Ezek a programok várnak rád az Eleven Tavaszon
2022. május 07. írta: Kultúrjunkie

Ezek a programok várnak rád az Eleven Tavaszon

Ahol a művészet is zöldül

279886275_2252636264892291_5204097027905061596_n_1.jpg

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz. A nyárváró fesztiválon újra megerősödik a zenei kínálat, a kicsik és a nagyok is elővehetik a bringákat, idén ráadásul a fenntarthatóságra helyezték a hangsúlyt a szervezők. A május 20. és 22. között megrendezendő Eleven Tavasz keretében immár a zöld szemléletmódban folytatódik az 1 művész 1 porta kezdeményezés, amelynek keretében ismét a köztérre és a köztérről látható helyekre költözik a művészet. De lesz még a programban izgalmas gasztrokínálat, családi és gyermekprogramok, kiállítások, színház és művészeti workshopok.

Az Eleven Tavasz keretében a sokszínű helyi vállalkozások, izgalmas művészeti programot kínáló galériák, az ínycsiklandozó falatokat felszolgáló éttermek, a hangulatos borozók és kávézók forgalmas utcából igazi közösséggé varázsolják a Bartók Béla Boulevardot. Az Eleven Tavasz fesztivál fókuszában ráadásul idén a környezetvédelem, a zöld szemlélet és a természettel való harmonikus együttélés áll.

Számos képzőművészeti, irodalmi és helytörténeti séta mellett idén kerékpáros programokkal is készülnek a szervezők. Csillag Péter művészeti sétája a Ménesi útra kalauzol minket, Sipos Tünde pedig az 1 művész 1 porta alkotásait járja be az érdeklődőkkel, Schneller János sétáján az utca művészeti értékeit és galériáit ismerhetjük meg. Mika Edittel művelődésitörténeti szempontból, az öt kávéház utcájaként mutatkozik be a Bartók Béla Bouolevard, Juhász Anna a Bartók irodalmi hagyományait eleveníti meg érdekes sétáján.

Miután olyan sikeres volt a zöld felületek által visszafoglalt városrészek koncepciója az elmúlt évben, a zöldítés, az élhető város, a fenntarthatóság a 2022-es Eleven Tavasz keretében is központi szerephez jut: tovább folytatják az Eleven Ősz során megkezdett virágültetéseket, a parkolók zöldítését.

A workshopok között dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket, tejesdobozból hozhatunk létre pénztárcát. Lesz Varázsterasz és bűvészkellékvásár a Figaró Bűvészboltban, molinóból táskavarrás a Medence Csoport jóvoltából. Elkészíthetjük saját sárkányunkat a Kornél galéria-bolt-kávézónál, de lesz drámajátékos workshop, játékvásár, Hadik Irodalmi Kvíz. Készíthetünk ökotárcát gombabőrből, Oláh Sándor: Mindenki seper! című performansza keretében közösségben seperhetjük tisztára a Bartókot.

Idén remek társaságban, egy pörgő, mégis élhető városi környezetet ismerhetsz meg a bringádon ülve! A Gárdonyi téren felállított tanulópályán tanítják meg a szervezők a kicsiknek a közlekedés szabályait, míg mások a kerékpárjukra pattanva, remek társaságban ismerhetik meg Budapest legkedveltebb városrészét, a Bicikli-csereberén pedig új gazdát kereshetünk a „kinőtt” bicikliknek, amiben a Velociped Idomíto műhely segít. A fantasztikus programból nem maradhatnak ki a gasztroélmények sem, amelyekről az utca éttermei, bárjai gondoskodnak: a Bor- és Kézműves Rozéteraszt szervez, a BorSor Borkereskedésben egzotikus, kézműves dél-afrikai ginek kóstolóját tartják meg, A ránk bízott kert című ökoköltészeti antológia által inspirált ételekkel lep meg minket a Kis Présház. De vár minket finom ételekkel, italokkal a Béla Bár, a Bortársaság, a Coffe Shop, a DiVino Bartó, a Defo Labor, az Enter Bar, a Gross Arnoldban, a HADIK Kávéház és a Szatyor, a Hélium Drink Bár, a Kelet Kávézó, a KEG Sörművház, a Kornél, Mitzi, a Moha Cafe és az Ono Poke Bowl.

Chantal Santon Jeffery francia operaénekesnő és Tóth Balázs gitáros az Ono Poké Bowlban, az utcában a Rumba Fuerte játszik, a Gárdonyi téren a veresegyházi vándorzenészek egy rég elfeledett műfajt, a hokum bluest modernizálják. Közösen dobolhatunk Viczay András vezetésével a Gárdonyi téren, Monkey Business a Moha Cafében, a Duckshell a Gárdonyi téren, a Cedric a K.A.S. Galériában lép fel.

Az Eleven Tavasz alkalmával ismét kortárs művészet költözik a BBB üzleteinek kirakataiba. Az 1 művész 1 porta esemény a legközvetlenebb módon teszi elérhetővé a kortárs művészetet: kilépteti az utcára a járókelők közé. A közterekre és a kirakatokba installált műveket ezúttal a környezetvédelem, a zöld életszemlélet és a természettel való harmonikus együttélés témája inspirálta. Balázs Nikolett talált tárgyak, és szobrászati eljárások ötvözéséből készült alkotása az Ono Poké Bowl Barban, Csizik Balázs: Waste suprematism című sorozatának elemei szennyezett tengerpartokon készültek, most pedig a Moha Cafében tekinthetőek meg. A Pagony Könyvesboltban Mázsi Boglárka mutatja be design tárgyait és ékszereit. Johnnie Hello pop up kiállítása, amelynek festményein a természeti kiszolgáltatottsággal találkozhatunk, a Hélium Drink Bárban látható, miközben a KEG Sörművházban Szabó Csaba: Civilizációs autogramok című sorozatát tekinthetjük meg. A BBB KultPont és Közösségi Tér előtt Fülöp Tünde a növényiszövés érdekességét bemutató, környezeti helyszínre installált munkája látható. Kele Juci a DiVino Bartókban kiállított legújabb festményei rávilágítanak, ahhoz, hogy a Föld bolygó egészére, a természet körforgására oda tudjunk figyelni, elengedhetetlenül fontos, hogy tisztázzuk a helyzetünket ebben az egész rendszerben, hisz e nélkül mi sem létezhetnénk.

279841235_2252769884878929_3107775847775133133_n.jpgFolyamatosan várják időszaki kiállításaik sorával a galériák az utcába látogatók, Marcus Goldson kenyai-brit festőművész tárlata a BBB KultPont és Közösségi Térben lesz látható, Forrai Ferenc Négyszöglet című kiállítása nyílik meg az Eleven Tavasz idején a Faur Zsófi Galériában, de látogatható lesz egy válogatás a Magyar Makettezőkért Egyesület tagjainak legújabb munkáiból az egyesületnél. Dézsy Zoltán Balázs Béla- és Batthyány-díjas filmrendező Aranykori töredékek - Firenze fényűzése című kiállítása lesz látható a Fári Antikvitásban, ERDŐ(S) ANNA keramikus Miro, Turner, Réber, Bruegel műveire mutat be parafrázisokat Hommage címmel a Bor és Kézművesben, Benedek Barna: Törés című kiállítása a Három Hét Galériában látható, a K.A.S. Galéria Föld című kiállításán pedig a tárlatvezetés mellett performansszal is találkozhatunk.

Ismét helyet kapnak színházi programok a kínálatban: az Óvóhely Kultúrbunkerben Az ötször született fiú című komédia virtuóz játéka, a Verslábak neccharisnyában, azaz az E-Mancik Színházi Manufaktúra Kaleidoszkóp-díjas előadása a Hungary L!ve Művészeti Alapítványnál lesz megtekinthető, ahol egyúttal a METU hallgatói rendezik meg a MNTS MSKNT soron következő kiállítását, melynek célja új életet adni a kihasználatlan, de érzelmi töltettel rendelkező ruhadaraboknak.

A fesztivál megrendezését 2022-ben az Insert Program támogatja, amely a UIA (Urban Innovative Actions) brüsszeli eredetű városfejlesztési pályázat egyik nyertese. Az Insert programnak három fő vonala van. Az első egy 2022 második félévében nyíló Art & Tech Center, az Adaptér. A második az Insert, egy készülő online közösségi platform és webapplikáció, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsen az alkotni vágyó újbudaiak számára a terveik megvalósítására, és alkotótársak, eszközök találására. A harmadik vonal pedig az Insert programok szervezése és támogatása. Az Eleven Tavaszon több ilyen programmal is találkozhattok majd, melyekről bővebben a programfüzetben olvashattok. Ajánljuk figyelmetekbe a textilnyomó workshopot, melynek során a Bartók Béla úton kivágott platán fák erezetének mintáját nyomhatjátok rá – egy különleges eljárás segítségével – a táskáitokra, pólóitokra. Az Insertről többet az @insertujbuda Facebook oldalon találhattok, vagy a Gárdonyi Géza téri kitelepülésükön személyesen is beszélgethettek velük.

Idén szakmai partnerként vesz részt a projektben továbbá a kirakART, amely tavaly indult szabadtéri program folytatásában színházi előadások és kiállítások töltik fel Pest és Buda kávézóinak és közösségi tereinek boltablakait, például a Bartók Béla úton található MU Színházat. Ráadásul mind a két program keretében fellép Cserepes Gyula, aki az Eleven Tavaszon egy közösségi tánc jamre invitálja az érdeklődőket. Továbbá ebben az évben első ízben vesz részt a programok szervezésében a Budapesti Gazdasági- és Műszaki Egyetem: Eleven Egyetem címmel Műegyetemi Pikniket és Kvízt is rendeznek. Az Eleven Tavaszt a Bartók Béla Boulevard üzleteit összefogó Bartók Boulevard Egyesület szervezi.

Fotók: facebook.com/BartokBelaBoulevard
Sajtóinformáció: Takács Erzsébet

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr217826213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása