Pontosan ez van egy kávékapszulában
2023. február 16. írta: Kultúrjunkie

Pontosan ez van egy kávékapszulában

dth6p1ia.jpeg

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. Sokakat érdekel, vajon mi is van valójában a kapszulákban. Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek most elárulják nekünk.

- A kávéültetvényeken leszüretelt, majd feldolgozott zöld kávét általában 60 kg-os zsákokban szállítják a pörkölő üzemekbe, ahol előzetes minőségellenőrzést követően kerülnek a pörkölőgépbe. A pörkölés során a kávé 15-25%-ot veszít a súlyából, ennyi nedvesség távozik belőle a hő hatására. Mi sem a pörkölés során, sem azután nem adunk hozzá aromát, nem áztatjuk be olajokba. A megpörkölt kávét lehűtjük, és pihentetjük kicsit, majd ezután leőröljük, és máris mehet a kapszulázó gépbe - kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

z_5_lz1w.jpeg- A gép folyamatosan és pontosan adagolva minden kapszulába annyi kávét tölt, amennyit előre beállítottunk, ez általában 5 és 6 gramm közötti kávémennyiséget jelent. Ha ennél többet adagolnánk, a kávégépek nem birkóznának meg vele. Minden gyártási folyamatot kóstolással kezdünk, hogy megtaláljuk a lehető legjobb beállítást, hiszen a kávé egy folyamatosan változó alapanyag. Könnyen elképzelhető, hogy egy adott napon kicsit máshogyan kell tölteni, mint az előző gyártásnál - folytatta Juhász Bálint.

- Amennyiben hosszabb lejáratra gyártunk, a töltés során nitrogén gáz is kerülhet a kapszulákba, kicserélve a bennük lévő levegőt élelmiszeripari tisztaságú nitrogénre. Ennek az az értelme, hogy a levegőben található oxigén hatására idővel a kávé “ellaposodik”, veszít az ízéből, intenzitásából, a nitrogén viszont semleges gáz, így nem okoz minőségbeli változást. És mivel az általunk belélegzett levegő 75-78%-a nitrogén, így semmilyen hatással nincs a szervezetünkre - részletezte Lonkai Márton.

Mitől van íze a kávéinknak?

- Attól, hogy a legmagasabb, specialty minőségű, 100% arabica kávék kerülnek az általunk gyártott kapszulákba, magashegyi ültetvényekről. Nem keverjük a kávékat, nem adunk hozzájuk aromát, nem pörköljük keserűre. Egyszerűen - akárcsak egy jó, minőségi bornál - megmutatjuk mindazt, ami a gyümölcsben rejlik - zárta Juhász Bálint.

További információ: https://steamhouse.hu/

Sajtóinformáció: Sárréti Anita

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8118050646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása