Könyvajánló: Elizabeth Gilbert – Ízek, imák, szerelmek
2017. január 05. írta: Barna Borbála

Könyvajánló: Elizabeth Gilbert – Ízek, imák, szerelmek

14937431_10154677851647485_5020693206219721528_n.jpgÉveleji újrakezdés Elizabeth Gilberttel

Az új év kezdetével biztosan sokan megfogadtuk, hogy idén tényleg változtatni fogunk az életünkön. Szeretnénk végre megtalálni a helyünket, az életcélunkat, vagy jól jönne az újrakezdés − de egy biztos, hogy gyökeres változásokat szeretnénk! Ám ha nem igazán tudjuk, hogyan is kezdjünk hozzá, adhat némi támpontot olyan emberek története, akik már végig járták ezt az utat. Elizabeth Gilbert „Ízek, imák, szerelmek” című könyvét (vagy a regényből készült filmet Julia Roberts főszereplésével) alighanem mindenki ismeri. Az írónő egy fájdalmas válás és szakítás után boldogságkereső utazásra indult Itáliába, Indiába és Indonéziába, az élményeit és felismeréseit bemutató műve pedig milliókat inspirál a mai napig. A regény 2016-ban a 10. évfordulóját ünnepelte, a Partvonal Kiadó gondozásában pedig Magyarországon is újra megjelent, Elizabeth Gilbert az alkalomra írt előszavával együtt. pinterest_com.bmppinterest.com

Miért is akarunk újrakezdeni? Hogyan kezdünk el erről egyáltalán fantáziálni? Ha az ember épp képzeletbeli leltárt készít az életéről (ami év végén elég gyakori), és úgy érzi, nincsenek a helyükön a dolgok, túlságosan lehúzták a szürke hétköznapok, épp túl van egy csalódáson, vagy valamilyen veszteség érte, akkor legfőbb ideje, hogy gyökeres változtatásokat indítson el. Sőt, ennél ideálisabb alkalmunk nem is kínálkozhatna erre! „Rájöttem, hogy többek között azért is lehettem ennyire szabad, mert teljesen összekuszálódott az életem, és egy rakás szerencsétlenség voltam. Nem volt nehéz magam mögött hagyni mindent, mert nem nagyon volt mit magam mögött hagyni. Nem volt vagyonom, mert mindent elveszítettem a válásom során. Nem volt párkapcsolatom, mert tönkretettem. Nem volt állásom, mert otthagytam. Minden olyan zűrzavaros volt. Kicsúszott a talaj a lábam alól, és rettentően elkeseredtem.” − írja Elizabeth a könyve előszavában. Ha tehát az ember úgy érzi, összecsaptak feje fölött a hullámok, hozza ki a helyzetből a lehető legjobbat, hisz épp ekkor semmi vesztenivalója nincs, ha megpróbálja.

„Szerintem ez az az üzenet, amivel az Ízek, imák, szerelmek olyan mélyen megérintette sok millió nő szívét: ha az életünk egy szemétdomb, igenis elmenekülhetünk a szemétdombról, kerül, amibe kerül. Ha kikerültünk a saját szemétdombunkról, új erőre kaphatunk és új értelmet adhatunk az életünknek − szinte a sejtjeink szintjéről újrateremthetjük magunkat. Finoman fogalmazva, ez nem épp az az üzenet, amit évszázadok óta hallhatnak a nők. Épp ellenkezőleg, a társadalom pontosan ennek az ellenkezőjét sugallta mindig is… Az életed mindenki másé. Az Ízek, imák, szerelmek ezzel szemben a következő kérdést tette fel: mi van, ha az életed csakis a tiéd?”

Az a feltevés, hogy sajnos nem mindenki teheti meg, hogy útnak induljon, természetesen jogos. Bár a könyv az írónő utazásai köré épül, nem csak azáltal ismerhetjük meg jobban önmagunkat, ha elhagyjuk az otthonunkat. Hiszen − ahogyan a mondás is tartja − minden, ami elől menekülünk, az a saját fejünkben van. Akár a szobánkban ülve is rájöhetünk arra, min kellene változtatnunk. S hogy miben is segíthet akkor nekünk Elizabeth Gilbert könyve? Az én üzenetem a következő: ’Ne az utamat, inkább a kérdéseimet tedd magadévá’. Más szóval, ahhoz, hogy más is megtalálja magát, nem az a fontos, hogy hozzám hasonlóan pizzát egyen Olaszországban − természetesen ehet, ha szeretne! Talán inkább arra van szükség, hogy feltegye magának a kérdést, mit hajlandó kockára tenni vagy megváltoztatni, hogy a saját életében ráleljen a szabadságra, az örömre és a boldogságra. Az én utam komoly kérdésekkel kezdődött. Így kezdődik minden utazás.”

Rajta, írjuk össze a kérdéseinket – és használjuk az előttünk álló évet arra, hogy megkeressük rájuk a válaszokat!

A regényt itt tudjátok megrendelni

Köszönjük a könyvet a Partvonal Kiadónak!

Ha kedvet kaptatok az írónő munkáihoz, olvassátok el a Kiadónál megjelent további könyveit is:

A lélek botanikája

Big Magic – Kreatív élet félelem nélkül 

 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3212098705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása