EP33Haydn néven egyedülálló összművészeti estet tartanak Budapesten
2021. október 01. írta: Kultúrjunkie

EP33Haydn néven egyedülálló összművészeti estet tartanak Budapesten

viano_quartet.jpg

EP33Haydn - Performansz hegedűre, csellóra és koponyára címmel látható két alkalommal egy különleges előadás a Budapesti Őszi Fesztivál keretében. Esterházy Péter 33 változat Haydn-koponyára című drámájának szövegtöredékeit az Örkény Színház művészei adják elő, a Los Angeles-i Viano String Quartet zenei közreműködésével. A produkció az Esterházy Magyarország Alapítvány és a Budapesti Őszi Fesztivál közös előadása.

Az Örkény Színház októberben tűzi műsorára Esterházy Péter: Harminchárom változat Haydn-koponyára című darabját. Az Esterházy család kulturális örökségét gondozó Esterházy Magyarország Alapítvány munkatársai úgy érezték, fontos, hogy ezt a művet, egy új, egyedi feldolgozásban, a Viano String Quartet közreműködésével, Kovács D. Dániel rendezésében a Budapesti Őszi Fesztivál széles közönsége is megismerhesse. Ezért fogtak össze az Örkény Színház szakembereivel és az első magyarországi fellépésére készülő amerikai-kanadai vonósnégyes zenészeivel, hogy egy igazán különleges és egyedi összművészeti produkció jöhessen létre. Az EP33Haydn előadás kétszer, október 7-én és 8-án lesz látható a Márai Sándor Kulturális Központban.

Az előadás során Csákányi Eszter, Znamenák István, Borsi-Balogh Máté, illetve a bábművészek játéka mellett a Los Angeles-i Viano String Quartet is kiemelt szerepet kap. A zenészek európai turnéjuk egyik állomásáról utaznak át Budapestre, hogy virtuóz zenéjükkel egy újabb réteggel gazdagítsák a cseppet sem hagyományos színházi eseményt, amelyben a szereplők között még egy titokzatos Esterházy Robot is tiszteletét teszi. A performansz kiegészítéseként egy élő fényinstallációban is gyönyörködhetnek majd az előadásra érkező vendégek: a Haydntrip címet viselő produkciót a média-dizájn területén aktívan tevékenykedő ArtTrip audiovizuális alkotóközösség varázsolja a helyszínre.

A két estén át látható performansz létrehozásához nem pusztán Esterházy Péter neve volt a hívószó az Esterházy Magyarország Alapítvány számára. Azt is kiemelten fontosnak tartják, hogy tevékenységük fő területein – a zenében, az oktatásban és a képzőművészetben – a jövőben is olyan programokat valósítsanak meg, amelyek összekapcsolják a múltat és a jövőt, ütköztetik a tradíciót és a kortárs formákat, miközben új kulturális és társadalmi értéket teremtenek. Ebben a folyamatban a kortárs művészetekkel való együttműködés is meghatározó elem. Ezt fémjelezte korábban az Esterházy Díj megalapítása is, amely megmutatta, hogy az Alapítvány szívesen vesz részt közreműködő partnerként kortárs művészeti koncepciók bemutatásában vagy épp létrehozásában.

Az EP33Haydn előadásban egyszerre találkozik igényesség, ízlés és kultúraszeretet a kortárs művészetre jellemző összművészeti megközelítéssel. Az eredmény pedig egy izgalmas performansz „hegedűre, csellóra és koponyára” a Viano String Quartet és az Örkény Színház művészeinek közreműködésével.

ep33haydn.jpg

Az előadás időpontja és helyszíne:

2021 október 7-8. 19:00 óra, Márai Sándor Művelődési Ház (1013 Budapest, Krisztina tér 1.)

KÖZREMŰKÖDŐK:

Viano String Quartet

Lucy Wang

Hao Zhou

Aiden Kane

Tate Zawadiuk

Örkény Színház:

Csákányi Eszter

Znamenák István

Boris-Balogh Máté

Bartos Ágnes,

Bartha Bendegúz

Józsa Bettina

rendező: Kovács D. Dániel

ArtTrip

Nagy Kála

Szilágyi Benjámin

Klárik Balázs

Kőrös Attila Márk


Sajtóinformáció: Eszterházy Magyarország Alapítvány

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1216705968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása