Uncertain - Megjelent a HERSELF legújabb klipje
2021. április 02. írta: Kultúrjunkie

Uncertain - Megjelent a HERSELF legújabb klipje

klipreszlet_uncertain-herself_still_02.jpg

ELŐZMÉNYEK

Az elektronikus színezetű 'shoegaze pop'-ot játszó HERSELF első, névadó EP-je 2019 decemberben jelent meg, amelynek bemutatóját 2020 januárjában még meg tudták tartani a TRIP Hajón, a tavaszra tervezett országos turné állomásai viszont a koronavírus járvány miatt kivétel nélkül elmaradtak.  A pandémiás időszak alatt felkérést kaptak a TRIP Első Magyar Karantén-Színháztól a szájmaszk design-versenyükhöz készült videó zenéjének elkészítésére. Júniusban megnyerték a Petőfi Rádió ’Saját zenéd’ versenyét és 2020 őszén bejutottak a debreceni Fülesbagoly Tehetségkutató döntőjébe - amin sajnos betegség miatt nem tudtak részt venni. A nyári nyitás után a Müller Péter Sziámi AndFriends vendégeiként ősszel pótolni tudtak néhány tavaszi turnéállomást az újabb kijárási korlátozások bevezetése előtt.

herself_bandafoto_1.jpg

A zenekar tagjai: Bakos Attila, Bakos Zita, Dumbovich Péter, Horváth András Ádám, Pettenkoffer Zsófi

A Szőke Abigél és Krasznai Vilmos főszereplésével készült Lucky You c. daluk klipje novemberben debütált. A történet egy mindennapi szituációt jár körül: két embernek összeér a tekintete, tetszenek egymásnak és arra gondolnak, hogy vajon a másik is arra gondol-e amire ők. link: https://youtu.be/6FVQLSSXpMw

Februárban megjelent a Masks című daluk, ami az 1 éve tartó karanténhelyzetre reflektál, ahogyan tehetetlenül figyeljük a körülöttünk kialakult káoszt. A klip alapja az 1904-ben(!!) készült ’The Impossible Voyage’ című klasszikus Mélies film, amelyben a szereplők és a jelenetek is elég szürreálisak. link: https://youtu.be/M7pvWgkEJFo

UNCERTAIN PREMIER 

Legújabb klipjükben egy szerelmi háromszög történetét idézik meg. A főszerepben ismét három, nagyon tehetséges fiatal színész, Ascher Károly, Szőke Abigél és Vetlényi Lili látható. A klip az ’Ez is Terézváros!’ pályázat keretein belül valósult meg, a történet végig a VI. kerületben játszódik. Szeleczki Rozália rendező és M. Deák Kristóf operatőr gyönyörű látványvilágot varázsolt, amely egyszerre jelenít meg egy erős hangulatot a húszas éveiben járó generáció és a városrész kapcsolatáról, valamint bemutatja annak csodálatos építészeti megoldásait. A vizuális koncepcióhoz az egyik fő inspirációt Stalter György józsefvárosi fotói adták: a szereplőket leválasztja a színes, vaku-hatású világítás, amelynek változásai folyamatosan reagálnak a szereplők érzelmeinek változására.

Bakos Attila, énekes a dalról:

Az Uncertain című számunk szövege arról a jelenségről szól, amikor az ember bizonytalansága, folytonos elégedetlenség-érzése miatt akarva-akaratlanul falakat húz maga köré. A sokszor csak átvitt értelemben vett távolságtartás gyanakvást és bizonytalanságot teremt a körülöttünk lévőkben és könnyen előfordulhat, hogy ez a lelkiállapot csorbát ejt az emberi kapcsolatainkon: barátságok mehetnek tönkre, szerelmek múlhatnak el. Ilyenkor gyakran önzővé válik az ember, saját boldogságát helyezi előtérbe és megbánt másokat. A dal és a klip egysége arra keresi a választ, vajon vannak-e válaszok az ilyenkor felmerülő morális kérdésekre. Lehet-e hibáztatni azt, aki nem akar fenntartani egy nyomasztó helyzetet és megpróbál másik utat keresni? Lehet-e azt, aki nem próbál? Meddig kell mások elvárásai szerint működnünk, ha az boldogtalanná tesz minket? Mit lehet tenni, ha a vágyaink erősebbek a józan belátásnál? Ha olyat szeretnénk, amit nem szabad? A gyönyörű képek mellett azért szeretem nagyon ezt a klipet, mert több értelmezésnek is teret ad: ha megnézed, igazából semmi nem derül ki pontosan. Az sem egyértelmű, hogy a különböző jelenetek milyen sorrendben történhettek meg, ráadásul a szimbólumoknak megvan az a sajátos tulajdonsága, hogy mindenki a saját élményei alapján értelmezi őket, ami sok megfejtésnek helyet ad. Eddig a szoros baráti körben nagyon izgalmas verziókkal találkoztunk, írjátok meg ti is!

Bakos Zita, billentyűs a dalról:

Vannak dalok, amik egyszerűen csak kiugranak az ember fejéből. Hát az Uncertain nem ilyen volt: rengeteg hangulat, dallam és sok akkord jellemezte az elején. Ez is még abból a korszakból származik, amikor tesómmal, Atival még csak a zongora mellett ücsörögtünk és különösebb cél nélkül játszogattunk magunknak olyan dallamokat, amiket szépnek éreztünk. Később zenekari formába öntve viszont nem igazán működött a sokféle téma. Nem erőltethetsz rá egy dalra akármilyen ötletet vagy formát. Eddig is éreztük ezt, de az Uncertain végleg bebizonyította, hogy a daloknak néha igazán makacs természete van. Először Kiss Benji barátunk (Paperdeer, Belau) gondolta tovább a dolgot: elkészítette az elektronikus alapokat, majd a zenekarral hétről hétre forgattuk, alakítottuk, hogy végül Kirschner Péter (Bródy János zenekara, AndFriends, Ónodi Eszter&the Open Pub) stúdiójában minden a helyére kerüljön. Nagyon izgalmas folyamat volt az egész és mi nagyon szeretjük, amit kiadott magából a dal. Személyes kedvencem a középrész: tök dark az egész, fura hangok szólalnak meg mindenfelől, búg a mély és közben felcsendül egy ’ezerszólamú’ éteri angyalkórus. Nagyon szeretem a többszólamú éneklést és különösen értékesnek találom a zenekarban, hogy négyen is tudunk szép tisztán énekelni, ami az Uncertainben kicsit hangsúlyosabban meg tud jelenni, mint az eddigiekben - eleve acapella kezdődik. Örülnék, ha egyszer majd lenne lehetőségünk igazi kórussal is előadni.

Sajtóinformáció: HERSELF

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5116488336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása