Az ingatlanpiacon novemberben van az igazi karácsonyi dömping
2021. november 16. írta: Kultúrjunkie

Az ingatlanpiacon novemberben van az igazi karácsonyi dömping

34773bc45c382b3019dfbad112303e57.jpg

Számos tényező befolyásolja az ingatlanpiac év végi alakulását, de az elmúlt esztendők tapasztalatai alapján novemberben figyelhető meg egy jelentősebb megugrás a tranzakciók számában.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, bár a két ünnep között is zárulnak le adás-vételek, az igazi dömping novemberben szokott lenni, és ez a grafikonokon is meglátszik. A szakértő szerint ennek részint lélektani okai vannak.

A karácsony és az újév közeledtével jellemzően az ingatlanpiac is felpörög, az eddig kiváró vásárlók is elhatározásra jutnak, ezért érzékelhetően megnő a kereslet a lakások iránt. A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint nagyon sok mindentől függ, hogy milyen lesz az év utolsó két hónapja, ezért jóslatokba nem is mert bocsátkozni, azt ugyanakkor elmondta, hogy a tendenciákat nézve a november mindig erősebb valamelyest a decembernél.

„A statisztikai adatokban is megmutatkozik, hogy az év végén van egy kis szezon, ugyanakkor a tranzakciók többsége november végéig, december elejéig lezárul, amit nevezhetünk egyfajta előrehozott karácsonyi dömpingnek is. Ez persze nem azt jelenti, hogy az utolsó hetekre teljesen padlót fog a piac, hiszen még a két ünnep között is történnek adás-vételek, de lényegesen kevesebb, mint novemberben” – mutatott rá a szakértő.

Mint mondta, a trend mögött lélektani okok is állnak, hiszen az emberek nagy része egy ilyen volumenű, egész életet meghatározó döntést nem szívesen visz át a következő évre, ha adottak a feltételei a vásárláshoz.
„Benne van az emberek fejében, hogy ezzel az üggyel már nem akarnak a következő esztendőben foglalkozni, tiszta lappal szeretnék kezdeni az újévet. Ez egyszerű pszichológia, karácsonykor már úgy akar mindenki ünnepelni a családdal, hogy közben ne az ingatlanokon járjanak a gondolatai” – értékelt Gadanecz Zoltán.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint az adóoptimalizálás is közrejátszik ebben a jelenségben. Sokan egyszerűen nem szeretnék átvinni a következő adóévre azt a pénzt, amit idén is el lehet költeni, de egy későbbi eladás tekintetében is jó döntés lehet év végén megkötni az üzletet.

„Ha az eladó az ingatlant a vásárlást követő 5 éven belül értékesíti és az ingatlan értékesítésére nagyobb vételáron kerül sor, mint amilyen összeget annak megszerzésére a vevő fordított, akkor meghatározott szintű személyi jövedelemadót kell utána fizetni. Itt viszont mindig csak a naptári évet veszik alapul, tehát ha valaki november-decemberben vesz ingatlant, ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint aki az év elején vett lakást” – fűzte hozzá.

Borítókép: towerbudapest.com
Sajtóinformáció: Koczka Máté

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5316756550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása