Újranyitásának 10. évfordulóját ünnepli a Játékszín
2022. október 30. írta: Kultúrjunkie

Újranyitásának 10. évfordulóját ünnepli a Játékszín

hatan_pizsamaban_200.jpg

Október 30-án ünnepli újranyitásának 10. évfordulóját a Játékszín.  A 2012-ben magánszínházként megnyitott teátrum első bemutatója az évadban december 10-én lesz, Nagy Sándor mutatkozik be a Teltház című egyszemélyes produkcióban. Bereczki Zoltán rendezőként debütál a 10. évfordulón, a Menopauza című amerikai musical új változatát állította színpadra.

A nagy múltú Teréz körúti színházépület megnyitásának 110. évfordulója napra pontosan ugyancsak október 30. A kezdetektől kabarék váltották itt egymást, majd ebben az épületben működött a legendás Kamara Varieté. Játékszínként 1978-tól ismerhette a közönség a teátrumot, amely 2012-es bezárása után magánszínházként nyitott újra.

A Bank Tamás vezette színház 10 év alatt 18 rendezővel 41 bemutatót tartott, és közel 860 000 látogatót fogadott. Magyarországon elsőként a Játékszín mutatott be színházi előadást a Fővárosi Törvényszéken (A vád tanúja, 2021), vidéki vendégjátékaik által pedig közel 200 000 nézőhöz, 65 városba vitték el produkcióikat.

A Játékszín a 2022/2023-as évadban nyolcvan színészt foglalkoztat, sokak mellett Bánsági IldikóDobó KataGálvölgyi János, Hernádi JuditKern András, Kovács PatríciaLévay ViktóriaPásztor Erzsi és Szerednyey Béla is színpadra lép. Jelenleg 14 produkciót tartanak repertoáron és hamarosan megkezdik az évad első bemutatójának próbáit. 

December 10-én tartják a Teltház premierjét, amelyben egyedül lép színpadra a Játékszín egyik legfoglalkoztatottabb, többszörös közönségdíjas színésze, Nagy Sándor. Becky Mode vígjátékában közel negyven karaktert kelt életre mint Sam Peliczowski, munkanélküli színész, aki Manhattan legfelkapottabb éttermében intéz telefonos foglalásokat. A vonal másik végén a legkülönfélébb emberek, hiszti, hízelgés, fenyegetőzés – mindent bevetnek, csak hogy asztalt kapjanak, miközben Samnek a saját problémáival is meg kell küzdenie... A produkciót Horgas Ádám rendezi, a Játékszín pedig szilveszterkor is ezt az újdonságot tűzi műsorra.  

A 10. évfordulót december 17-én a Menopauza díszelőadásával ünneplik. Az amerikai musicalt a show műfajban is otthonosan mozgó Bereczki Zoltán állította színpadra, akinek rendezői debütálását is jelenti egyben a produkció. Alkotótársai: Tallós AndreaGulyás LeventeLombos MártonBach Szilvia és Náray Erika, a dramaturg Lőkös Ildikó, a videógrafikát Pál Dénes és Madarász Gergő készítette. A színház legnépszerűbb előadását blokkokban tűzik műsorra; az első verzióban is játszó előadók – Falusi MariannHernádi Judit, Náray Erika, Szőlőskei Timea és Tóth Enikő  mellett új szereplőként Janza Kata is színre lép a musicalben.

megujul_a_menopauza.jpgA Játékszín kisszínpada a 2022/2023-as évadtól a Julius Meinl Színpad nevet viseli. A pódiumon az elmúlt években exkluzív befogadott előadások zajlottak sikerrel. A 2022/2023-as évadtól a Libertine Kiadóval együttműködésben az Irodalmi reggeli című sorozattal és könyvbemutatókkal várják a közönséget. Első alkalommal, november 12-én délelőtt Szabados Ági beszélget Bauer Barbarával Bíborbetűk című új regényéről. A repertoár-előadásokon kívül a színházteremben is várja egy-egy extra program a közönséget: december 3-án Kormos Anett humorista, három év csönd után, Top lesz című új önálló estjével a Játékszínben jelentkezik.

A Játékszín több produkciójából játszottak hatalmas szériát az elmúlt években, ezek között a Nyolc nő és a Hatan pizsamában átlépte a 200., a nemrég búcsúztatott Primadonnák a 175-ös előadásszámot. A Játékszín a kezdetektől a szórakoztatást tűzte ki célul, profilját ennek mentén alakítja immár 10 éve. A most induló szezonban újabb közönségrétegnek nyújtanak színházi élményt: a Vodafone-nal együttműködésben a hazai teátrumok közül elsőként a Játékszín építette ki azt a feliratózórendszert, amely egy zárt wifi-hálózaton keresztül hallássérült nézők számára is élvezhetővé teszi az élő előadást.   

Fotók: Juhász G. Tamás
Forrás: Játékszín

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8317966406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása