Budapesten a 21. századi spanyol irodalom egyik legismertebb szerzője
2022. május 12. írta: Kultúrjunkie

Budapesten a 21. századi spanyol irodalom egyik legismertebb szerzője

Manuel Vilas május 16-án érkezik az Uránia Nemzeti Filmszínházba

manuel_vilas_editorial_planeta.jpg

Valóban a költészet lenne a legtisztább kifejezési forma a művészetben, mert nincs kereskedelmi értéke? Miért tűnik úgy, hogy a valódi művészet és a tisztességes megélhetés kizárja egymást? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a „Diálogos: spanyol-magyar irodalmi találkozások” következő szerzőpárosa, Kiss Judit Ágnes költő és Manuel Vilas, a jelenkori spanyol irodalom egyik legnépszerűbb szerzője május 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Manuel Vilas bár költőként indult, regényeivel vált népszerűvé. Legnagyobb közönségsikere a 2018-ban megjelent Odesa, amelyben a szerző már elhunyt szüleivel való kapcsolatát kutatja, és amely egyben az általa egyszerre gyűlölt és szeretett Spanyolország, valamint a spanyol társadalom kritikája is. A beszélgetést megelőzően, 16 órakor Manuel Vilas a Cervantes Intézet könyvtárában lesz “Könyvtáros egy napra”.

„A költészet a láncaitól megszabadult emberség” - írja Manuel Vilasmi. A spanyol-magyar irodalmi találkozások résztvevői pedig, miután az elmúlt évben főként drámáról és regényekről beszélgettek, visszatérnek a költészethez. A Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében megvalósuló „Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi beszélgetések" című rendezvény május 16-i alkalmának ugyanis Kiss Judit Ágnes (1973) és Manuel Vilas (1962) lesz a vendége. Egyelőre egyikük sem olvashatja a másik műveit saját anyanyelvén, írásaik mégis számtalan ponton találkoznak.

Kiss Judit Ágnes költő, drámapedagógus, tanár, zenész, és ha ez nem volna elég, nagyszerű gyerekirodalmat is ír. Manuel Vilas szintén költőként és gimnáziumi tanárként kezdte a pályafutását. Versei önéletrajzi és egzisztenciális jellegük miatt is kiemelkedőek, valamint napjaink Spanyolországa politikai és gazdasági körülményeinek kritikus megjelenítése okán is. Később regényeket, útikönyvet írt, és rendszeresen publikál többek között az El País hasábjain. Narratív pályafutása az España című kötettel kezdődött 2008-ban, melyet a Quimera folyóirat a XXI. század első évtizedének 10 legfontosabb spanyol regénye közé választott. Minden kétséget kizárva azonban, írói pályafutásának legnagyobb sikerét az Ordesa (2018) c. regényével érte el, mely a The New York Times kritikusa szerint az meditáció a vágyakozásról, a magányról és a családról. Napjainkra a 21. századi spanyol irodalom egyik legismertebb alakja lett.

A szerzőket Dr. Kutasy Mercédesz, művészettörténész, műfordító, az ELTE egyetemi adjunktusa kérdezi. A beszélgetés nyelve magyar és spanyol. A szinkrontolmácsolás biztosított.

DIÁLOGOS: spanyol - magyar irodalmi találkozások

Kiss Judit Ágnes és Manuel Vilas

2022. május 16. 18 óra, Uránia Nemzeti Filmszínház

További információ

Facebook esemény

Sajtóinformáció: Magócsi Anikó

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7717830003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása