Debütált az Egy asztalnál új része: Ha nem ítélkezünk hajszín alapján, ne tegyünk ezt az emberek súlya miatt sem
2023. május 22. írta: Kultúrjunkie

Debütált az Egy asztalnál új része: Ha nem ítélkezünk hajszín alapján, ne tegyünk ezt az emberek súlya miatt sem

egy_asztalna_l_s2e3_3_nagy_1.jpeg

„Ameddig nem tudjuk leküzdeni azt a beidegződést, hogy szépség=vékonyság=egészség, addig nem lesz bodypositivity sem” - vallja az Egy asztalnál új részének egyik szereplője. A videósorozatban ezúttal a vita és véleményütköztetés helyett egy inspiráló beszélgetés bontakozik ki egy mindkét szereplőt érintő, komoly téma, az evészavar kapcsán. Ezzel a problémával Magyarországon is sokan küzdenek és a törekvések, egyre nyíltabb kommunikáció és mozgalmak ellenére is gyakori az, hogy valaki hosszú időn keresztül nem veszi észre, hogy baj van. Ebben pedig a környezetnek is nagy szerepe van. 

Dalma és Nóri két fiatal, világra nyitott, jól kommunikáló lány, akik esetében, az eddigi szereplőkkel ellentétben első látásra egyértelmű, hogy miben is különböznek: testalkatban. Dalma túlsúlyos, és erről nyíltan, tabuk nélkül beszél, míg Nóri hosszú éveken keresztül küzdött anorexiával, ma viszont már másoknak szeretne segíteni azzal, hogy elmeséli a saját élményeit. A különbözőségeinél azonban sokkal fontosabbak a közös pontjaik. Ezek közül is az, hogy az évek során mindketten végigjárták az evészavar különböző fázisait, és bár a skála két ellentétes oldalán állnak, mindketten ugyanúgy tapasztalják a társadalom sokszor irreális, a social media által felerősített elvárásait, aminek főleg fiatal korban sokan akarnak megfelelni. Mindketten találkoznak bodyshaminggel és azzal a kettős mércével is, miszerint, ha valaki nagyon vékony, azt sajnálni kell, ha valaki túlsúlyos azt pedig el kell ítélni.

A beszélgetés során természetesen szóba kerül a főzéshez és a közösen elkészített brokkolis tésztasalátához való viszonyulás, a nőiesség megélése, a romantikus kapcsolatok kialakítása, de az evészavarba való visszaesés lehetősége és annak megélése is.  Fontos szerepet kap az is, mi számít ma megfelelőnek, szépnek, jónak, ha testalkatról van szó, hogy mennyire kell megfelelni az elvárásoknak, egyáltalán valósak-e ezek és,hogy mennyire szubjektív az, hogy mi normális. Végül szóba kerül az önelfogadás, mint a valós változtatás első lépése és a környezet szerepe is a felismerésben és támogatásban. Ez utóbbi a célja az Egy asztalnál új részének is.

Az Egy asztalnál egy YouTube-on elérhető videósorozat, amiben két idegen találkozik, akik egy közös feladat megoldása során rájönnek, van egy olyan meghatározó téma, amiben egymásnak teljesen ellentétes ideológiákat vallanak. Hogy mit kezdenek ezzel a ténnyel, beszélgetnek róla, esetleg megpróbálják meggyőzni egymást vagy egymásnak feszülnek, az teljesen rajtuk áll. A sorozat célja, bemutatni a különböző oldalakat és lehetőséget teremteni arra, hogy szemtől szemben zajló, személyes beszélgetés jöjjön létre, ami nemcsak a résztvevőknek, de a nézőknek is hasznos lehet. Az 2022-ben debütáló első évadban a szereplők egy asztalt raktak össze, miközben olyan témákról beszélgettek, mint a vegánság és vadászat kérdése, a korlátozó és megengedő digitális nevelés vagy akár autós és biciklis közlekedés örök konfliktusa. A 2023. tavaszán debütáló második évadban a párosok közös főzés és evés során beszélgethetnek olyan témákról, mint a homofóbia és homoszexualitás, az anorexia és túlsúly vagy épp a gazdagság és szegénység fogalma. Az új részek kéthetente kerülnek ki. Az aktuális évad összesen 5 epizódból áll.

Forrás: Egy asztalnál 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5818130186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása