A 21. Század Kiadó őszi újdonságai
2018. október 21. írta: Kultúrjunkie

A 21. Század Kiadó őszi újdonságai

photo-1512514323919-53f349a629f9.jpg

Íme a legizgalmasabb könyvek a hideg, esős, teázva olvasós napokra.

Paul Auster: Leviatán

auster_leviatan_b1.jpgMegjelenés: 2018. október vége

„Hat nappal ezelőtt egy férfi felrobbantotta magát az út szélén Wisconsin állam északi részén. Szemtanú nem volt, de a jelek szerint a fűben ült, a parkoló autója mellett, amikor a bomba, amit éppen készített, véletlenül felrobbant.”

Peter Aaron és Benjamin Sachs hasonló karakterű írók, azonban életük más-más pontján tartanak: Sachs már régóta boldog házasságban él, kiadott egy regényt, az intellektusa bámulatra méltó, és a legjobb úton halad a siker felé. Eközben Peter még csak most indult el a pályán, botladozik a magánéletben, így érthető módon felnéz a barátjára. Ám ekkor egy baleset miatt Sachs személyisége gyökeresen megváltozik, majd a férfi hirtelen eltűnik a családja és a barátai életéből.

 

Paul Auster: Az illúziók könyvepaul_auster_illuziok_konyve_b1.jpg Megjelent!

A szörnyű családi tragédia után Hans Zimmer egyedül marad, hogy átadja magát az alkoholnak és az önsajnálatnak. Az összeomlás határán jár, amikor egyik éjjel lát egy némafilm-részletet – a tragédia óta első ízben sikerül valakinek megnevettetnie.

Zimmer az élmény hatására érdeklődni kezd a komikus iránt, akiről kiderül, hogy hatvan éve nyomtalanul eltűnt. Azért kutakodik egy másik ember életében, hogy folytathassa a sajátját, azért próbálja megtalálni az eltűnt komikusban az embert, hogy a gyászban megtalálja önmagát.

Vajon az ebek ugyanabba a mennyországba jutnak, mint a gazdáik?
Paul Auster: Timbuktupaul_auster_timbuktu_vedo.jpgMegjelent!

E káprázatos könyv főszereplője Csonti úr, aki, habár négylábú, igazi hős: egy Willy G. Christmas nevezetű hajléktalan bizalmasa és elválaszthatatlan társa. Willy Brooklynban él.
Úgy érzi, az egészsége lassan felmondja a szolgálatot, ezért felkerekedik, és útra kel Csonti úrral Baltimore felé, hogy megkeresse egykori irodalomtanárát és új otthont találjon barátjának.
Az olvasó a hűséges állat szemszögéből követi végig az egész utazást – napjaink amerikai irodalmának egyik érzelmekben leggazdagabb és legizgalmasabb történetét. 

John Updike: Nyúlcipő
john_updike_nyulcipo.jpgMegjelent!

A 21. Század Kiadó 2018 őszén új John Updike életműsorozatot indít. A sorozat nyitányaként újra kiadja a szerző Nyúl-sorozatát.

Októberben megjelent a Nyúlcipő című regény magyarul még soha nem publikált, teljes szövege Gy. Horváth László új fordításában!
 
Nyúlcipőt Updike többször is átírta, utoljára 1995-ben. Rengeteget változtatott a szövegen, egész bekezdéseket kihúzott vagy betoldott, átfogalmazott. Ő maga így nyilatkozott erről: „A Nyúlcipő, nyughatatlan és állhatatlan hőséhez hasonlóan, több formában létezik, mint bármelyik másik regényem.” A korábbi magyar kiadások hellyel-közzel tudták követni ezt a számtalan változást – az új fordítás tehát kis túlzással új Nyúlcipőt fog a hazai közönség elé tárni. (Gy. Horváth László)

John Updike (1932-2009) a Nyúlcipővel lett végérvényesen generációja és a huszadik századi amerikai próza egyik legnagyobb alakja. 

Harry „Nyúl” Angstrom, menő kosaras és rajongott sztár volt a középiskolában, mintaélettel, de most, huszonhat évesen elhatározza, hogy elhagyja feleségét és családját. 

Kezd felnőni és érzi: a lelkében harcban állnak ösztönei és a józan esze, a szexualitás és a családi kötelékek, saját érdeke és a társadalmi kötelezettségek.

 

John Updike: A terroristajohn_updike_terrorista.jpgMegjelent!

A helyszín egy lerobbant gyárváros New Jerseyben. A tizennyolc éves Ahmad anyja ír-amerikai, egyiptomi apja pedig lelépett otthonról, amikor a fiú hároméves volt.

Ahmad életének fontos része az odaadó imádat, amellyel istenéhez, Allahhoz fordul. Tizenegy évesen megtért, és középiskolásként úgy gondolja, a hedonista, anyagias társadalom, amelyet maga körül lát, fenyegeti a hitét. Az imámja hitét is gyengének, ingatagnak érzi, és apránként mindenkitől elfordul: se az anyja, se a pszichológusa, se a barátai nem tudják lebeszélni arról, hogy a „Helyes Utat” kövesse. 

 

Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

kult-_a_hableany_es_mrs_hancock_borito.jpg Megjelenés: november

1785 szeptemberében egy este türelmetlen kopogtatás hallatszik Jonah Hancock, a kereskedő ajtaján. Egyik hajóskapitánya toporog a küszöbön, miután eladta Jonah hajóját egy hableányért.

A hír végigsöpör a dokkokon, kávéházakon, szalonokon és bordélyokon, minden áldott lélek Mr. Hancock csodálatos teremtményét akarja látni. A hableány érkezése kizökkenti a kereskedőt a hétköznapok világából, és a legelőkelőbb körökbe kínál számára belépőt.

Michael Ondaatje: A háború fényeiondaatje_a_haboru_fenyei.jpgMegjelenés: 2018. október vége

1945-ben Nathaniel tizennégy éves, amikor szülei a háború végén nővérével, Rachellel együtt hátrahagyják Londonban, és Szingapúrba utaznak. A testvérpárt szüleik egy Molylepke nevű, titokzatos figura gondjaira bízzák. Pártfogójuk alighanem egy gonosztevő lehet - találgatja Rachel és Nathaniel, miközben lassanként megismerik azt a szokatlan kompániát, akik hosszú hónapokon át istápolják és meghökkentő formákban tanítgatják őket. A két tizenéves egyre inkább meggyőződik arról, hogy gyanújuk Molylepkével kapcsolatban nem alaptalan, és bizalmukba fogadja botcsinálta gyámjukat és ismeretségi körét, akiket valami ködös múltbeli háborús szolgálat tart össze.

 

Két ember, tíz esély. Egy feledhetetlen szerelem története.
Josie Silver: Egy decemberi nap
josie_silver_egy_decemberi_nap-1178916.jpgMegjelenés: 2018. november eleje

Történet a szerelemről és arról, mi történik, ha az ember találkozik, vagy inkább nem találkozik az igazival.

Laurie szinte biztos benne, hogy csak a filmekben létezik a „szerelem első látásra”.  De egy havas decemberi napon buszra száll, a bepárásodott üvegen át meglát egy férfit, és rögtön tudja, hogy ő az igazi. Egy varázslatos pillanatra összekapcsolódik a tekintetük… aztán a busz továbbhajt.

Laurie úgy érzi, meg van írva a csillagokban, hogy viszont kell látniuk egymást, ezért a következő évet azzal tölti, hogy London minden buszmegállóját és kávézóját tűvé teszi a férfi után.

 

Kívántad már, hogy bárcsak megváltoztathatnád a múltad?
Laura Marshall: Ismerősnek jelölt
laura_marshall_ismerosnek_jelolt_final.jpgMegjelenés: 2018. november eleje

Louise a negyvenes éveiben járó elvált anya, egyedül neveli négyéves fiát, és belsőépítészként a saját vállalkozását vezeti. Az egyedülálló szülők elfoglalt, küzdelmes életét éli. Egy napon szívdermesztő e-mailt kap. Maria, a volt osztálytársa ismerősnek jelölte a Facebookon. Csakhogy Maria több mint huszonöt éve halott. Vagy mégsem?

Az 1989-es végzős középiskolás évfolyam osztálytalálkozóra készül, így Louise felveszi a kapcsolatot a volt osztálytársaival, hogy kiderítse, őket is bejelölte-e Maria… A múlt hirtelen nagyon is valóságossá válik, újra felszínre kerülnek a régi titkok, hazugságok, féltékenységek és elfeledett sérelmek. De vajon megjelenik-e Maria az osztálytalálkozón? Megoldódik-e a több évtizedes rejtély?

 

Raymond Chandler: Örök álom
orokalom_sorozat_kit_02.jpgMegjelent!
 

A krimi mesterének ikonikus első regénye. Kalifornia az 1930-as években. Felbukkan Philip Marlowe, a városi magánnyomozó kvintesszenciája.

Egy haldokló milliomos, akinek két problémás lánya van, felfogadja Philip Marlowe-t, a magándetektívet, hogy bánjon el a kisebbik lányát szorongató, piti bűnözővel. Marlowe hamarosan ráébred, hogy nem egyszerű zsarolásról van szó: emberrablás, pornó, csábítás és jónéhány gyilkosság szerepel a szövevényes ügyben, melynek felgöngyölítése még számára is komoly kihívást jelent… 

 

Dashiell Hammett: A máltai sólyom
maltaisolyom_sorozat_kit.jpgMegjelenés: 2018. október vége
 

Igazi gyöngyszem – a világ talán leghíresebb detektívregénye, amely három nemzedék óta nyűgözi le olvasók millióit. Dashiell Hammett a műfaj első számú óriása.

A történet középpontjában egy olyan műkincs áll, amelyért egyesek még gyilkolni is képesek.

Az egyik oldalon Sam Spade, a kissé gyűrött, privát kopó, aki egészen sajátos etikai kódexszel – ugyanakkor kimagasló eredményekkel rendelkezik.

A másik oldalon felbukkan egy feminin külsejű görög, Joel Cairo, és egy Gutman nevezetű kövér fickó.

 

James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget
apostas_sorozat_kit.jpgMegjelent!
 

James M. Cain regénye eredetileg 1934-ben jelent meg, majd rögtön betiltották. A korában szokatlanul agresszív és kendőzetlenül erotikus írás azóta a noir műfaj mintapéldájává vált.

Az 1930-es évek Amerikájának kopár kilátástalansága rajzolódik ki a történetből, amelynek sikere révén Cain rögtön ünnepelt sztáríró lett – egyesek szerint a Nobel-díjas Albert Camus legnagyobb írói teljesítménye, Az idegen(korábban Közöny) című regény egyik legfontosabb előképének is Cain történetét tekinthetjük.  

Lead kép: Unsplash

Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr414314035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása