"Kell, hogy legyen valami az életben a bánat után is"
2017. október 28. írta: Barna Borbála

"Kell, hogy legyen valami az életben a bánat után is"

A félelem megeszi a lelket az Átrium Film-Színházban

felelem_m.jpg

„A boldogság nem mindig vidám.” – Olvashatjuk az Átrium Film-Színház legújabb, október 14-én bemutatott előadásának plakátján. A keserédes felütés nem véletlen, hiszen „A félelem megeszi a lelket” nem habkönnyű szerelmi történet. Rainer Werner Fassbinder 1974-es filmje Alföldi Róbert rendezésében elevenedik fel előttünk a színpadon, mely az azóta eltelt sok év ellenére mára sem lett kevésbé aktuális. unnamed_26.jpg„Ez egy nagyon egyszerű, szép szerelmi történet, arról szól, hogy egy idősödő takarítónő beleszeret egy bevándorló fiatalemberbe. Sok mindenről beszél, főleg arról, hogy mit jelent a valódi szeretet és összetartozás, egy másik ember tisztelete és megbecsülése.” – mesélte a színház sajtótájékoztatóján Alföldi Róbert. A rendező ezúttal Németországba repít el minket, egy kifejezetten esős napra, amikor a hatvanas éveiben járó takarítónő, Emmi (Hernádi Judit) a zord időjárás elől bemenekül egy kocsmába. A marokkói vendégmunkások törzshelye ez, ahol Ali (Bányai Kelemen Barna) és barátai munka után összegyűlnek. Társai ugratására a férfi felkéri táncolni a nála húsz évvel idősebb nőt, ám a botcsinálta tréfa végül örökre megváltoztatja mindkettőjük életét.

Azt mondják, a szerelem nem ismer határokat, s pontosan így van ez Emmi és Ali esetében is: a származás, a korkülönbség és a nyelvi korlátok sem tudnak gátat szabni annak, hogy a két magányos lélek társra találjon egymás személyében. A sorsfordító tánc után a nő felhívja magához a marokkói vendégmunkást, ezzel elindítva történetük lavináját: ugyanis a kettőjük között kialakuló kapcsolattal kivívják környezetük ellenszenvét. Nem volt szükség a kérdésben semmilyen átiratra, vagy aktualizálásra, hiszen az előítélet valamivel szemben, ami számunkra ismeretlen, mind a mai napig létező jelenség. 4_3.jpgEmmi és Ali tragikusan szép szerelme és házassága a bizalmon, a megértésen és a kölcsönös társ iránti vágyon alapul: a nő első férje meghalt, gyermekei már felnőttek – a férfi pedig családjától távol honvágytól szenved. Ennek ellenére az egész világ összefog ellenük, meg sem próbálva a dolgok mögé látni, a korlátolt gondolkodásuk nem csak Alit és Emmit, hanem önmagukat is börtönbe zárja. A beszűkült világot, melyben a páros boldogulni kényszerül, tulajdonképpen maga a díszlet és a szereplők is hangsúlyozzák: a színpadkép nem változik, a kocsma egyben Emmi lakásaként, munkahelyeként, vagy a sarki boltként is képes funkcionálni. Parti Nóra, Bercsényi Péter, Mihályfi Balázs és Szatory Dávid egytől-egyig több karakter bőrébe bújnak bele az előadás során, a férfiak alakítanak több női mellékszereplőt is. Ott vannak mindenhol, mint Emmi gyermekei, munkatársai, szomszédjai, vagy Ali barátai – hogy ítélkezzenek a frissen köttetett házasság felett.

Emmi azonban nem adja fel, annak ellenére, hogy már nincs egyedül, hihetetlenül erős, független női példaképként küzd a felé áramló gyűlölettel szemben, mely nem tudja tönkretenni a férje iránti gyász után újra megtalált boldogságát. Aztán egyszer csak rés keletkezik az előítéletek pajzsán: apránként, lépésről-lépésre, emberről-emberre elindul a változás a környezetükben. Hiszen mindent meg lehet szokni idővel – mondja ki a boltos felesége. De vajon kibírja-e az ember, míg ez megtörténik, vagy a félelem valóban megeszi közben a lelket? Ali végül belebetegszik a fájdalomba, mely körbeveszi, a kérdés pedig nyitva marad előttünk: legyőzheti-e ezt is a szeretet?

Szeretném hinni, hogy igen.

  

következő előadások

2017.11.10. (19:30)

2017.11.13. (19:30)

2017.11.27. (19:30)

2017.12.03. (20:30)

2017.12.04. (19:30)

2017.12.26. (15:00)

2017.12.26. (19:30)

 

stáb

színpadi változat - Ugrai István

díszlet - Tihanyi Ildi

jelmez - Nagy Fruzsina

tervezőasszisztens - Szelei Mónika

grafika - Lakatos Péter

kellék - Gáncs Nikolasz

a jelmeztervező munkatársa, öltöztető - Lakatos Erika

öltöztető - Kiss Virág

fény - Ősze András

fény - Nagy József

műszaki vezető, hang - Szabó Szilveszter

hang - Molnár Zoltán

súgó - Zsolnay Andrea

segédrendező - Nyulassy Attila

produkciós menedzser - Zsedényi Balázs

produkciós vezető, dramaturg - Ugrai István

rendező - Alföldi Róbert

 

szereplők

Hernádi Judit

Bányai Kelemen Barna

Parti Nóra

Bercsényi Péter

Mihályfi Balázs

Szatory Dávid

 

Fotók: Mészáros Csaba

Forrás: Átrium Film-Színház

 

 (Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2313115940
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása