Körkép a hialuronsavakról
2021. október 21. írta: Kultúrjunkie

Körkép a hialuronsavakról

9.png

Az elmúlt évek, és talán nem túlzás azt jósolni, hogy az elkövetkező néhány év egyik szuperterméke a hialuronsav. Megszámlálhatatlan készítmény tartalmazza, és ígér általa csodás változást. A bőr rétegeibe fecskendezve azonnal élvezhetjük áldásos hatását, a ráncok kisimulnak, a bőr hidratálttá, teltté válik általa, az aszimmetria csökken, az ajkak dúsabbá válnak.

Hogy melyik hilauronsavas terméket válasszuk? Erre a kérdésre nincs univerzális válasz. Becslések szerint nagyjából 160-200 féle készítmény érhető el a piacon, de számuk folyamatosan nő. A gondos orvosválasztás már csak emiatt is fontos - alapvető szempont a beadandó hialuronsavas injekció esetében a maximális biztonság. A hialuronsav egy kötőszöveti, tiszta anyag, amelyet a szervezetünk is képes termelni. A nevével ellentétben valójában poliszacharid, egy nagy cukormolekula, glükóz-aminoglikán. Napjainkban mesterséges úton állítják elő, bakteriális fermentációval. Szigorú kritériumok alapján lehet az engedélyezett termékeket forgalomba hozni (az Európai Unióban ez a CE-minősítés, az USA-ban az FDA-engedély), hogy ne maradjon kórokozómaradvány az injekcióban, hisz az gyulladásos folyamatokat indítana el. Ne rendeljünk ismeretlen honlapokról az internetről anyagot, nem lehet az eredetét, összetételét ellenőrizni, súlyos allergiás reakció lehet a kaland következménye!

 Az egyik, ha nem a leggyakoribb kérdés a „Mennyi anyag kell?”

Összetett a válasz erre is. Az, hogy mi a kiindulási állapot, mi a cél, természetesen meghatározó, de előre nehéz megmondani a pontos választ. Az orvosok jelentős része a fokozatos „építkezés” híve: lassan, hetek, hónapok alatt lehet nagyobb mértékű változást elérni, de ez a páciens érdeke. Egyszerűbb lenne egy alkalommal sok millit betölteni, de ez sem rövid, sem hosszú távon nem kifizetődő, és itt nem a pénzen van a hangsúly. A befecskendezett anyag vizet köt meg, duzzad. Ez nyomásérzést eredményez, ami például egy ajaktöltés esetében hámlással, fájdalommal jár. A kozmetikai eredmény is változhat, a tűszúrások miatti ödéma leapad, de gyakorlott szem kell ahhoz, hogy a kezelés során elkülönítse a szúrás okozta duzzanatot az anyag által létrehozott változástól. Az egy milli és az öt milli között alig van különbség – az ajakban ez mégis nagy eltérést jelentene (ott nem is összehasonlítható), ugyanakkor egy arc formázásához könnyűszerrel elosztható a nagyobb mennyiség. Általában az 1 milliliter jól felhasználható, nem véletlen, hogy a fecskendők jelentős része ezt a mennyiséget tartalmazza.

A hialuronsav működése

Bizonyos értelemben a hialuronsav úgy viselkedik, mint egy szivacs, saját súlyához képest akár 1000-szeres mennyiségű vizet képes megkötni a bőrben, hatékonyan hidratálja, és ezzel csökkenti a ráncok megjelenését, javítja a bőr textúráját. Egy egyszerű csoportosítás szerint a hialuronsavas töltőanyag lehet keresztkötött és nem keresztkötött. A keresztkötések mennyisége és milyensége a formázhatóság, a tartósság és a lebomlás miatt is fontos. Egy keresztkötés nélküli anyag „folyik”, elterül, és hamar eliminálódik a szervezetből. Ha hidratálni, bőrünk minőségét javítani szeretnénk, a nem keresztkötött anyagok jönnek szóba. Van köztük olyan, ami hozzáadott aminosavakat tartalmaz, így tovább táplálva a felszíni bőrsejteket, és van olyan is, amiben kollagéntermelést stimuláló anyag, például kalcium-hidroxiapatit van. Ezáltal a hatás megnyúlik, hisz a bőr saját alkotóelemei épülnek újra.

A keresztkötött hialuronsavak esetében a kötőanyag milyensége és mennyisége szintén sok halmazt hoz létre a fillerekből: általánosságban minél több a kötés, annál tömörebb lesz az anyag. Segíthet ezt megérteni, ha a hialuronsavat, mint egy zselés golyót képzeljük el. A vizesebb zselégolyó elterül, formázhatóbb, a keményebb golyó jobban tartja az alakját, ha van felette valami, meg tudja tartani. Ebből következik, hogy a középkemény anyagok alkalmasak a ráncok simítására, az ajak volumenének pótlására, míg az igazán keresztkötött fillerek a mély rétegbe injektálva valódi liftinghatást eredményeznek. Egy „supermodel look”-töltés esetében a megereszkedett orcát szeretnénk régi fényében látni, vagy a prominens járomív adta fiatalosnak ható formát elérni, így ilyen anyagot használ majd a kezelőorvosunk. A halánték beesése szintén az idősebb kor jellemzője, itt, miután felszínesebben kezel az orvos, nem annyira kemény anyagot választ majd. Azért azt még jegyezzük meg, nem csak egyféle anyag tölthető egy helyre! A különböző textúrájú fillereket jól lehet kombinálni, úgynevezett „szendvics-kezelést” kivitelezni.

Színes a paletta a töltőanyagot illetően

Egy fiatal bőr igénye is más, mint egy idősebbé, egy vékony bőré, mint egy nehezebb, vastagabb bőrű hölgyé, és említsük meg az urakat is, és az ő igényeiket is! A fentiek miatt nagyon fontos szempont az is, hogy mekkora az adott termékcsalád palettája. Célszerű olyan hialuronsavas töltőanyagot választani, ahol széles a portfolió, van kombinált hidratálója, mélyre tölthető emelő hatású anyaga, ajakba való lágyabb fillere, szem alatti területre megfelelő, esetleg kollagéntermelést serkentő kalcium-hidroxiapatitos, úgynevezett hibrid fillere, férfiaknak szóló vonala, intim területek rejuvenálására szolgáló készítményei. Ez egy jól megtervezett termék esetén legalább 6, de akár 12 féle anyagot jelent. Adott termékcsalád összetétele a keresztkötésektől eltekintve egy közös bázist jelent, így az arc különböző részeire hasonló minőségű anyag kerül be. Ez egy hasonló felépülési, majd lebomlási ciklust eredményez. Célszerű azt is figyelembe venni, ha különböző anyagokat fecskendeznek a bőrünk alá, ismeretlen „elegy” jöhet létre a kötőszövetekben, nem megjósolható folyamatokkal. Válasszunk ki egy termékcsaládot! Az, hogy mennyi idő alatt bomlik le a szervezetben a hialuronsav, számos tényező befolyásolja, a legmeghatározóbb mi magunk vagyunk, a saját metabolizmusunk.

Különleges eljárásmód

Emellett elengedhetetlen fontosságú a megfelelő technika, ahogy és ahova az anyag az orvos által kerül. Egy nem keresztkötött anyag a mély bőrrétegben szinte semmit nem ér. Van néhány, szerencsére kisszámú páciens, aki nagyon rövid idő alatt elbontja a befecskendezett töltőanyagot. Ha túl gyorsan eltűnt az anyag az injektált területről, és nem máshol kötött ki (azaz nem elvándorolt onnan), érdemes lehet másik termékcsaládot kipróbálni. Van olyan anyag a piacon, amely PEG-et tartalmaz mint keresztkötő anyag, ami azért különleges, mert a PEG-be „csomagolt” hialuronsav mintegy rejtve van az immunrendszer elől, így lassabb a lebomlás, hisz a szervezet nem veszi észre az anyagot, sajátként azonosítja. A PEG miatt amúgy is fantasztikusan hőstabil a hialuronsav, aminek köszönhetően rádiófrekvenciás, lézeres vagy egyéb hőhatást is felhasználó kezelésekre is bátran vállalkozhatunk.

A PEG-et nem tartalmazó hialuronsavak lebomlását a magasabb hőmérséklet (szauna, kozmetikai kezelések, túlzott napozás) nagyban befolyásolja, de minden hialuronsav ellensége a dohányzás, a stressz. Azokon a területeken, ahol többet mozog az izom, szintén gyorsabb a metabolizmus. Ha egy egyszerű hármas szabályt betartunk, sokat tettünk a hialuronsavas kezelés tartósságáért: ne stresszeljünk, igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, és tartózkodjunk a napozástól  és a szoláriumtól. Természetesen a megfelelő napi bőrápolás és egészséges táplálkozás az alapja a bőr egészségének. Az ismételt kezelések szintén növelik az anyag élettartamát, fenntartani könnyebb lesz az eredményt, mint első alkalommal elérni.

Sajtóinformáció: Sárréti Anita

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1516731346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása