Ugyebár a karácsony egyik lényege a szent és sérthetetlen családi lakmározás. Ilyenkor a roskadozó ünnepi asztal hatalmas választékából jócskán betárazunk, és ami azt illeti, egyáltalán nem figyelünk oda miből, mennyit eszük. Ezért az újévben érdemes kicsit kímélő üzemmódba kapcsolnunk, hogy a több napos/hetes kajakómából visszanyerjük energiáinkat és fittségünket.
Mi arról vagyunk híresek, hogy ünnepek alatt, masszívan eszünk és iszunk szinte már kifulladásig, aztán ejtőzünk picit, két étkezés között, és folytatjuk tovább az eszegetést. Ez a műveletsorozat egy olyan durván két hetet ölel át, és ez alatt az idő alatt bizony módfelett elraktározódik a bejglike, sütike meg a többi karácsonyi finomság. A felszedett kilóktól ne drasztikus koplalással próbáljunk megválni, hanem visszafogott odafigyeléssel, egészségesebb táplálkozással és picit több testmozgással. Elkészítettem pár receptet erre az időszakra, hogy az intenzív diéta és bikini body visszanyerése mellett igen is együnk olyat is, ami megmelengeti szívünket és lelkünket. A receptek nagy része laktóz, cukor és fehér liszt mentes. Enjoy!
Vörös lencseleves, kolbász chipsszel
A Szilveszter utáni lencseparti sajnos elmaradt, de kárpótlásul itt egy igazán ízletes krémleves. Bízom benne, hogy az utólagos lencsefogyasztásra is érvényes lesz a bőség, a gazdagság és a kiegyensúlyozott élet a 2016-os évben.
Hozzávalók (2 személyre)
- 200 g vörös lencse
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 db burgonya
- 1 db sárgarépa
- 2 ek. sűrített paradicsom
- 2 ek. olívaolaj
- só, bors
- 8 dl víz
- zöldségalaplé
Elkészítés
A lencsét áztassuk be hideg vízbe. Hámozzuk meg a zöldségeket, és vágjuk fel apró darabokra. Egy lábasban a hagymát olívaolajon üvegesre pároljuk, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, répát, krumplit, és pár percig együtt pároljuk az egészet. Adjuk hozzá a megmosott, leöblített lencsét és öntsük fel zöldségalaplével, vágjunk bele petrezselymet (vagy esetleg mentát), sózzuk, borsozzuk és kavarjuk meg. Főzzük alacsony lángon addig, amíg a répa és a krumpli megfő, kb. 15 perc alatt. Ezután egy botmixerrel pürésítjük le. Kolbász chipsszel, (egy kolbászból vágjunk vékony szeleteket és forró serpenyőben pirítsuk ropogósra.) friss petrezselyemmel és tortillával tálalom.
Négysajtos ravioli, mascarponés paradicsom szószban
A különféle tésztaételek közül nagy kedvencem a ravioli. Egyre inkább kezdek megbarátkozni a házi tészta készítésével, és ami azt illeti nem is olyan bonyolult. Ha van egy jó alaptészta receptünk, utána rengetegféleképpen elkészíthetjük. A ravioli töltelékbe maradékokat is felhasználhatunk, például tökéletes felhasználása a megmaradt szilveszteri malacsült maradványainak.
Hozzávalók (2 személyre)
Tészta
- 200 g liszt
- 2 db tojás
- 1 tk. olívaolaj
- 1 ek. víz
Elkészítés
A lisztet átszitáljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, egy evőkanál vizet majd összekeverjük. Ha a tészta összeállt, kb. 10 percig dagasztjuk, amíg rugalmas nem lesz. Fóliába csomagoljuk majd fél órát pihentetjük szobahőmérsékleten.
Töltelék
- 50 g reszelt füstölt sajt
- 50 g reszelt ementáli sajt
- egy marék reszelt parmezán
- ömlesztett natúr krémsajt
- snidling
- bors
- pár szelet bacon
Elkészítés
A bacont kis olajon pirítsuk meg. A sajtokat a krémsajttal, a snidlinggel és a baconnal, (ha nem húsmentesen készítenénk, akkor hagyjuk ki belőle) alaposan kikeverjük, borsozzuk.
Mártás
- kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 konzerv sűrített paradicsom
- szárított bazsalikom, oregánó
- 1 csipet barna cukor
- só, bors
- olívaolaj
- 1 ek. mascarpone krém (elhanyagolható)
Elkészítés
Amíg a tészta pihen, és a töltelék kicsit összeáll, elkészítjük a mártást. A vöröshagymát és a fokhagymát nem túl apró darabokra felvágjuk, és olívaolajon megpirítjuk, majd rádobjuk a kockára vágott paradicsomot, ízlés szerint adunk hozzá bazsalikomot, oregánót, (chilit), sózzuk és borsozzuk. Kicsit összepároljuk. Ezután jöhet rá a sűrített paradicsom, plusz körülbelül 2-2,5 dl víz. Egy csipet cukrot is tehetünk bele, hogy ellensúlyozzuk a paradicsom savanykásságát. 15-20 percig mérsékelt lángon főzzük az egészet, majd a platniról levéve kézi botmixerrel simára turmixoljuk, ettől kicsit be is sűrűsödik a mártásunk. Visszatesszük a platnira, hozzá keverjük a mascarponét (mitől lágyabb lesz és krémesebb), és hagyjuk még egyet rottyanni.
Ha mártásunk elkészült, nekiállhatunk a raviolik elkészítésének. Egy nagy lábasba tegyünk fel vizet melegedni. A tésztát két részre osztjuk. Mindkettőt lisztezett felületen kinyújtjuk, tökéletesen ki lehet nyújtani vékonyra egy sodrófával is, de ha van tésztanyújtó gépünk, azt használhatjuk (az 4-5-ös vastagság). Két tésztacsíkot egymással párhuzamosan lefektetünk egy lisztezett felületre. Halmozzuk rá a tölteléket az egyik tésztalapra úgy, hogy közben hagyjunk kb. 2 ujjnyi helyet a kis halmok között. A töltelék nélküli üres részeket vízzel vagy tojással kenjük le. Borítsuk be a másik tésztalappal, próbáljuk meg légmentesen körbe nyomkodni az ujjainkkal, majd egy derelyeszaggatóval, szaggassuk ki négyzet alakúra (vagy, ahogy tetszik), jól nyomkodjuk össze a széleit, akár villával is lenyomkodhatjuk, szebben is mutat majd. Forrásban lévő sós vízben kb. 3-4 percig főzzük. Jól csepegtessük le róla a vizet. Majd forró serpenyőben, egy kis vajon pirítsuk meg mind két oldalát, isteni lesz tőle. Paradicsommártásban tálalom és jó alaposan megszórom reszelt parmezánnal.
Thai pirított-tojásos rizstészta, zöldségekkel (húsmentes)
Imádom az ázsiai ételeket, sok helyen ettem már sok félét, olykor igen csak megkérdőjelezhető minőségben. Idővel rájöttem, hogy az otthon készített változat sokkal finomabb, frissebb és nem utolsó sorban tudom, hogy mi kerül bele. Ebben az ételben is azt szeretem, hogy rengetegféleképpen elkészíthető, csak a saját fantáziánkra van bízva, hússal vagy anélkül, akár tofuval, gombával, tengeri herkentyűkkel. Szinte bármilyen zöldség megállja benne a helyét a kukoricától kezdve a káposztán át a vizidióig. A fűszerezésről nem is beszélve ami szintén ezerféleképpen variálható. Emlékszem, amikor először készítettem, ráöntöttem a szójaszósztól kezdve a worcestershire-ig mindent és mégis igazán autentikus és jóízű lett, azóta is heti rendszerességgel csinálok egy nagy adagot és pillanatok alatt beburkolják.
Hozzávalók (2 személyre)
- 200 g rizstészta
- 2 ek. kókuszolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 szál újhagyma
- 10 dkg kelkáposzta
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 marék brokkoli, cukorborsó (mirelit)
- 1 tk. barna cukor
- 3 ek. szójaszósz
- 2 ek. rizsecet
- 2 ek. teriyaki szósz
- 1 db tojás
- szezámmag, kesudió
- sriracha
Elkészítés
A rizstésztát egy tálba tesszük, és forró vízzel leöntjük, 10 percig hagyjuk benne állni, majd leszűrjük. A zöldségeket csíkokra szeleteljük (kivéve a brokkolit és a cukorborsót) és wokban felforrósított kókuszolajon a felszeletelt hagymát, fokhagymát, répákat, cukorral, és ecettel pirítani kezdjük, majd mehetnek rá a szószok. Hozzáadjuk a brokkolit, cukorborsót és a felcsíkozott paprikát. Durván 6-8 percig pirítjuk magas lángon, míg kissé karamellizálónak, de még roppanósak maradnak. A végén mehet bele a csíkokra vágott kel is. Ha kész kiszedjük egy tálba és a wokot egy darab törlőpapírral kitöröljük, és újra olajat hevítünk benne, ha már sistereg egy felvert tojást ütünk bele, gyors mozdulatokkal kevergetjük, majd visszatesszük bele a zöldségeket és beleforgatjuk a lecsepegtetett rizstésztát is. Alapon összeforgatjuk, pirítjuk még pár percig. Tálaláskor megszórom pirított szezámmaggal vagy kesudióval és friss petrezselyemmel. Mellé pedig lime-ot és extra csípős sriracha szószt kínálok. Remek köretnek, de önálló fogásként is megállja a helyét.
A csirkés változathoz először a csirkemell csíkokat pirítsuk le szójaszósszal, kis barna cukorral, rizscettel és fokhagymával, majd a végén a zöldségekkel és a tojással együtt adjuk hozzá a tésztát és pirítsuk össze.
Shakshuka , az izraeli lecsó (húsmentes)
Nekem személy szerint az egyik kedvenc ételem a lecsó, mindig és mindenkor meg tudnám enni, mindenféle formába. A shakshuka, az egyik legjellemzőbb izraeli étel, ami nagyon közel áll a lecsóhoz és a ratatouille-hoz is. Gyakran készítem, mert szerintem nagyon sokféleképpen variálható, reggelire a legjobb, friss kenyérrel tunkolva, de ebédre és vacsorára is tökéletes. Most spenóttal és fetával turbózom föl ezt az alacsony lángon főtt, csodás egytálételt. A cukkini, a padlizsán, a csicseriborsó, az olívabogyó, az articsóka vagy a hummus is remek kiegészítői.
Hozzávalók (2 személyre)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 leforrázott, hámozott paradicsom
- 2 nagy kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 marék spenót
- kis darab feta
- 1 konzerv sűrített paradicsom
- 1 tk. chili por vagy friss chili
- 1 tk. pirospaprika
- fél tk. római kömény
- 2 db tojás
- olívaolaj
- só, bors
Elkészítés
A hagymát nagyobb szeletekre vágjuk, és a felaprított fokhagymával együtt kevés olajon párolni kezdjük, befűszerezzük pirospaprikával, római köménnyel, kis sóval, borssal (én pici fahéjat és egy kis cukrot is szoktam bele rakni). Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, paprikát és a chilit. Pár perc párolás után ráöntjük a paradicsom konzervet is, és egy pici vizet alacsony lángon összerotyogtatjuk kb. 10-15 percig, amíg kissé be nem sűrűsödik. Miután elkészült, egy hőálló edénybe kanalazzuk az egészet és a meleg ragu közepébe ütjük a tojásokat. Durván 200 fokos sütőbe, pár perc alatt megsütjük. Én úgy szeretem, ha a sárgája folyékony marad! Tálaláskor sózzuk, borsozzuk a tojásokat, morzsoljunk rá fetát, szórjuk meg jó sok friss spenóttal, és kínáljunk hozzá házi készítésű lepénykenyeret. Világbajnok!
Kelkáposzta főzelék kicsit másképp, lazacfasírttal
Főzelék mindenek felett!
Lazacfasírt
Hozzávalók
- 250 g lazac
- 1 kis fej lila hagyma
- 100 g kockára vágott főtt krumpli
- 1 tk. kapribogyó
- 3-4 ek. zsemlemorzsa + egy kevés a panírozához
- só, bors
- pár szál petrezselyem vagy koriander
- egy kis lime leve
- olaj
Elkészítés
A hagymát és a kapribogyót felaprítjuk, a lazaccal és a főtt burgonyával együtt durvára daráljuk. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet és kb. négy evőkanál zsemlemorzsát, sóval, borssal, lime lével ízesítjük. A masszából fasírtokat formázunk és megforgatjuk zsemlemorzsába. A halpogácsák mindkét oldalát kevés forró olajon arany barnára sütjük. Találás előtt frissen süssük ki őket!
Főzelék
Hozzávalók (2 személyre)
- kis fej kelkáposzta
- 3 gerezd fokhagyma
- 4-5 db burgonya
- 5 dl zöldség alaplé
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítés
A burgonyákat miután meghámoztuk és közepes méretűre felkockáztuk, tegyük a felaprított fokhagymával együtt egy lábasba, öntsük fel a zöldség alaplével és kb. 15-20 perc alatt főzzük puhára. A burgonya felét turmixoljuk le egy kevés lével. Ezt a pürét öntsük vissza a lábasba a maradék burgonyához és léhez. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A kelt vágjuk csíkokra és olívaolajon pirítsuk meg, hogy a levelek picit összeessenek és megbarnuljanak. Sózzuk, borsozzuk majd forgassuk bele a burgonyás alapba, hagyjuk kicsit összerottyanni. A frissen kisütött lazac fasírtokkal tálalom, és ízlés szerint egy kis tejföllel.
Megjegyzés: Egy magvaszsemlét ketté vágunk, kissé megpirítjuk, megkenjük limos-korianderes majonézzel, ráhalmozunk egy kis rukkolát, erre jöhet egy frissen kisült lazacfasírt, egy szelet paradicsom, csíkokra vágott újhagyma, még egy kis majonéz és kész is egy csodálatos halburger.
Csokis banánkenyér
A csokoládé és banán páros örök klasszikus, összesütve egy puha, meleg kenyérré pedig még impozánsabb szintre emeli az egészet.
Hozzávalók (1 kenyérre)
- 1 db banán
- 150 g tönkölyliszt
- 1 db tojás
- 70 g barna cukor
- 50 g laktózmentes vaj
- 5 ml laktózmentes tej
- 1 tk. sütőpor és szódabikarbóna
- 1 csipet só
- egy tábla jó minőségű csokoládé (50%)
Elkészítés
Melegítsük föl a sütőt 180 C-ra. Egy tálban keverjük ki a puha vajat a barna cukorral, majd adjuk hozzá a tojást és a tejet. 2-3 percig robotgéppel keverjük. Egy másik tálban a lisztet keverünk össze egy csipet sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával. A banánt egy kis tálba pépesítsük, maradhatnak benne nagyobb darabok is. Keverjük össze a banánt, a tojásos és lisztes keverékkel, és a feldarabolt csokoládéval, majd a tésztát öntsük egy sütőpapírral bélelt 10x23 cm-es (őzgerinc) formába. Az előmelegített sütőben 45-50 percig süssük. Ha kész hagyjuk kihűlni, hogy lehessen szeletelni. Meghintem egy kis porcukorral (ledarált nyírfacukorral). Friss vaníliával kikevert mascarponekrémmel és narancsos erdei gyümölcs lekvárral tálalom.
Nutellás mascarponekrém
Hozzávalók (2 személyre)
- 50 g Nutella
- 100 g mascarpone
- 100 ml laktóz mentes tejszín
- 2 ek. áfonyalekvár
- házi készítésű zab morzsa (ugyanannyi zabliszt, mint laktózmentes vaj plusz egy kis barna cukor összedolgoz, összegyúr, mélyhűtőbe pihentet, sütőpapíros tepsire ráreszel, 200 fokon 10-15 alatt aranybarnára süt)
Elkészítés
A mascarpone krémet és a Nutellát összekeverjük, a tejszínt habbá verjük és az áfonyalekvárral lazán össze forgatjuk. A krémet pohárba tesszük, rászórunk a morzsából és a tetejére csorgatunk az áfonyás tejszínkrémből. Voilá, egyszerű, de nagyszerű, szép és mutatós talpas pohárban.
Azért készítettem ezeket az ételeket mert sokoldalú és friss alapanyagokból készülnek, bár a receptek nem kifejezetten diétásnak mondhatóak, mégis elenyésző bűnőzések ezek a karácsonyiakhoz képest. Remélem élveztétek a bejegyzést és kipróbáljátok valamelyik fogást. Kísérletezzetek, a főzés nem atomfizika!
Hamarosan jelentkezem addig is, egyetek sokat, finomat!
Írta és fényképezte: Gerzsenyi Flóra (https://www.instagram.com/gerzsenyiflora)
(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)