Ínyenc5ös – 5 tuti recept februárból
2020. március 10. írta: Kultúrjunkie

Ínyenc5ös – 5 tuti recept februárból

Ezeket az ételek voltak az előző hónap legjobb fogásai

img_8219.JPG

#KönnyedFalatok

Digestive keksz – angol zabpelyhes teasütemény
(Vega)

digestive_keksz01.jpgFotó: Városi konyha 

Hozzávalók - 16 darabhoz:

75 g hideg vaj

100 g teljes kiőrlésű liszt

65 g zabpehely

késhegynyi szódabikarbóna

35 g barnacukor

2-3 evőkanál sűrített tej

2 marék étcsokoládé

Elkészítés:

„A lisztet és a zabpelyhet keverd össze egy tálban, majd morzsold el benne a vajat. Ha már  teljesen szemcsés, add hozzá a szódabikarbónát és a cukrot. Jól keverd össze. Adj hozzá néhány kanál sűrített tejet (ha nincs, lehet sima tej is), hogy összeálljon a keksz tésztája. Gyúrj belőle egy ujjnyi vastag korongot, csomagold folpakkba és tedd a hűtőbe 30 percre.

A megdermedt tésztát két ív sütőpapír között nyújtsd ki kb. 1 centi vékonyra, majd szaggass belőle 5 cent átmérőjű kekszeket. Sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsire, ismét tedd 30 percre a hűtőbe. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

A kekszeket a pihenés után 10-12 perc alatt süsd készre. Sütőrácson hagyd kihűlni.

A csokit vízgőz fölött olvaszd fel, csurgasd a kekszek tetejére. Egy fogvájóval készíts rácsos mintát a csokiba.

Dobozban a kekszek kb. 1 hétig elállnak.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Városi konyha

 

#MentesÉsFinom

Sütőtök kenyér szezám karamellel - cukormentes, édes reggeli
(Vega/Vegán)

sutotokkenyer04_fin.jpgFotó: Édes pofa

Hozzávalók 2 db 30 cm-es őzgerinchez:

70 dkg sült sütőtök (kb 1.3 kg-os egész sütőtök adja ki)

10 dkg barna rizsliszt

5 dkg zabpehely

5 dkg hajdinaliszt vagy kölesliszt

3 db egész tojás

4-5 ek kókuszolaj

1 kk szódabikarbóna

½  marék mazsola

4-5 szem aszalt sárgabarack

Fűszerek: csipet só, 1 tk gyömbérpor, 1 tk garam masala, 1 tk őrölt fahéj

 

Szezámkaramell:

15 dkg szezámmag

Kb 7 szem datolya

1 evőkanál kókuszolaj vagy ghee

2-3 ek növényi tej

Plusz csemegék: narancs, vagy mandarin, bogyós gyümölcsök

Elkészítés:

„A szezámmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítom, majd a turmixgép mag és kávédaráló szettjében ledarálom. A datolyát kimagozom, felaprítom, a serpenyőben zsiradékon megpirítom. A darált szezámmaggal, és egy kis növényi tejjel krémesre aprítom.

Egy keverőtálba szitálom a liszteket, hozzájuk szórva a szódabikarbónát és a fűszereket.  Szétválasztom a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval felverem. A sárgáját a kókuszolajjal kikeverem, hozzáforgatom a sütőtök pürét, az aszalt gyümölcsöket, a lisztkeveréket, és zabpelyhet, végül óvatosan átforgatom a tojásfehérjével.

Kiolajozott őzgerinc formákban 170 fokon kb. 40 percig sütöm. Ha kihűlt, szeletelem, megkenem szezámkrémmel és gyümölcsökkel tuningolom.”

Tipp:

„Ha ki szeretnénk hagyni a süteményből a tojást, akkor a köles/hajdinalisztet helyettesíthetjük tápiókaliszttel, és 1-2 evőkanál növényi tej is kellhet még a jó állaghoz. A sütési idő 45-50 perc is lehet.”

A teljes receptért kattintsatok ide: Édes pofa

 

#Klasszikus

Göngyölt csirkecombfilé
(Húsimádó)

img_1161-1.jpgFotó: ÍZcsiklandozó

Hozzávalók:

1 kg csirkecombfilé

4-5 db közepesen vastag sárgarépa (ha lehet olyan répákat válasszunk,
amelyek nem vékonyodnak el nagyon)

200 g bükkfával füstölt bacon szalonnacsík

só, bors

friss rozmaring, egy ágacska kakukkfű

a sütéshez kevés olaj vagy egyéb zsiradék

Elkészítés:

„A répákat megtisztítjuk és egészben hagyva annyi enyhén sós vízben feltesszük főni, amennyi ellepi.  A vízbe beledobjuk a kakukkfüvet, amit egy mozdulattal el tudunk távolítani főzés végén, így a répa átveszi majd az ízét. Félkeménynél kissé puhábbra főzzük, de nem teljes készültségűre, mert még a sütőben is puhulni fog.

A főzővizet leöntjük, hideg vízzel leöblítve hagyjuk a zöldséget kihűlni.

A csirkecombokat egy deszkán kiterítjük, nagyon óvatosan, finoman megütögetve enyhén megklopfoljuk, amitől egyenletesebb lesz a vastagsága. Enyhén megsózzuk (a bacon is sós, vigyázzunk!), megszórjuk frissen őrölt borssal.

A répákat keresztben félbevágjuk (akkora darabra, amekkora a csirkecombfilé átmérője, hogy betekerésnél végig érje azt). Éles késsel a répa egyik oldalából ék alakot vágunk ki, ez lesz a szív forma felső "csücske", majd két oldalon egyenes vonalú vágással kialakítjuk a szív két oldalát. A csirkecombokra fektetjük keresztben és jó szorosan feltekerjük. Minden kis hústekercset bebugyolálunk bacon szalonnával.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtálat vékonyan kiolajozzuk, belefektetjük egymás mellé a hústekercseket úgy, hogy a szalonnavégek alulra kerüljenek.

A sütőtálat alufóliával lefedve 1 órára betoljuk a sütőbe. Egy óra múlva levesszük a fóliát, a sütő hőfokát megemeljük 210 fokra és nagyjából 20 perc alatt rózsaszín-pirosra sütjük a roládokat. Közben ha szükséges, meglocsolgatjuk a zsiradékkal, hogy még pirospozsgásabbra süljön.”

A teljes receptért kattintsatok ide: ÍZcsiklandozó

 

#Újhullám

Sült lazac vérnaranccsal, céklával
(Vega)

img_0474.jpgFotó: Heni süt neked

Hozzávalók:

45 dkg szálkamentes, bőrös lazac

1 cs. (főtt, vákuum csomagolt) bébi cékla - természetesen lehet nyers,
nagyobb és darabolt cékla is :)

1- 2 db vérnarancs - nagyságtól függően

1 cs. friss kapor

só, bors

csipet őrölt római kömény - opcionális

kevés (olíva) olaj

Elkészítés:

„Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd az előzőleg besózott, borsozott (lehetőleg durvára és frissen őrölve) halat bőrével lefelé tegyük bele. Kezdjük el sütni, és közben adjunk hozzá egy felszeletelt vérnarancsot és a céklákat. Ha nyers céklát használunk, akkor azt előzőleg főzzük elő félpuhára. Szórjuk meg a római köménnyel, és egy kis plusz borssal. Pár perc után óvatosan alányúlva fordítsuk meg a halat és további pár percig süssük. Mindezt közepes hőmérsékleten. Végül fordítsuk vissza, most már valóban nagyon óvatosan, hogy essen lemezeire szét a lazac (ajánlom a sütő lapát használatát, vagy bármilyen célszerszámot, amivel meg tudjuk tartani a halat fordítás közben).

Szórjuk meg a felaprított kaporral, facsarjuk rá a másik vérnarancs levét és ezzel el is készült ez a különleges aromákkal és ízvilággal rendelkező ételünk. Köretként kuszkuszt, vadrizst vagy rósejbnit ajánlok hozzá jó szívvel. Könnyed, ízletes ebéd/vacsora laza hétvégékre vagy rohanós hétköznapokra."

A teljes receptért kattintsatok ide: Heni süt neked

 

#ÉdesekÉsSzépek

Epres-mandulás házi granola
(Vegán)

image001_79.jpgFotó: Smarta

Hozzávalók:

250 g hagyományos zabpehely

80 g kókuszzsír

80 g méz

75 g aprított mandula

50 g szezámmag

1 tk vanília aroma

1 bio citrom héja

100 g aszalt eper

Elkészítés:

„A zabpelyhet, a mandulát és a szezámmagot beleöntjük egy tálba, és alaposan elkeverjük.

Egy lábasban összemelegítjük a mézet és a kókuszzsírt. Nem kell felforralni, csak annyira, hogy folyjon.

Hozzáadjuk a vanília aromát és belereszeljük a bio citrom héját.

A folyékony részt ráöntjük a szilárd hozzávalókra és jól összekeverjük, hogy minél jobban befedje a mézes máz a hozzávalókat.

Egy nagyméretű tepsibe sütőpapírt teszünk, és áttesszük rá a granola alapot. Egyenletesen eloszlatjuk, hogy minél jobban átsüljön.

Alsó-felső sütési beállításon, 175 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. Egyszer vagy kétszer érdemes menet közben kivenni és átforgatni, hogy mindenhol egyenletesen süljön meg. Akkor jó, aranybarna és finom-édes illata van.

Várjuk meg amíg teljesen kihűl, adjuk hozzá a felaprított aszalt epret és dobozban 2 hétig tárolhatjuk.

Fogyaszthatjuk akár tejjel, akár joghurttal, de egy finom smoothie bowl tetejére is szórhatjuk.”

Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan készül gyakorlatban, akkor nézd meg a recepthez készült videót is.

A teljes receptért kattintsatok ide: Smarta

 

Borítókép: Smarta // Heni süt neked // Édes pofa

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5615511848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása