#KönnyedFalatok
Digestive keksz – angol zabpelyhes teasütemény
(Vega)
Fotó: Városi konyha
Hozzávalók - 16 darabhoz:
75 g hideg vaj
100 g teljes kiőrlésű liszt
65 g zabpehely
késhegynyi szódabikarbóna
35 g barnacukor
2-3 evőkanál sűrített tej
2 marék étcsokoládé
Elkészítés:
„A lisztet és a zabpelyhet keverd össze egy tálban, majd morzsold el benne a vajat. Ha már teljesen szemcsés, add hozzá a szódabikarbónát és a cukrot. Jól keverd össze. Adj hozzá néhány kanál sűrített tejet (ha nincs, lehet sima tej is), hogy összeálljon a keksz tésztája. Gyúrj belőle egy ujjnyi vastag korongot, csomagold folpakkba és tedd a hűtőbe 30 percre.
A megdermedt tésztát két ív sütőpapír között nyújtsd ki kb. 1 centi vékonyra, majd szaggass belőle 5 cent átmérőjű kekszeket. Sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsire, ismét tedd 30 percre a hűtőbe. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
A kekszeket a pihenés után 10-12 perc alatt süsd készre. Sütőrácson hagyd kihűlni.
A csokit vízgőz fölött olvaszd fel, csurgasd a kekszek tetejére. Egy fogvájóval készíts rácsos mintát a csokiba.
Dobozban a kekszek kb. 1 hétig elállnak.”
A teljes receptért kattintsatok ide: Városi konyha
#MentesÉsFinom
Sütőtök kenyér szezám karamellel - cukormentes, édes reggeli
(Vega/Vegán)
Fotó: Édes pofa
Hozzávalók 2 db 30 cm-es őzgerinchez:
70 dkg sült sütőtök (kb 1.3 kg-os egész sütőtök adja ki)
10 dkg barna rizsliszt
5 dkg zabpehely
5 dkg hajdinaliszt vagy kölesliszt
3 db egész tojás
4-5 ek kókuszolaj
1 kk szódabikarbóna
½ marék mazsola
4-5 szem aszalt sárgabarack
Fűszerek: csipet só, 1 tk gyömbérpor, 1 tk garam masala, 1 tk őrölt fahéj
Szezámkaramell:
15 dkg szezámmag
Kb 7 szem datolya
1 evőkanál kókuszolaj vagy ghee
2-3 ek növényi tej
Plusz csemegék: narancs, vagy mandarin, bogyós gyümölcsök
Elkészítés:
„A szezámmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítom, majd a turmixgép mag és kávédaráló szettjében ledarálom. A datolyát kimagozom, felaprítom, a serpenyőben zsiradékon megpirítom. A darált szezámmaggal, és egy kis növényi tejjel krémesre aprítom.
Egy keverőtálba szitálom a liszteket, hozzájuk szórva a szódabikarbónát és a fűszereket. Szétválasztom a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval felverem. A sárgáját a kókuszolajjal kikeverem, hozzáforgatom a sütőtök pürét, az aszalt gyümölcsöket, a lisztkeveréket, és zabpelyhet, végül óvatosan átforgatom a tojásfehérjével.
Kiolajozott őzgerinc formákban 170 fokon kb. 40 percig sütöm. Ha kihűlt, szeletelem, megkenem szezámkrémmel és gyümölcsökkel tuningolom.”
Tipp:
„Ha ki szeretnénk hagyni a süteményből a tojást, akkor a köles/hajdinalisztet helyettesíthetjük tápiókaliszttel, és 1-2 evőkanál növényi tej is kellhet még a jó állaghoz. A sütési idő 45-50 perc is lehet.”
A teljes receptért kattintsatok ide: Édes pofa
#Klasszikus
Göngyölt csirkecombfilé
(Húsimádó)
Fotó: ÍZcsiklandozó
Hozzávalók:
1 kg csirkecombfilé
4-5 db közepesen vastag sárgarépa (ha lehet olyan répákat válasszunk,
amelyek nem vékonyodnak el nagyon)
200 g bükkfával füstölt bacon szalonnacsík
só, bors
friss rozmaring, egy ágacska kakukkfű
a sütéshez kevés olaj vagy egyéb zsiradék
Elkészítés:
„A répákat megtisztítjuk és egészben hagyva annyi enyhén sós vízben feltesszük főni, amennyi ellepi. A vízbe beledobjuk a kakukkfüvet, amit egy mozdulattal el tudunk távolítani főzés végén, így a répa átveszi majd az ízét. Félkeménynél kissé puhábbra főzzük, de nem teljes készültségűre, mert még a sütőben is puhulni fog.
A főzővizet leöntjük, hideg vízzel leöblítve hagyjuk a zöldséget kihűlni.
A csirkecombokat egy deszkán kiterítjük, nagyon óvatosan, finoman megütögetve enyhén megklopfoljuk, amitől egyenletesebb lesz a vastagsága. Enyhén megsózzuk (a bacon is sós, vigyázzunk!), megszórjuk frissen őrölt borssal.
A répákat keresztben félbevágjuk (akkora darabra, amekkora a csirkecombfilé átmérője, hogy betekerésnél végig érje azt). Éles késsel a répa egyik oldalából ék alakot vágunk ki, ez lesz a szív forma felső "csücske", majd két oldalon egyenes vonalú vágással kialakítjuk a szív két oldalát. A csirkecombokra fektetjük keresztben és jó szorosan feltekerjük. Minden kis hústekercset bebugyolálunk bacon szalonnával.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtálat vékonyan kiolajozzuk, belefektetjük egymás mellé a hústekercseket úgy, hogy a szalonnavégek alulra kerüljenek.
A sütőtálat alufóliával lefedve 1 órára betoljuk a sütőbe. Egy óra múlva levesszük a fóliát, a sütő hőfokát megemeljük 210 fokra és nagyjából 20 perc alatt rózsaszín-pirosra sütjük a roládokat. Közben ha szükséges, meglocsolgatjuk a zsiradékkal, hogy még pirospozsgásabbra süljön.”
A teljes receptért kattintsatok ide: ÍZcsiklandozó
#Újhullám
Sült lazac vérnaranccsal, céklával
(Vega)
Fotó: Heni süt neked
Hozzávalók:
45 dkg szálkamentes, bőrös lazac
1 cs. (főtt, vákuum csomagolt) bébi cékla - természetesen lehet nyers,
nagyobb és darabolt cékla is :)
1- 2 db vérnarancs - nagyságtól függően
1 cs. friss kapor
só, bors
csipet őrölt római kömény - opcionális
kevés (olíva) olaj
Elkészítés:
„Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd az előzőleg besózott, borsozott (lehetőleg durvára és frissen őrölve) halat bőrével lefelé tegyük bele. Kezdjük el sütni, és közben adjunk hozzá egy felszeletelt vérnarancsot és a céklákat. Ha nyers céklát használunk, akkor azt előzőleg főzzük elő félpuhára. Szórjuk meg a római köménnyel, és egy kis plusz borssal. Pár perc után óvatosan alányúlva fordítsuk meg a halat és további pár percig süssük. Mindezt közepes hőmérsékleten. Végül fordítsuk vissza, most már valóban nagyon óvatosan, hogy essen lemezeire szét a lazac (ajánlom a sütő lapát használatát, vagy bármilyen célszerszámot, amivel meg tudjuk tartani a halat fordítás közben).
Szórjuk meg a felaprított kaporral, facsarjuk rá a másik vérnarancs levét és ezzel el is készült ez a különleges aromákkal és ízvilággal rendelkező ételünk. Köretként kuszkuszt, vadrizst vagy rósejbnit ajánlok hozzá jó szívvel. Könnyed, ízletes ebéd/vacsora laza hétvégékre vagy rohanós hétköznapokra."
A teljes receptért kattintsatok ide: Heni süt neked
#ÉdesekÉsSzépek
Epres-mandulás házi granola
(Vegán)
Fotó: Smarta
Hozzávalók:
250 g hagyományos zabpehely
80 g kókuszzsír
80 g méz
75 g aprított mandula
50 g szezámmag
1 tk vanília aroma
1 bio citrom héja
100 g aszalt eper
Elkészítés:
„A zabpelyhet, a mandulát és a szezámmagot beleöntjük egy tálba, és alaposan elkeverjük.
Egy lábasban összemelegítjük a mézet és a kókuszzsírt. Nem kell felforralni, csak annyira, hogy folyjon.
Hozzáadjuk a vanília aromát és belereszeljük a bio citrom héját.
A folyékony részt ráöntjük a szilárd hozzávalókra és jól összekeverjük, hogy minél jobban befedje a mézes máz a hozzávalókat.
Egy nagyméretű tepsibe sütőpapírt teszünk, és áttesszük rá a granola alapot. Egyenletesen eloszlatjuk, hogy minél jobban átsüljön.
Alsó-felső sütési beállításon, 175 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. Egyszer vagy kétszer érdemes menet közben kivenni és átforgatni, hogy mindenhol egyenletesen süljön meg. Akkor jó, aranybarna és finom-édes illata van.
Várjuk meg amíg teljesen kihűl, adjuk hozzá a felaprított aszalt epret és dobozban 2 hétig tárolhatjuk.
Fogyaszthatjuk akár tejjel, akár joghurttal, de egy finom smoothie bowl tetejére is szórhatjuk.”
Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan készül gyakorlatban, akkor nézd meg a recepthez készült videót is.
A teljes receptért kattintsatok ide: Smarta
Borítókép: Smarta // Heni süt neked // Édes pofa
(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)