Csak akkor cuki, ha pufi? Így kerüld el, hogy túlsúlyos legyen a macskád!
2024. február 15. írta: Kultúrjunkie

Csak akkor cuki, ha pufi? Így kerüld el, hogy túlsúlyos legyen a macskád!

CICAIMÁDÓK, figyelem: február 17-én, szombaton ünnepeljük a macskák világnapját

tesla_okos_kanape_haziallatoknak_ps300_2.png

Minden év február 17-én ünnepeljük a macskák világnapját. A nap célja felhívni a figyelmet a felelős macskatartásra: a vakcinázás, az ivartalanítás és az egészséges életmód fontosságára. A cseh Tesla elkötelezett a kisállatok jólétéért, aminek fontos része, hogy bajszos barátainkat hogyan tápláljuk. Tippek következnek, hogyan tartsuk karban kiskedvencünk súlyát!

tesla_okos_haziallat_eteto_es_itato_1.jpg

Kevés szomorúbb látvány van a világon, mint egy túlsúlyos kutyus vagy cicus. A macskák elhízásának hátterében legtöbbször sajnos a gazdik felelőtlensége vagy túlgondoskodása áll. A túlsúlyosság azonban nem csupán esztétikai probléma, hanem súlyos egészségügyi következményekkel is járhat. A túlsúlyos és elhízott macskák esetében könnyen kialakulhatnak húgyúti betegségek, krónikus vesebetegségek, cukorbetegség, asztma, májbetegségek, ízületi gyulladás, akár szívelégtelenség.

Egy Amerikában végzett felmérésben a vizsgált macskák 26%-a túlsúlyos volt, ez a szám a felmérés 2022-es megismétlésekor 28%-ra nőtt. Egy hasonló kutatásban részt vevő állatorvosok pedig vizsgált cicusok 61%-át túlsúlyosnak vagy elhízottnak minősítették. Amikor megkérték a macskás gazdikat, hogy értékeljék kedvenceik testsúlyát, a macskatulajdonosok több mint egynegyede (28%) úgy vélte, hogy macskája testalkata normális, noha az állatorvosok ugyanezeket a háziállatokat túlsúlyosnak vagy elhízottnak minősítette.

A házi macskák életminősége szinte mindig a gazdiktól függ, így testsúlyuk is a tulajdonosok kezében van. Bár a macskák mozgásigénye nem akkora, mint a kutyáké, van mód arra, hogy a cicusok is fittek maradjanak, egészen idős korukig. Nézzük, milyen ökölszabályok mentén tudjuk fenntartani az ideális testsúlyt, hogy megkíméljük kedvencünket az elhízással járó kellemetlenségektől.

  1. Rendszeres vizit a dokinál: Mondanunk sem kell, mennyire fontos, hogy rendszeresen látogassuk az állatorvost macskánkkal, ha szükségesnek érezzük, kérjünk extra vizsgálatokat, és ne szégyelljünk tanácsot kérni az ideális testsúly fenntartásához.
  2. Mindig friss víz: Győződjünk meg róla, hogy macskánk számára mindig rendelkezésre áll friss, tiszta ivóvíz, hiszen a megfelelő hidratáltság is fontos a jó egészséghez. Szerencsére ma már okos macskaitatók is rendelkezésünkre állnak, hogy cicusunk számára mindig elérhető legyen a friss víz, még akkor is, ha éppen otthon kellett hagynunk egyedül. Sok macska pedig kifejezetten csak a friss, csobogó vizet hajlandó meginni, így egy okos itató erre is megoldást jelent.
  3. Otthoni harmónia: Ügyeljünk arra, hogy macskánkat ne tegyük ki felesleges stressznek, mert ez is nagyban hozzájárulhat az étvágy növekedéséhez és az elhízáshoz. Ha nem muszáj, ne utaztassuk a macskát, ne hozzunk más állatot a háztartásba, és felújítás vagy költözés esetén különösen figyeljünk a nyugalmukra.
  4. Rendszeres mozgás: Tudjuk, hogy a macskákat már csak alap természetük miatt is nehéz lehet rávenni a fizikai aktivitásra. Próbáljunk meg naponta kétszer legalább 10 percet játszani a velük, vegyük őket körbe játékokkal, például pálcás figurákkal, játék egerekkel, kisebb labdákkal. Jó ötlet lehet falra szerelhető mászókákat is beszerezni, hogy a cica bátran ugrálhasson.
  5. Csak mértékkel: A legjobb, ha már az elején megfogjuk a dolgot, és minden étkezés előtt pontosan kimérjük a cica testsúlyának megfelelő ajánlott ételmennyiséget. Az adagolásban és a túlevés megelőzésében nagy segítségre lehet egy okos háziállat etető, amellyel nemcsak az etetés időzítését, de a konkrét mennyiségeket is előre beállíthatjuk. 
  6. Minőségi étrend: Válasszunk magas minőségű, kiegyensúlyozott táplálékot macskánk számára, amely segíthet megelőzni az elhízást és támogatja az egészséges bélflóra megőrzését. A konzervek jellemzően magasabb fehérje- és alacsonyabb szénhidráttartalommal rendelkeznek, mint a száraztápok, és alacsonyabb a kalóriatartalmuk, így a száraztáp mellett érdemes minden este és reggel nedves tápot is adni a cicusnak. A különböző állati fehérjék és gabonafélék allergiás reakciót is kiválthatnak, ilyen esetben érdemes kikérni az állatorvos véleményét, hogy elkerüljük az emésztési problémákat.
  7. Nyugodt emésztés: Alakítsunk ki egy sarkot kedvencünknek, ahová nyugodtan félrehúzódhat, ha kicsit egyedül szeretne lenni. Bár a macskák szinte bárhol képesek elszenderedni, szerezzünk be egy kényelmes fekhelyet, ahol végig alhatják azt az akár napi 18 órát. Ez a sok alvás rengetegnek tűnhet, mégis elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez.

Az elhízás megelőzése és a fittség fenntartása kulcsfontosságú a macskák egészségének és boldogságának megőrzésében. Tudatos hozzáállással hosszú és aktív életet biztosíthatunk kedvencünknek.

Sajtóinformáció: Ruskó Rita - Twincom PR Consultancy

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2418326533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása