Női alkotók egyedi képei home office idején - Ez a The Purple Dot
2021. április 28. írta: Kultúrjunkie

Női alkotók egyedi képei home office idején - Ez a The Purple Dot

img_2959.JPG

Ülünk a home office-ban, és amikor minden tizenkettedik percben tanácstalanul/ábrándozva/elbambulva elkalandozunk, felnézünk a monitorból, tekintetünk a szoba falára esik. A nappali/ háló/dolgozó/hall/ konyha falára, ami jobb esetben nem üres, még jobb esetben képek is vannak rajta.

Képek, amik – ha már vannak – visszanéznek. Örökös és váratlan meglepetés, amikor visszaköszönnek, egy másik világból, korból üzennek, meglepnek egy színnel vagy formával, egy mozdulat frappáns lendületével vagy frissítő színeivel.

Például ahogy Moravszky Kata képén valaki jógahintáz, Barbsiegraphy képein magukban vagy ruhamintákban növények pompáznak vagy Herr Áginál pulzáló hullámok lüktetnek maniákusan, mint egy lehalkított acidpartyban. Egy kép kis lépés egy embernek, de nagy lépés a végtelen felé: ezekben a hipnotikusan kimerevített pillanatokban mindig ott van valami több, valami metafizika is.

A Purple Dot Studio egy budapesti székhelyű online shop, amely eddig nem létező választékot kínál női grafikusok által készített, művészeti printekből. A Studio inspirációs forrását egyszerre határozza meg a tudatos életmód, a divat és a belsőépítészet trendjei, ötvözik a kultúrát a kreatív ipar friss és innovatív technológiáival.

Ugyanakkor a PDS kiemelt célja a társadalmi szerepvállalás is. Úgy vélik, hogy egy kereskedelmi tevékenységnek megvan a lehetősége arra - és ezzel érdemes is élnie - hogy fontos és aktuális ügyek mellé álljon. A PDS-nél évente több alkalommal - közösen a grafikusokkal - kiválasztunk egy támogatandó témát és hozzá kapcsolható civil szervezetet, alapítványt, akiknek a működését a bevétel egy részével több hónapon keresztül támogatjuk. Így vált első témánkká, a mentális jóllét/egészség (self-care) – ezzel kapcsolatos művekre kértük fel grafikusokat.

A téma mindig aktuális, de ha mégis szabad egyfajta rangsort felállítani, akkor egy ilyen évvel a hátunk mögött talán kijelenthetjük, hogy most még inkább szükséges ilyen és ehhez hasonló témákkal foglalkozni. Folyamatos stresszben, bizonytalanságban és készenléti állapotban vagyunk, ami a szervezetünk hormonháztartására is folyamatosan hatással van. A fokozott kortizol hormon (stressz hormon) termelés folyamatos stressz állapotot eredményez, ami gyakran a szervezet kimerüléséhez vezethet. Ráadásul a jól bevált megküzdési stratégiáinknak a jelenlegi helyzet gyakran határokat szab.

Az idén indult The Purple Dot Studio áprilisban indította el első támogatói kampányát, ennek keretében minden eladott print értékéből 500 Ft-ot ajánl fel a Hintalovon Alapítvány számára.

A fentieket átgondolva jutottunk arra, hogy idén tavasszal olyan szervezet támogatásával indítjuk az évet, amelynek tagjai minden erejükkel azon dolgoznak, hogy segítsenek minket új megküzdési formák kialakításában, esetleg a régiekkel való újratalálkozásban.

A kampányban résztvevő grafikusok: Barbsiegraphy, Elek Gita, Gyökös Anett, Herr Ágnes, Kránicz Dorottya, Misztarka Eszter, Moravszki Kata, Zengővári Judit.

Első támogatói kampányunk alatt tehát minden megvásárolt alkotásunk árából 500 Ft-ot az alkotók a Hintalovon Alapítvány számára adományoznak.

A Hintalovon Alapítvány 2015 óta azért dolgozik, hogy felhívja a figyelmet a gyerekek jogaira. Azt szeretnék elérni, hogy a felnőtt-társadalom az élet minden területén vegye figyelembe a gyerekek érdekeit és szempontjait. Az a céljuk, hogy Magyarország jobb hely legyen a gyerekek számára, és hogy jó legyen itt gyereknek lenni. Szeretnék, ha a családok, az iskolák, a sportegyesületek, a kórházak, a tanárok, a döntéshozók, a politikusok, az egész társadalom odafigyelne a gyerekekre. Ha mind megértenénk, hogy mennyire fontos a jó gyerekkor – és hogy minden gyerek számít. Hisznek abban, hogy a gyermekjogok egy szebb jövő záloga, amiben a gyerekek vigyáznak egymásra és magukra, a felnőttek pedig jobban oda tudnak figyelni a gyerekek szükségleteire.

Az alkotók

Barbi

image_6483441.JPG

Barbi vagyok, a @barbsiegraphy megálmodója. Elsősorban illusztrációk készítésével foglalkozom, melyben törekszem arra, hogy azok hordozzanak magukban valami pozitív, bátorító üzenetet vagy némi humort.

Munkáim a digitális formán kívül különböző papír termékeken is megtalálhatóak, illetve absztrakt vászonképeket is festek szabadidőmben.

Nagy megtiszteltetés a csapat tagjának lenni, hiszen így az illusztrációimmal nem csak egyfajta magabiztosságot tudok sugározni az embereknek Önmaguk felé, hanem egy jó ügyet támogatni vele. Ez felbecsülhetetlen érték és sokat jelent számomra, hogy ilyen módon támogathatom a Hintalovon Alapítványt, főleg, hogy magam is nemrég lettem újdonsült Anyuka, ezért a gyerekek jóléte és biztonsága most még többet jelent nekem.

Herr Ági

agnes_herrjpg.jpg

Mindig fontos olyanok támogatása, akik előrébb viszik a társadalmunkat.

Számomra rendkívül izgalmas kihívás, hogy a saját vizuális világommal hogyan tudom megfogalmazni mindazokat az érzéseket, amik reflektálnak a témára. A the purple dot studio kezdeményezése egy például szolgáló előremutató vállalás, ami iránymutató lehet számos alkotó számára.

Moravszki Kata

mk_pic_0415.jpg

2018-ban végeztem a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, azóta grafikusként dolgozom Budapesten. Amire nagyon büszke vagyok, hogy a covid alatt szinte éttermi szintre fejlesztettük az itthon készítős nápolyi pizza skilljeinket. :)

Azt gondolom, hogy ebben a helyzetben fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a mental care témára. Én is tapasztalom a mindennapokban, hogy túl sok a megpróbáltatás, teljesen más élethelyzetbe kerültem és a cél, hogy átvészeljük valahogy ezt az időszakot. Jó ha az ember mellett vannak barátok és család akikkel meg lehet beszélni a stresszes dolgokat, lehet főzni egy jót, vagy el lehet menni sétálni a patakpartra, de ha nincs meg éppen ez a közeg akkor gyorsan be lehet fordulni és kifejezetten rossz moodba lehet kerülni, elég kiábrándító gondolatokkal a fejünkben. A középiskolás generációnak ez kifejezetten nehéz időszak, megfelelni az iskolában, serdülni, a szüleiddel együtt élni és szeparálva lenni a haveroktól... szóval érthető ha segítségre van szükség és ebben nincs semmi rossz. Ezért tök jó kezdeményezésnek tartom a plakát kampányt és ha már ennyivel tudok segíteni bárkinek, akkor miért ne.

Sajtóinformáció: Torma Tamás - Karantén Művek

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1316516132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása