Már lehet jelentkezni a Goethe-Intézet új stabilizációs alapjára
2022. július 23. írta: Kultúrjunkie

Már lehet jelentkezni a Goethe-Intézet új stabilizációs alapjára

A Goethe-Intézet új alapot indít a kulturális és oktatási szervezetek számára Magyarországon

ezgif_com-gif-maker_8.jpg

Az ukrajnai háború nemcsak az ország civil társadalmára és kulturális életére van drámai hatással, hanem az egész kelet-európai és közép-ázsiai régióra is. A kulturális és civil társadalmi kezdeményezések munkáját is sokféleképpen akadályozzák. A Goethe-Institut elindítja Kulturális és Oktatási Stabilizációs Alapját, mely kelet- és délkelet-európai, valamint közép-ázsiai kulturális és oktatási szervezetek támogatására jött létre, melyek munkáját az ukrajnai háború befolyásolja. A pályázatokat mostantól szeptember 30-ig lehet benyújtani.

A Goethe-Institut újonnan indított stabilizációs alapja kifejezetten a kelet-európai és közép-ázsiai országok kulturális szervezeteinek szól, amelyek munkája nagy jelentőséggel bír a művészeti szabadság, a kulturális oktatás és a pluralista társadalom szempontjából, és amelyek elkötelezettségét közvetlenül vagy közvetve érinti az ukrajnai háború. Azok az ukrán szervezetek is pályázhatnak, amelyek jelenleg ezen országok valamelyikében tartózkodnak.

A szervezetnek az alábbi országok egyikében kell székhellyel vagy lakóhellyel rendelkeznie: Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Görögország, Koszovó, Horvátország, Montenegró, Észak-Macedónia, Moldovai Köztársaság, Románia, Szerbia, Törökország, Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán.

Legfeljebb 25 000 eurós támogatás áll rendelkezésre művészeti projektek és együttműködések, rendezvények és programfejlesztés támogatására a következő területeken:

- digitális fejlesztés és hálózatépítés

- képzési ajánlatok

- utazási, felszerelési, személyzeti és működési költségek

- Biztonságos terek kialakítására, ahol menekült művészek és intézmények folytathatják  munkájukat.

- A kulturális örökség védelme

A stabilizációs alap célja, hogy az említett országok kulturális szervezetei rövid távon és a lehető legkevesebb bürokráciával hajthassanak végre olyan projekteket, amelyek művészeti produkciók és együttműködések, strukturális fenntartási intézkedések, a menekült művészek számára biztonságos terek biztosítása és a kulturális javak védelme révén biztosítják a kulturális és szabad eszmecsere folytatását. Különös figyelmet fordítanak azokra a szervezetekre, amelyek számára más finanszírozási források nem állnak kellő mértékben rendelkezésre, vagy amelyek számára a jelenlegi helyzet miatt további pénzügyi terhek merültek fel.

A pályázatokat mostantól 2022. szeptember 30-ig lehet benyújtani.

További információk, magyarázatok és a pályázati portál elérhetősége a kulturális finanszírozás oldalainkon:

Kulturförderungen - Goethe-Institut- Művészeti támogatás DE

Arts Funding - Goethe-Institut Művészeti támogatás ENG

Az ukrajnai szervezetek számára külön pályázati felhívást tettek közzé:

DE:Az ukrajnai kultúra és oktatás stabilizációs alapja - Goethe Intézet

ENG:Az ukrajnai kultúra és oktatás stabilizációs alapja - Goethe Intézet

Kapcsolat: Stabilisierungsfonds@goethe.de


Sajtóinformáció: Klein Judit - Goethe Institut Budapest

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1617889173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása