Egy nap a pszichedelikus zene jegyében
2017. szeptember 05. írta: vincencia

Egy nap a pszichedelikus zene jegyében

VANISHING POINT – DÜRER KERT, 2017. szeptember 16.

vp.jpg

A népszerű Middlemist Red együttes kezdeményezésének hála, idén ősszel mi is áldozhatunk a pszichedelikus zene aktuális felhozatala előtt egy egynapos rétegfesztivál, a Vanishing Point keretein belül, melynek elsődleges célja, hogy hazai izgalmas és feltörekvő zenekarok mutathassák meg magukat hasonló műfajokban utazó külföldi előadók mellett, egy különleges környezetben.

Ajánlónkban olvashattok a fesztivál részleteiről, valamint megismerhetitek a Vanishing Point-on fellépők teljes névsorát is: a MMR zenekar három tagja, Papp Dávid, Deli Soma és Ürögdi Ábel beszélt nekünk a szervezésről, a fellépőkről és a programokról.

Milyen indíttatásból született a fesztivál ötlete?

Papp Dávid: A célunk kezdetben az volt, hogy a magyar underground kultúrában egységesítsük a hozzánk közel álló zenekarokat egy fesztivál keretein belül, tematikusan felépítve azt. Később az elképzelés bővült a szcénában elismert külföldi zenekarok bevonásával is, így próbálva egy tágabb kínálatot nyújtani az érdeklődőknek.

Milyen célokkal, elvárásokkal vágtatok neki a munkálatoknak? Mit vártok a végkifejlettől?

Papp Dávid:  A célunk a pszichedelikus zenei irányvonal további népszerűsítése Magyarországon, és megpróbálni a köztudatba eljuttatni azt a zene iránti szemléletet, amit mi is próbálunk képviselni mint zenekar. Ahogy a szervezés során egyre komolyabban kezdtük venni az egészet, nagyon fontos volt számunkra, hogy elhozhassunk olyan zenekarokat a fesztiválra, akiket Magyarországon nem elsődlegesen céloznak meg „importcikként”, mégis a saját szubkultúrájában elismertek és kedveltek. Amit várunk a fesztiváltól az elsődlegesen az, hogy mind a fellépő zenekarok mind a közönség elégedetten és elismerően tekintsenek erre a kezdeményezésre, illetve várunk egy olyan szintű érdeklődést, ami által megbizonyosodhatunk arról, hogy érdemes folytatni és fejleszteni ezt az ötletet az elkövetkezendő években is.

Hogy jellemeznétek a pszichedelikus zene jelenlegi helyzetét Magyarországon?

Papp Dávid: Minden művészeti ágban, de kifejezetten a zenében folyamatos trendek követik egymást, és az elmúlt pár évben élte a reneszánszát ez a műfaj. Ami jelenleg észlelhető, hogy természetesen a kezdeti újdonságból fakadó fókusz alábbhagyott, azonban most került arra a pontra, hogy a zenészek egyre érdekesebb irányokba transzformálják, és rengeteg egyéb műfajban is fellelhető a lenyomata. Pontosan ezért gondoljuk azt, hogy fontos megpróbálni nekünk is elősegíteni ezeknek a zenekaroknak a munkásságát.

mmr.jpgfotó: https://www.facebook.com/middlemistredofficial/

Eddigi ismereteink szerint a Middlemist Red együttes tagjai a Fingers Crossed-dal karöltve szervezik a fesztivált. Meséltek a szervezés menetéről?

Deli Soma: Körülbelül két éve beszélünk már arról, milyen jó lenne szervezni egy hasonló kaliberű fesztivált, mint mondjuk az amerikai Austin Psych Fest (későbbi nevén Levitation). Először kb. egy éve vetettük fel ezt az ötletet Katrinák Márk barátunknak, aki a zenekar sajtósával, Rudolf Rebével csinálja a Fingers Crossed-ot, azon belül is zenekarok koncertjeinek lekötésével foglalkozik. Hamar ráharapott az ötletre, és pár héttel később már egy konkrét tervvel állt elénk. Először összegyűjtöttük az összes külföldi zenekart, aki szóba jöhet, Márk pedig kiküldte szó szerint minden zenekarnak az ajánlatunkat, lesz, ami lesz alapon. A magyar zenekaroknál pedig igyekeztünk összeállítani azokat a zenekarokat, akik jelenleg a legsokszínűbb módon tudják reprezentálni a hazai szcénát. Így állt össze a jelenlegi line-up. Az arculatot, illetve az összes grafikai anyagot - ahogyan a Middlemist Red esetében is -, itt is Nóvé Soma csinálja. A zenekar többi tagja pedig amellett, hogy folyamatosan ötletel, mivel lehetne színesebbé tenni a Vanishing Point-ot, minden felmerülő feladatban segít, amiben tud, a jegyek szétszórásától kezdve a hazai fellépők lekötéséig.

Összefoglalóan miket mondanátok el a fesztivál hazai és külföldi fellépőiről?

Deli Soma: Igyekeztünk környékbeli, európai zenekarokból összeállítani az idei fesztivál külföldi fellépőit. A környékbeli zenekarokra a jövőben is szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni, hiszen még mindig van egy csomó elképesztően izgalmas produkció alig pár száz kilométerre tőlünk, akiket mindenképpen szeretnénk bemutatni az itthoni közönségnek, ilyen például idén az osztrák Mile Me Deaf. A hazai fellépőknél pedig az is cél volt, ha bárki megkérdezné, mi folyik itthon ebben a műfajban, akkor szeptember 16-án a lehető legátfogóbb képet kapja a magyar szcénáról.

 

Az eddig publikussá vált line-up fog még bővülni? Várhatók meglepetések?


Deli Soma: Az idei Vanishing Point line-up-ja jelenleg készen van. A legnagyobb meglepetés maximum az lenne, ha azok közül a zenekarok közül, akikkel idén valamilyen okból kifolyólag nem sikerült megvalósítani az együttműködést, egy nappal a fesztivál előtt mégis vállalnák a koncertet, bár túl sok mindent már akkor sem tudnánk csinálni.

A fellépők névsora itt olvasható (kattintással egy kis zenei plusz):

TELEGRAM (UK) / FAI BABA (CH) / DESERT MOUNTAIN TRIBE (UK) / MILE ME DEAF (AT)

MIDDLEMIST RED / DEEP GLAZE / RUN OVER DOGS / DOPE CALYPSO / THE NOBODY ELSES / METEO / THE KEEYMEN / THE BEANS / BLACK BARTÓK / CHRITOPHER WAVER / IAMYANK / SEX IN THE BLACK HOLE / S OLBRICHT / GALACTIC JACKSON / IMRE KISS / ROUTE 8 / EXPERIMENTAL / FOSSILES DE L’ATLAS / SOFAR SOUNDS / KERET DJ SET / VELOCITY GIRL / TRIPPIN LIKE WE DO / KONTRASZELEKTOR

 

A hangzásvilág adott, a látványtól (esetlegesen díszletben gondolkodva) mit várhatunk a Dürerben?

Ürögdi Ábel: Mindig is fontos volt számunkra, hogy különleges látványvilággal párosuljon a zenénk, vagy az, ami hozzánk kötődik. A Vanishing Point látványvilágát illetően a Kiégő Izzók és a Healium Decoration csapata lesz a segítségünkre. Mindkettőjükkel dolgoztunk már együtt korábban: a Kiégő Izzók az első, és igen emlékezetes A38-as lemezbemutatónkra szolgáltatott nagyon különleges és személyre szabott vizuált, a Healium Decoration pedig a PRLMNT-ben megrendezett második születésnapi bulinkat dobta fel az egyedi, irányított vetítésekkel. Egy egységes, különleges vizuális élmény várja majd azokat, akik eljönnek 16-án a Dürer Kertbe.

Hogy fog kinézni a VP menetrendje?

Ürögdi Ábel: A fesztivál délután 4-kor fogja megnyitni a kapuit és az első koncertek 5 óra környékén fognak elkezdődni. A Dürer minden pontját ki fogjuk használni: lesznek fellépések a kis-, középső-, és nagyteremben is, de a kertben is folyamatosan mennek majd jobbnál jobb DJ-szettek. Különlegesség lesz még a Fotel Bárban megtartott Sofar akusztik session, ahol hazai és külföldi előadások is rögzítve lesznek. Az élőkoncertek éjfélig tartanak majd és csak azokat követően veszik át a stafétát hazánk legjobb DJ-i, ezzel megnyitva a Vanishing Point Aftert, amire külön is lehet jegyet vásárolni. Természetesen mindenkinek azt ajánljuk, hogy az elejétől fogva vegyen részt az eseményen.

Azt hiszem - az esemény részleteit ismervén -, minket egyértelműen meggyőztek arról, hogy ez nem egy a periférián tengődő, elhanyagolható esemény lesz. Nagyon támogatjuk a Vanishing Point létrejöttét, és marhára várjuk a koncerteket!

Mindenkit biztatunk arra, hogy minél előbb szerezze be a jegyét! Tartsatok velünk, ismételjük: Dürer Kert, szeptember 16.

 

Jegyek:           Offline: Dürer KertKlub VittulaKözpontmusicland.huWave
                        Online: https://tixa.hu/vanishingpoint

 

Facebook-események, elérhetőségek, további infók:

Vanishing Point - https://www.facebook.com/vanishingpointofficial/

Middlemist Red - https://www.facebook.com/middlemistredofficial/

Fingers Crossed - https://www.facebook.com/fingerscrossedprod

Vanishing Point Festival FB-esemény - https://www.facebook.com/events/1321525507961056/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22null%22%7D

Vanishing Point After FB-esemény - https://www.facebook.com/events/526293614384535/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22null%22%7D

 

Sajtóanyag: pr@middlemistredofficial.com

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3512806108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása