Vásári bábjáték a Budapest Bábszínház műsorán
2018. november 15. írta: Kultúrjunkie

Vásári bábjáték a Budapest Bábszínház műsorán

edv_2893.jpg

Vásári bábjátékot mutatott be a Budapest Bábszínház a Kemény Henrik Teremben. A Batu-tá kalandjait Kovács Géza írta és rendezte.edv_2566.jpgA több vidéki bábszínházban már bemutatott Batu-tá kalandjai végre eljutott a Budapest Bábszínházba, Barna Zsomborral a főszerepben, aki egyébként is elkötelezett a műfaj iránt.

Mint mondta: végzős főiskolásként találta meg Vitéz László karaktere, és a vásári bábjáték legendás alakját azóta is gyakran ölti magára. Vitéz Lászlónak ugyanakkor nem csupán magyar „unokatestvére” van, Paprika Jancsi személyében, de kiterjedt rokonsággal bír: Európa szerte játszanak a bábjátékosok hasonló figurákat. Így merült fel az ötlet, miért ne lehetne Vitéz Lászlónak egy afrikai unokatestvére is: Batu-tá.edv_2493_1.jpgA történet szerint Batu-tá útra kel Afrikából, hogy szerencsét próbáljon, mert a falujában kiszáradtak a kutak. Áthajózik a tengeren túlra, hogy pénzt keressen, amiből vizet vehet a falunak, és természetesen semmi sem úgy történik, ahogy azt Batu-tá elképzelte.

„Naiv, jószándékú figura, aki mindenre rácsodálkozik. Ugyanaz a működési elve, mint Vitéz Lászlónak, tulajdonképpen saját magának teremt igazságot, megcsinálja a szerencséjét, talpraesett kis fickó” – mondta Barna Zsombor.

Batu-tának végig drukkolnak a gyerekek, azonosulnak vele, hiszen az előadás egyik legfontosabb célkitűzése, hogy felkeltse az empátiát egy másik kultúrából érkező ember iránt.

A több paravánsíkon játszódó előadás technikailag nagy kihívás az előadó számára. Kovács Géza író, rendező segítette a fiatal színész munkáját. A darab zenei kísérete is meghatározó: Teszárek Csaba különleges hangszerekkel, hanghatásokkal varázsolja Afrika hangulatát a Kemény Henrik Terembe, humoros dalszövegek és vidám dalok kísérik végig az előadást. A látványért Majoros Gyula felel.

A darabot 3 éves kortól ajánljuk.

Fotók: Éder Vera

 Forrás: Sajtóanyag

 (Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr114374281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása