8 érdekesség a világ egyik legnépszerűbb sci-fi sorozatáról
2023. augusztus 22. írta: Kultúrjunkie

8 érdekesség a világ egyik legnépszerűbb sci-fi sorozatáról

A Star Trek: Furcsa új világok 2. évada már streamelhető a SkyShowtime-on

skyshowtime_star_trek_strange_new_worlds.jpg

A Star Trek az egyik legismertebb alkotás a tudományos-fantasztikus televíziózás történetében, amely számos, egymással összefüggő filmsorozatotrajzfilmsorozatot, egész estés mozifilmet és több száz regénytképregényt és videójátékot takar. E történetek közös eleme, hogy mind a Gene Roddenberry által az 1960-as években, a hidegháború időszakában kitalált világban játszódnak és a különböző világok egymás mellett éléséről szólnak. Az alábbiakban egy pár kevéssé ismert érdekességet gyűjtöttünk össze, amelyek betekintést nyújtanak a franchise történetébe. A Star Trek: Különös új világok első és második évada már streamelhető a SkyShowtime-on, emellett tizenhárom Star Trek film és több mint 200 sorozatepizód is elérhető a SkyShowtime kínálatában. 

  1. Nichelle Nichols-t, a Star Trek Uhura hadnagyát a NASA felkérte, hogy vezesse a kampányt, amelynek célja a nők és kisebbségek bevonása az űrhajósok körébe. Mae Jemison asztronauta, az első űrutazó afroamerikai nő is ennek a programnak az eredményeként csatlakozott.
  2. Michael Dorn, aki a klingon Worfot alakítja, több Star Trek-epizódban szerepelt, mint bármely más színész - összesen több mint 280-ban!
  3. A NASA első űrrepülőgépét eredetileg Constitutionnek nevezték volna, azonban egy Star Trek rajongók által kezdeményezett kampány hatására a nevet Enterprise-ra változtatták.
  4. A vulkáni kézmozdulat, amelynek jelentése: "Hosszú és eredményes életet!", a világ több milliárd telefonján és más okoseszközén használt szabványos emojivá vált. Leonard Nimoy színész alkotta meg, egy zsidó rabbik által használt gesztus alapján.
  5. A Star Trek elismerten jelentős hatással van a mai világ tudományos és technológiai fejlődésére. Elsősorban az űrkutatásra, de a mobiltelefonok, tabletek és különböző orvosi eszközök is merítettek a Star Trek világából.
  6. 1968-tól kezdődően, amikor még az eredeti sorozatot gyártották, a Star Trek több száz regény, novelláskötet, képregény, "így készült" könyv, "technikai kézikönyv" és egyéb, "univerzumon belüli" mű kiadását inspirálta. A mai napig nem telik el úgy év, amikor ne jelenne meg több Star Trek témájú könyv és képregény.
  7. 1972-ben szervezték meg az első Star Trek rajongói kongresszust, ahol több ezer ember gyűlt össze egy New York-i szállodában, hogy személyesen találkozhassanak hőseikkel. A Star Trek-kongresszusok a mai napig tartanak világszerte.
  8. A Star Trek sorozat híres a fiktív nyelvek alkotásáról is. A legismertebb a klingon faj által beszélt nyelv. Ezt Marc Okrand nyelvész találta ki, majd fejlesztette tovább, és mára egy teljesen kialakult nyelvvé vált, saját szókinccsel, nyelvtannal és szintaxissal. Az Okrand által megkezdett munka folytatásának szentelt csoport, a Klingon Nyelvi Intézet a mai napig aktív. Számos jelentős művet fordítottak le klingonra, például a Hamletet és a Monopoly társasjátékot.

 A Star Trek: Strange New Worlds második évadának új epizódjai péntekenként jelennek meg, kizárólag a SkyShowtime-on. Az 1. évad már teljes egészében streamelhető. Összesen tizenhárom Star Trek film és több mint 200 sorozatrész érhető el a SkyShowtime-on.

Forrás: www.ahaprodukcio.hu

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7318199029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása