaturg: Valcz Péter

Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4614606570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása