Már javában véget ért a szeptember, október elején járunk, és arra gondoltam készítek pár fogást őszi, szezonális alapanyagokból és persze kicsit odafigyelve a kalóriákra is.
Először is az elmaradhatatlan sütőtök krémlevessel kezdtem kanadai sütőtökből kis gyömbérrel, naranccsal. Majd készült egy hús, egy hal és egy vegetáriánus főétel, csak hogy mindenki kedvére tudjon válogatni. Végül befejezésként, kétféle desszertet sütöttem egy zabos crumblet és egy galettet. Enjoy!
Narancsos-gyömbéres sült sütőtök krémleves, pirított magvakkal
Hozzávalók (2 személyre)
- 1 kisebb sütőtök
- 1 kis darab burgonya (nem fontos)
- 1 kis fej vöröshagyma
- friss rozmaring ágak
- 4 gerezd fokhagyma
- egy kis darab hámozott gyömbér
- egy fél narancs reszelt héja
- zöldségalaplé
- olíva olaj
- só, bors
- egy marék natúr magkeverék
Elkészítés
A tököt megmosom, és nagyobb darabokra vágom és kiolajozott tepsibe halmazom sózom, borsozom, friss rozmaring ágakat és egész fokhagymagerezdeket teszek a darabok tetejére és közé, jó alaposan meglocsolom olívaolajjal. 200 fokra előmelegített sütőbe 30-40 perc alatt puhára sütöm. Ha kész kicsit hagyom kihűlni addig egy lábosba vajon hagymát párolok és apróra vágott burgonyát. Majd felöntöm zöldségalaplével és addig főzöm, míg a burgonya szétfő. Ezután a tököt kikaparom a héjából és egyenesen a lábosba teszem a fokhagymákkal és a rozmaringgal együtt, amik a tökkel együtt sültek, ezt követően leturmixolom és hagyom egyet rottyanni (aki szeretné át is szűrheti én is így tettem, hogy egynemű, sima levest kapjak). Majd a legvégén reszelek bele egy kevés gyömbért és narancshéjat, tényleg csak keveset, mert nem akartam, hogy nagyon elnyomja a többi ízt. Most pirított magvakkal tálaltam jó forrón, de bacon, cékla chipsszel vagy fetasajttal is csúcs szuper.
Körtés lencsesaláta gránátalmával, ropogós bőrű tilápia filével
Hozzávalók (2 személyre)
- 2 db tilápia vagy lazac filé
- 100 g lencse
- 1 db körte
- 1 db babérlevél
- 6 dl víz
- 1 fél gránátalma magjai
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. balzsamecet
- 1 teáskanál méz vagy barna cukor
- 1 ek. szójaszósz vagy só
- csipet chili pehely
- kis csokor petrezselyem
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
Az átmosott lencsét a babérlevéllel együtt tegyük egy lábosba. Öntsük fel háromszor annyi vízzel, mint a lencse, és körülbelül 20 perc alatt főzzük puhára. Ha a lencse megpuhult, szűrjük le, tegyük egy tálba, vegyük ki belőle a babérlevelet és hagyjuk kihűlni. Az öntethez keverjük össze az olívaolajat, balzsamecetet, szójaszószt, mézet majd adjuk hozzá a chili pelyhet és borsot. A körtét mossuk meg, magozzuk ki, kockázzuk fel és enyhén grillezzük meg. Szedjük ki a magokat a gránátalmából. A lencséhez adjuk hozzá a körtéket, a gránátalmamagokat, az öntetet és szórjuk, meg durvára vágott petrezselyemmel majd keverjük össze az egészet. Amíg a saláta kicsit összeáll, elkészítjük a halat, a filéket megmosom, sózom, borsozom majd forró serpenyőben kis olíva olajon bőrös oldalával lefele kezdem a sütést. A halat spatulával, vagy ha bírjuk, a meleget kézzel nyomjuk le alaposan, nehogy felkunkorodjon a hirtelen melegtől. Ha kellően ropogósra sült a bőre, fordítsuk meg és pár perc elég is a másik oldalának. Tányérra halmozzunk a salátából, majd rá kerül a hal, amit csakis tálalás előtt frissen készítsük. A vegáknak grillezett kecskesajttal ajánlom, isteni kombó.
Joghurtos-kapros cukkinifőzelék, szaftos rozé kacsamellel
Hozzávalók (2 személyre)
- 2 nagyobb cukkini
- 1 fejvöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 ek. étkezési keményítő
- 4 ek. laktózmentes joghurt
- só, bors
- kis csokor friss kapor
- víz vagy zöldségalaplé
- 1 db bőrős kacsamell
Elkészítés
A cukkiniket lereszelem, enyhén megsózom, hagyom kicsit állni. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágom és egy fazékba egy kis olívaolajon üvegesre pirítom. Kinyomkodom a cukkinit és kissé megpárolom. A kaprot apróra vágom, a felét bele is teszem. Öntsük fel 3-4 dl alapélével, majd sózzuk, borsozzuk. Főzzük puhára, majd a keményítőt keverjük simára a joghurttal és a maradék kaporral, majd adjuk hozzá a cukkínihez. Keverjük simára, majd forraljuk újra fel. Ezután alacsony lángon, és kevergetve főzzük még pár percig. A főzeléket a húsok királynőjével tálalom, rozé kacsamellel. A mellek bőrét beirdalom, száraz forró serpenyőbe bőrös oldalával lefelé lassan kisütöm a zsírját, ha ropogósra sült a bőre, a fölösleges kacsazsírt kiöntöm és megfordítom a melleket, a másik oldalukra is sütök egy kis kérget. Sütőpapírral borított tepsire teszem a kacsamelleket és sütőben készre sütöm, 150 fokon 10 perc alatt. Sütés után nagyon fontos hogy pihentessük a húst, hogy szaftosabb maradjon. Tálalhatjuk akár a jó öreg fasírttal, sült hússal, de én személy szerint falafellel is imádom.
Vegáknak: Sült zöldséges tabulé, bombay masalás gombaraguval, lepénykenyérrel
Sült zöldséges tabulé
- egy kis csésze kuszkusz
- kétszer annyi forró víz mint a kuszkusz
- olívaolaj
- 1 szál sárgarépa
- 1 kis darab póréhagyma
- 1 csípős zöldpaprika
- 1 kisebb kaliforniai paprika
- 1 fél fej lilahagyma
- 1 marék fekete olívabogyó
- 1 paradicsom
- só, bors
- kis csokor friss petrezselyem
- 1 fél cirom (plusz pár gerezd a tálaláshoz)
Elkészítés
A zöldségeket megmosom, répát megtisztítom a paradicsom kivételével nagyobb darabokra vágva egy kiolajozott tepsibe helyezem, meglocsolom kis olívaolajjal sózom, borsozom őket. Grill fokozaton szinte feketére sütöm a zöldségeket, egyszer meg kell közben fordítani őket. Ha ez kész a paprikákat egy tálba szorosan, teljesen légmentesre lefedem fóliával, majd 10 percre békén is hagyom. Ez alatt elkészítem a kuszkuszt, egy tálba felöntöm a forró vízzel, olívaolajat, sót, borsot, citromlevet adok hozzá, lefedem légmentesen és 10 percig hagyom állni. Ez idő alatt a paprika összeesik és a héja simán lehúzható, a magokat eltávolítom és csíkokra vágom. A többi sült zöldséget is apróra darabolom és hozzá keverem őket a kuszkuszhoz ami idő közbe megdagadt és magába szívta az ízeket .Hozzá keverem még az apróra vágott paradicsomot és az olívabogyót is. Nyakon öntöm egy kis olívaolajjal és citromlével (ezekből sosem elég), durvára vágott petrezselymet is keverek bele és után ízesítem, ha szükséges. Egy nagy tálba halmozom és pár citrom gerezdet rakok mellé, illetve ez lesz a gombaragu egyik körete.
Gombaragu
Hozzávalók
- 50 dkg csiperkegomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 ek. piros paprika
- olívaolaj
- laktózmentes tejföl
- pár szál petrezselyem
Bombay masala keverék
Hozzávalók
Mindegyik fűszerből körülbelül egy mokkáskanálnyi kell.
- piros paprika
- só
- fokhagymapor
- szárított gyömbér
- kardamom
- görögszéna
- koriandermag
- szerecsendió
- bors
- Cayenne bors
- szegfűbors
- fahéj
Elkészítés
A fűszereket serpenyőben kicsit megpirítom, csak hogy életre keltsük az illatokat, majd összedarálom őket és félreteszem. A vörös és a fokhagymát apróra vágom és olívaolajon üvegesre párolom, tűzről levéve megszórom a fűszerkeverékkel majd ráteszem a nagyobb darabokra vágott gombát, amit előtte megtisztítottam. Jó alaposan összekeverem és mehet vissza a tűzre, hagyom, hogy a gomba levet eresszen és megpuhuljon, majd tejföllel behabarom, sózom, borsozom, megszórom durvára vágott petrezselyemmel és már kész. Már a korábban elkészített tabuléval tálalom és lepénykenyérrel (amivel kicsit csaltam ,mert bolti változatot használtam)
Almás-szedres crumble, avagy morzsasüti zabból
Hozzávalók
- 10 dkg laktózmentes vaj
- 10 dkg barnacukor
- csipet fahéj
- 3-4 db savanykás alma
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 20 dkg szeder
- 20 dkg zabpehely
- 20 dkg mandulaliszt vagy zabliszt
Elkészítés
Az almákat meghámozom, kimagozom és felkockázom. Kis olvasztott vajon 4-5 evőkanál barna cukrot megkaramellizálok. Erre kerül rá az alma, a citrom lereszelt héja, és egy kis leve, illetve megszórom, egy kis fahéjjal majd mellédobálom a szedert ezt az egészet kicsit hagyom összepárolódni. Ha elkészült egy hőálló tálba egyenletesen elosztom. Eközben egy serpenyőben zabpelyhet kicsit megpirítom, majd hozzáadom a kockára vágott vajat, a mandulalisztet és alaposan összekeverem. A gyümölcsökre morzsolom a zabpelyhes keveréket, majd 180 fokon 30 perc alatt összesütöm az egészet. Vanília fagyival tálalom, mert az dukál hozzá, de reggelire natúr joghurttal is megállja a helyét!
Karamellás-fügés galatte
Hozzávalók:
- 8 dkg vaj
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 db tojás
- 20 dkg tönköly vagy zabliszt
- 6 db füge
- 10 dkg barna cukor (karamellhez)
- 1 dl laktózmentes tejszín
- 1 ek. étkezési keményítő
Elkészítés:
Először a tésztát készítsük el: vajat, a 3 evőkanál cukrot, a tojást és a lisztet alaposan összedolgozom majd fóliába csomagolva a felhasználásig hűtőbe teszem. (Én egy egész éjszakára a hűtőben hagytam). A karmellhez a barna cukrot egy lábosba teszem, lassú tűzön megolvasztom egy kis vajjal. Amikor a cukor megolvadt, hozzáöntöm a tejszínt és hozzáadom az étkezési keményítőt, majd simára keverem és hagyom besűrűsödni, ha kész leveszem a platnitól és hagyom kicsit hűlni. A fügéket alaposan mosom és cikkekre vágom. A vajas tésztát kör alakúra nyújtom, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, megkenem egy jó adag karamellel, majd a közepére halmozom a fügéket, ráhajtom a tésztát a széléről, sütés közben lehet kicsit majd kifolyik a karamell, de az nem baj. Sütés előtt a tésztát egy kis tejjel megkenem és megszórom barna cukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. Tálalhatjuk vanília fagyival vagy sodóval, de én most csak magába langyosan egy csésze teával.
Nem véletlenül készítettem ezeket az ételeket, imádom a tököt, a fügét, a kacsamellet a kuszkuszt a lencsét, a szedret és így tovább, egyszerűbb lenne felsorolni miket nem szeretek. Egészséges és sokoldalú alapanyagok! Remélem élveztétek a bejegyzést és felkeltettem az érdeklődéseteket!
Hamarosan jelentkezem, addig is egyetek sokat, finomat!
Képek: Gerzsenyi Flóra