Anyanyelvemet, anyanyelvemen - „Szavamat adom”
2023. január 24. írta: Kultúrjunkie

Anyanyelvemet, anyanyelvemen - „Szavamat adom”

Egy magyar diák kalandjai Latin-Amerikában

nori4.jpg

A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj program 2015 óta támogatja a kiemelkedően eredményes magyar fiatalokat különböző tehetségterületeken mint művészet, tudomány és sport. A támogatást a tehetségterületükön elért eredményeik alapján nyerhetik el a fiatalok, akik az ösztöndíjat az egyéni továbbképzésükre, projektjeik megvalósítására, eszközök beszerzésre fordíthatják.

Mostafa Nóra Farida, a program egyik ösztöndíjasa a latin-amerikai magyarságról szóló dokumentumsorozat megvalósításával pályázott az ösztöndíjra. Nóra dokumentumsorozatának - mely a Szavamat adom címet viseli - minden részében más-más szereplő, más-más kedvenc hívószavával jelenik meg. A szereplők legkedvesebb magyar szavából egy személyes, családi történet bontakozik ki, mely a szavakon túl mesél Magyarországhoz való kötődéseikről.

nori.jpg

"3. éve élek Latin-Amerikában és dolgozom együtt magyar diaszpóra-közösségekkel, magyar nyelvet tanítok, a magyar kultúra terjesztésében tevékenykedem. Anyanyelvem használata, értelmezése ebben a közegben más dimenzióba került, teljesen új perspektívából vizsgálom, használom gazdag szókincsét. 2022 áprilisában Uruguayból Argentínába, Chaco tartományba utaztam, hogy egy diaszpóra táborban gyerekeknek magyar nyelvet tanítsak. A tábort életem egyik legizgalmasabb másfél hónapja követte. Argentínában egyedül kerestem fel, magyar közösségeket, filmeztem, beszélgettem, élveztem vendégszeretetüket, egy-egy útszakaszon kíséretüket. Leginkább az emberi sorsok mélységei érintettek meg."

nori1.JPG

"Az érdeklődők az első videóból Vali történetét ismerhetik meg, aki Cordoba mellett egy hegy tetején él teljes harmóniában a természettel. 14 évesen érkezett Argentínába, hogy az édesanyjára találjon. Bátran, egyedül szelte át az óceánt anya-lánya találkozása és a közös élet reményével. A központi motívumokat Vali emlékei alkotják az édesanyjával való egymásra találásról, a Magyarországtól vett búcsúról- e kettő ellentmondásos viszonyában Vali története az önmagukat folyton gyökereikben, istenben, anyanyelvük szavaiban keresők történeteként elevenedik meg. 

A sorozat további szereplői a Buenos Airesi Magyar Kör tagjai lesznek majd, az argentin Misiones tartományban található “legfiatalabb” magyar kör néhány tagja, illetve a Montevideóban élő, magyar gyökerekkel rendelkező uruguayiak."

nori_3.jpg

"A projektem célja, hogy bemutassam a külhonban élő magyarság ma már második nyelvként használt anyanyelvvel való különleges kapcsolatát a magyarországi magyarsággal. Számomra nagyon fontos, a közösségek közötti kapcsolatteremtés, ehhez pedig közös élményekre, érzésektől gazdag emlékekkel való találkozásra van szükség, aminek tökéletes közvetítője a film."

"Az uruguayi és argentin magyarság és leszármazottjai hétköznapjainak bemutatásával a magyarországi magyarok a saját szokásaikat, kultúrájukat láthatják viszont egy ismeretlen, távoli kulturális környezetben, Latin-Amerikában. Az ismerős szavakat, szokásokat, új kulturális közegben bemutatott történetek által, a hazai néző számos új ismeretet szerezhet. A közös élmények tökéletes azonosulási pontot jelentenek a közösségek között. Azt gondolom az egység tudat nem országhatárokhoz köthető, sokkal inkább az együtt átélt élményekhez."

A Szavamat adom dokumentumsorozat egyes epizódjai márciustól online lesznek megtekinthetők.

A fotók forrása: Mostafa Nóra Farida

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr518033314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása