Zene minden mennyiségben: így vigyük magunkkal a nyári zenei élményeinket
2023. június 29. írta: Kultúrjunkie

Zene minden mennyiségben: így vigyük magunkkal a nyári zenei élményeinket

zene_03.jpg

Ahogy beköszönt a meleg idő és megérkeznek a hosszú nappalok, a zene is egyre inkább a mindennapjaink részévé válik. Persze nincs is jobb egy élő koncertnél, de számos zenelejátszó eszköz áll rendelkezésünkre, hogy tovább fokozzuk a nyár varázsát, elvigyük az otthonunkba ezeket az élményeket vagy még teljesebbé tegyük a szabadban töltött időt. A zenehallgatás élménye sokféle formában elérhető, legyen szó fej- és fülhallgatókról, hordozható hangszórókról vagy speciális vízálló eszközökről. A teljesség igénye nélkül, az Euronics most a legfontosabb választási szempontokat gyűjtötte össze.

Fej- és fülhallgató: Bluetooth vagy vezetékes?

Bár a vezeték nélküli fülhallgatók az utóbbi pár évben rendkívül népszerűvé váltak, még a vezetékes változatokat is keresik a boltokban a vásárlók. A megfelelő eszköz kiválasztásához érdemes felmérni, hogy milyen tevékenységhez szeretnénk fülhallgatót vásárolni. A Bluetooth fülhallgatók vezeték nélküli kapcsolatának köszönhetően lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy szabadon mozogjon anélkül, hogy a vezetékre kelljen figyelnie. Ez különösen hasznos például nyáron, egy kánikula előtti hajnali futás, sportolás, takarítás vagy más tevékenység során, amikor az akadálytalan mozdulatok elengedhetetlenek.

Amennyiben gyakran utazunk, és út közben is szoktunk meetingelni, érdemes egy zajszűrővel rendelkező vezeték nélküli eszközt választani, amely a kívülről érkező zajt tompítja, így megkímélve minket a körülöttünk zajló zavaró hangoktól. Azonban, ha hosszabb utazást tervezünk nyáron, érdemes egy vezetékes fülhallgatót is magunkkal vinni, hiszen ezeknek az eszközöknek nincs szüksége töltésre, így nem kerülhetünk kellemetlen helyzetbe, hogy lemerült a fülhallgatónk. Bár azt gondolhatnánk, hogy ár-érték arány szempontjából jobb választást jelent egy hagyományos vezetékes headset, ma már tévhitnek számít, hogy a vezeték nélküli fülhallgatók gyengébb hangminőséget szolgáltatnak. Ha a lehető legjobb döntést szeretnénk hozni, inkább a termékjellemzőket hasonlítsuk össze: legyen szó vezetékes vagy Bluetooth fülhallgatóról, általánosan elmondható, hogy annál gazdagabb lesz a hangzás, minél szélesebb a dobozon megjelölt frekvenciatartomány. Emellett fontos a hangszóró mérete is: a fülbe dugható fülhallgatók esetében a 6.5 mm-es hangszóróméret már kellemes mély basszust és minőségi összhangképet produkál. Fontos érték lehet még az impedancia: ha hordozható eszközön, például mobiltelefonon hallgatunk zenét, válasszunk 32 ohm vagy az alatti impedanciájú eszközt.

zene_01.jpg

Koncertélmény a lakásban

Bármennyire is szeretnénk, sajnos nincs lehetőségünk minden nyári zenei fesztiválon ott lenni, de ettől még nem kell lemondanunk a zenehallgatás élményéről. Sőt, érdemes egy komolyabb hang- és zenelejátszó eszköz vásárlásán elgondolkodni, ha a kedvenc koncertélményeinket az otthonunkba is el szeretnénk hozni. Amennyiben a maximumra törekszünk, a hangfalrendszerrel összekapcsolt házimozi rendszer lehet a legjobb választás. A házimozi rendszerek nagy teljesítményű hangszórókkal és erősítőkkel vannak felszerelve, amelyek garantálják a kiváló minőségű hangzást. A térhangzás technológiák, például a Dolby Atmos vagy a DTS:X, a hangokat különböző irányokból sugározzák, ami egy valósághűbb hangteret és gazdagabb részletességet eredményez.

A költséghatékony megoldás érdekében érdemes a soundbarok között is szétnézni, amelyek kompakt kialakításúak, mégis kiváló hangminőséget biztosítanak. Ezek a hangsávok szélesebb hangteret teremtenek, amelyben a hangok tisztábban és részletesebben szólalnak meg. A technológia által biztosított jobb frekvenciaválasz és gazdagabb mélyhangok még inkább elmélyítik a zenei élményt. Néhány soundbar képes virtuális térhangzást szimulálni, ami azt jelenti, hogy egyetlen hangprojektorral képes a hangokat különböző irányokból sugározni. Ez a házimozirendszerekhez hasonlóan növeli a térbeli hatást. A soundbarok általában egyszerűen kezelhetők, a legtöbb Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik, így egyszerűen tudunk rajta zenét lejátszani akár telefonról vagy tabletről is.

zene_02.jpg

Nincs kertiparti zene nélkül

Egy hangulatos kertiparti elengedhetetlen kelléke a zene, és ma már számos hordozható eszköz közül választhatunk, hogy remek bulit teremtsünk. Ha kültéri eszközt szeretnénk választani, több szempontot is érdemes figyelembe venni. A kerti zenelejátszó készüléknek ellenállónak kell lennie a kültéri környezet viszontagságaival szemben, ezért érdemes a víz- és porálló jelölést keresni az eszközön. A teljesítmény is fontos szempont a választásnál, ugyanis a szél zúgása vagy a környezeti zajok jelentősen ronthatják a zenehallgatás minőségét. Jó választás lehet az Euronics kínálatában is kapható JBL és Sony hangszórók, amelyek partyhangszórói az adott márkán belül összekapcsolhatóak egymással, ezzel biztosítva a teljes teret betöltő hangzást. A jó hangulat mellett azért ne feledkezzünk meg a szomszédjainkról sem, igyekezzünk úgy szórakozni, hogy közben nem zavarjuk a többi lakót, illetve a környéken élő madarakat sem.

Forrás: NOGUCHI

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9318156202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása