Így lesz műanyagmentes a júliusod! 5+1 tipp az életmódváltáshoz
2022. június 29. írta: Kultúrjunkie

Így lesz műanyagmentes a júliusod! 5+1 tipp az életmódváltáshoz

1_4.png

A textil szatyor és a kulacs a PET palack helyett már unalomig lerágott csont, annál már többet kell tennünk, ha az idei Műanyagmentes Július kihívásban részt szeretnénk venni. A Rakun Dobozközösség összeszedett nektek most 5+1 olyan tippet, amik minimális odafigyelést igényelnek, de jelentősen csökkenthetjük velük a műanyag hulladékod mennyiségét és még a kiadásainkat is.  

rakun2_1.jpg

  1. Használj cserélhető fejű fogkefét. A cserélhető változatnál csak a fejet kell kidobni, így 80%-al kevesebb műanyagot használsz. Sajnos a bambusz fogkefe sem a legjobb megoldás, mivel ugyanúgy eldobható szemét keletkezik belőle, ráadásul a legtöbb ilyen fogkefe bambusztörmelékből van összeragasztva, ami miatt nem bomlik le rendesen.  
  2. Használj szilárd szappant folyékony szappan helyett. A szilárd szappan ugyanúgy tisztít, viszont nem kell eldobnod utána a műanyag tartóját, vagy ha ragaszkodsz a folyékonyhoz, akkor vegyél utántöltőt belőle, ami 75%-al kevesebb műanyagot tartalmaz, mint a kinyomós verziója. Próbáld ki a sampon szappant is, szuperül habzik és a sampon palackját sem kell kidobnod.
  3. Keresd a Rakun doboz elfogadóhelyeket. Az eldobható elviteles doboz a harmadik leggyakoribb hulladékfajta az óceánokban és csak Budapesten 13 millió dobozt használunk el egy évben. A Rakun Dobozközösséggel együtt dolgozó vendéglátóhelyeknek visszaadhatod Rakun dobozodat, így ők a kötelező fertőtlenítés után újra ételt tesznek bele. Ezzel alig egy év alatt már több mint 470 kg-nyi műanyagtől mentették meg a Földet a Rakun tagjai. Jelenleg országszerte 101 vendéglátóhelyen kérheted az ételedet ebben a bérelhető ételesben. A dobozok használatához fix havi díjas előfizetés szükséges, amiért cserébe korlátlan alkalommal használhatod a Rakun fémdobozait bármelyik elfogadóhelyen, így az eldobható dobozokkal szemben még spórolhatsz is.
  4. Vásárolj ruhát természetes anyagból. A poliészter ruhák kőolajból készülnek és mivel kevert szálakat tartalmaznak legtöbbjük nem újrahasznosítható. Ha teheted válaszd a pamut anyagból készült ruhákat, vagy vásárolj használt ruha boltban. Ha pedig meguntad, akkor sem kell kidobni, ha jó állapotú, akkor vidd be egy Adományboltba, vagy adományozd el a helyi Facebook ingyenes csoportokban.
  5. Használj többször használható (cserélhető pengés) borotvát. Az egyszer használatos borotva sajnos nem újrahasznosítható és évente több mint 2 milliárd tonna műanyag borotva köt ki az óceánokban. Ráadásul a többször használható borotva pár ezer forintba kerül több évre, míg az eldobható borotvák éves költsége 20.000 Ft körül is lehet.

+Pro tipp anyukáknak:

Próbáljátok ki a mosható pelenkát az eldobható helyett. A használt pelenka veszélyes hulladék, az újrahasznosítása nem megoldott. Akinek van gyereke tudja, hogy pelenkázós időszakban szinte naponta kell levinni a szemetet. A mosható pelenka ára kb. 10 hónap alatt megtérül és utána már mosási költségekkel is sokkal olcsóbb, mint az eldobható. Sőt sokkal jobban szellőzik és ilyenkor nyáron jobb érzés a gyerkőcnek is! 

Ráadásul sok magyar kézműves készít már mosható pelenkákat, így őket támogathatod a pénzeddel. De ha nem akarsz beruházni, akkor kipróbálhatod kölcsönzéssel is a mosható pelenkákat, akár helyi mosható pelus klubbokban is, ahol még a használathoz is kaphatsz tippeket.

További tanácsokért látogass el a Rakun Dobozközösség felületeire, hiszen júliusban még több praktikát sajátíthatsz el tőlük és még nyerhetsz is!

www.rakun.hu

https://www.facebook.com/rakuncommunity

https://www.instagram.com/rakuncommunity/

Forrás: Rakun Dobozközösség 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2017867815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása