Továbbra is lelassulva ünnepelhetsz a SlowXmas programjaival
2021. december 08. írta: Kultúrjunkie

Továbbra is lelassulva ünnepelhetsz a SlowXmas programjaival

Adventi programok kavalkádja a Bartók Béla Boulevard-on

mzs_4825bartokboulevard.jpg

Immár negyedik alkalommal fognak össze Budapest ikonikus utcái, hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. A SlowXmas programsorozathoz a Bartók Béla Boulevard is csatlakozott: az utca üzletei, éttermei, galériái izgalmas kulturális és gasztronómiai élményeket nyújtanak az év utolsó hónapjában.

A programsorozat arra szeretné ösztönözni a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre. A program, akár egy adventi kalendárium, a Bartók Béla Boulevardon, azaz a Bartók Béla úton is minden napra ígér egy koncertet, kiállítást, színházi előadást vagy workshopot.

A programok mind az élhető belvárosi hangulat jegyében szerveződnek, emberi léptékű kulturális élményfogyasztásra ösztönöznek. Mi lehet ugyanis annál jobb, mint a hangulatos Bartók Béla útról betérni egy-egy galéria kiállítására, forrócsokival a kézben tovább sétálni egy finom ebéd elfogyasztására valamelyik hangulatos étterem meghitt belső tereiben, hogy aztán az ajándékok vásárlása után egy finom itallal ünnepelhessünk a barátainkkal és családunkkal.

A Bartók Béla Boulevard megismerésére nyílik lehetőség az adventi időszakban rendezett sétákon: a Bartók Anno elnevezésű programon Mika Edit művelődéstörténeti szempontból vezeti végig az érdeklődőket a Gellért tértől a Móricz Zsigmond Körtérig. Még ezen a héten, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem területén az intézmény 240 éves fennállásának alkalmából egy másfél órás sétára invitálnak minket, majd a kortárs séta keretében, szombaton a KÉK Központ elől indulva az utca galériáinak kiállításait ismerhetjük meg.

1632934837778.jpgIgazi programkavalkáddal készül a BBB KultPont és Közösségi Tér is, Soós Edina Szinte súlytalan című tárlatán kiderül, hogy az absztrakt festészetben az a kihívás vonzza, hogyan lehetséges absztrakt formákkal nemcsak érzelmeket, hanem gondolatokat is kifejezni – a kiállítást december 10-én a művész tárlatvezetésével ismerhetjük meg. Ezt követően, december 13-án Luca napi készülődésre invitálnak mindenkit: közös éneklés és lampionos felvonulás vár a Bartókon, a KultPontból indulva. Tartanak továbbá egy hatnapos workshopsorozatot is itt, amely során egy nagy, közös adventi koszorút készíthetünk, semmilyen szempontból sem hétköznapi módon, hiszen mind anyaghasználatban, mind formavilágban el fogunk térni a megszokottól. A Pécsitt elnevezésű karácsonyi aukció keretében pedig a 2005-2015 között a Pécsi Tudományegyetemen tanult képzőművészek munkái vásárolhatóak meg elérhető áron, miközben pop-up kiállítás keretében meg is tekinthetők a munkák.

A Zöld Alma Műteremben ajándékkísérő kártyát festhetnek az érdeklődők akvarellfestékkel, a Kiss Áron Magyar Játék Társaságnál pedig egy kis jellegzetes svéd karácsonyi elemet csempészhetünk az idei ünnepekbe - adventi naptárt készíthetünk fűzött skandináv papírszívekből -, a Bor és Kézműves foglalkozásán pedig mézeskalácsot díszíthetünk. Ugyanitt egész decemberben üveg-, raku-, és natúr kézműves karácsonyi díszekből, ajándékokból válogathatunk, a Kredenc Műterem workshopján pedig csomagolópapírt, valamint saját pecsétet tervezhetünk.

Az utca kiállításainak sorát gazdagítja Ábrahám Noémi Andiamo című kiállítása a Kelet Kávézó és Galériában, a Magyar Elektrográfiai Társaság pedig Ki géppel száll fölébe címmel adózik tárlatán Radnóti Miklós emlékének. Opciók címmel látható kiállítás a Három Hét Galériában, a tárlat egyes művei teljesen különböző művészeti utak darabjai, opciói. Miközben pedig a Faur Zsófi Galériában Horváth Lóczi Judit Lázak háza című kiállításán láthatóak a művész a pandémia első hullámai alatt készített munkái. A K.A.S. Galériában Néma Júlia Amor vaciu, azaz Az üresség szeretete című kiállítása tekinthető meg.

Mezei Gábor: Száraztenger című kötetét mutatja be a Kis Présház, ahol vasárnapi vásárral és Élő Csenge Enikő felolvasóestjével is várnak minket. Az Óvóhelyen Shakespeare Hamletjét, vagy a NégyN című darabot nézhetjük meg, miközben a Hungary L!ve Studioban Orwell 1984 című regénye alapján készült előadást tekinthetjük meg.

A finom borokról sem kell lemondanunk az adventi programkavalkádban, hiszen fűszeres forralt bor vár a BorSorban, ráadásul ugyanitt a habzó hárstól az aszúig sok finomságot kóstolhatunk, miközben a DiVino Bartókban borrandi részesei lehetünk. Az ünnepi hangulat jegyében tartják ugyanis idei utolsó kóstolójukat, ezúttal a „buborékok bűvöletében”: pezsgő, prosecco, champagne… ezen a napon minden előkerül, ami habzik.

A sokszínűséget koronázza meg az a programkavalkád, amelyet december 11-re terveznek az utcában: ezen a kiemelt napon a Faur Zsófi Galériában kerekasztal-beszélgetésen járják körbe a képzőművészet és az irodalom kapcsolatát, az Értsd a kortárst izgalmas előadássorozat pedig most egy workshoppal kedveskedik az érdeklődőknek. Ugyanezen a napon Cserepes Gyula kortárs előadóművész performansza a Gárdonyi téren kezdődik – a művész innen viszi a fényt a BBBKultPontba egy rituális séta során, amelyhez bárki csatlakozhat. Ráadásul ekkor rendezik meg a ‘tőlünk NEKED' - Fogadj örökbe egy szekrényt’ kampányt, amelynek keretében régi fa szekrényeket újítanak fel, majd helyezik azokat ki közterekre képzőművészek bevonásával.

Mindeközben a Bartók Béla Boulevard és a Ráday KultUCCA szorosabbra fűzte kapcsolatait: a két utca olyan kulturális tengelyt szeretne létrehozni Budapest szövetében, amely a két kerületrész egyedi kulturális szegmenseit integrálja. Ennek főpróbája a mostani adventi időszak és a SlowXmas programsorozatához kapcsolódó december 18-ai séta, amely rávilágít, hogy a két térrész összességében egy egyedülálló Kulturális Negyedet tesz ki, és idén először, az adventi időszakhoz igazodva közös programokat kínálnak, így Schneller János művészettörténész vezetésével egy tematikus sétával kívánják összefűzni a két utcát, melyhez az útravalót a Hadik adja a legendás Karinthy-szelettel, a Púder pedig a megérkezés élményét egy forró csokival. Ráadásul ezen a napon, a séta túloldalán, a Rádayn sok érdekes kulturális programmal várnak: élményfestés az Élményfetészet.com-mal, képeslapfestő workshop a Kispont Galériában, gitárszóval kísért teraszozás vár a Trattoria Étteremben.

Természetesen a többi utcában sem áll meg az élet, kiállítások láthatók a Falk Art&Antique Streeten, a Fashion Streeten, a KultUnioban és a Ráday Sohoban is, de lesznek izgalmas séták a Bartókon túl a Falk Art&Antique Streeten is (december 12-én és 19-én). Sőt december 11-én lesz a Fashion Streeten a 7. ARTHUNGARY díjátadó ünnepsége is. Részletes programok a kalendáriumban és az eseménynaptárban.

Sajtóinformáció: Takács Erzsébet

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3616776710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása