Vizsgálatok szerint az őskorban nagyobb volt a férfiak-nők közti egyenlőség
2021. március 08. írta: Kultúrjunkie

Vizsgálatok szerint az őskorban nagyobb volt a férfiak-nők közti egyenlőség

a_csontok_rejtelye-nemek_forradalma_1.jpg

Az utóbbi pár évben egyre több bizonyíték dönti meg az évszázados status quót: az őskorban a nők nem csupán gyűjtögettek, amíg a férfiak vadásztak. Március 8-án, a nemzetközi nőnapon a Viasat History csatorna 22:05-kor tűzi műsorra azt a dokumentumfilmet, ami utánajárva a kérdéskörnek, megcáfolja eredeti történelmi ismereteinket. A csontok rejtélye: Nemek forradalma című dokumentumfilm többek között kriminalisztikában alkalmazott módszerekkel is vizsgálja, hogy az őskorban valóban csak a férfiak feladata volt-e a hússzerzés, hogy volt-e női hadvezérük a vikingeknek, és hogy valójában melyik nem kezéhez fűződik a barlangrajz.

Új kutatási módszer, új felfedezések

A korabeli leletek és társadalmi berögződések szerint is a köztudatban az terjedt el, hogy a nemi szerepek már évezredekkel ezelőtt leosztásra kerültek. Ám manapság már nem csak a sírok és települések megtalált romjai engednek bepillantást a múltba, hanem például az akkor élt emberek maradványai is megvizsgálhatók – ez pedig árulkodik korról, nemről, egészségi állapotról, sőt akár étkezési szokásokról is. Mindez új felfedezéseknek enged teret.

„A gyengébbik nem”? A vikingek máshogy gondolják

Björkö szigetén, a mai Svédországban a XIX. században egy több mint ezeréves sírkamrát tártak fel, amelyben – az ott található fegyverekből és lovak maradványából következtetve – egy hadvezér nyugodott. Nos, a titulus talán stimmel, de az a feltételezés, hogy ez a magas rangú viking férfi volt, már nem! Egy 2017-es DNS-vizsgálat során ugyanis kiderült, hogy a sírhelyben talált csontváz egy nőé. Egy női harcos és vezető a férfiak uralta világban? Kétségkívül szenzáció.a_csontok_rejtelye-nemek_forradalma_2.jpg

Újkori berögződések, kőkori bizonyítékok

A kutatók sokáig azt hangoztatták, hogy az első művészek is a férfiak közül kerültek ki. A feltételezés onnan indul, hogy a barlangrajzok zöme vadászjelenetet ábrázol, és mivel a férfiak vadásztak, nyilván ezeket az akár 35 000 éves rajzokat is ők készítették. Ez azonban tévedés. Az alkotók a falon hagyták a kézlenyomatukat aláírás gyanánt, és mivel a legújabb módszerek szerint a kézfej mérete és alakja alapján megállapítható a nem, így angol tudósok igazságügyi biológus szakértők segítségével, valamint több mint 200 férfi és nő kezéről vett minta alapján kikövetkeztették, hogy az alkotók között nők is voltak, azaz a művészet hajnalán nem voltak nemek közötti különbségek.

A csontok rejtélye: Nemek forradalma rávilágít arra is, hogy bizonyos bronzkori társadalmakban a nők voltak azok, akik vándoroltak: ők alapítottak új családokat, ők vitték tovább a kultúrát és a tudást, ugyanakkor az is kiderül, milyen földrajzi és emberi tényezők vezettek oda, hogy a férfiak és nők ősi egyenlősége végül felboruljon, és megágyazzon korunk konvencióinak.

Sajtóinformáció: Nagy Fruzsina - Schiscom

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8516454444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orltran 2021.03.09. 14:18:22

Milyen szerencsés, hogy az ilyen tudományos áttörések pont akkor történnek, mikor a társadalomban zajló folyamatokat véletlenül pont nagyszerűen alátámaszthatják. Aztán meg csodálkozunk, hogy sokak szerint lapos a föld.

midnight coder 2021.03.09. 15:02:23

@Orltran: Amely folyamatok persze szintén teljesen spontán zajlanak, és még csak véletlenül sincs mögöttük egy rakás agyhalott társadalommérnök.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.03.09. 15:12:24

Látom, hogy itt sokan értik, hogy mi történik a világban. Ez kb. olyan tudományos kutatás, mintha a 60-as években szovjet tudósok kimutatták volna az őskori leletek vizsgálatával, hogy már akkor is kommunizmus volt. :-))))))))))))
Ezek a "független" kutatók ezért kapják a lóvét.

Az őskor több ezer évig tartott, abból pár leletet ismerünk, és azokban volt egy nő. Ráadásul semmi sem bizonyítja, hogy a barlangrajzok mellett a készítő kézlenyomata van. :-) Pl. lehetett olyan szokás, hogy a festő a készítés után a falhoz dőltve döngette meg a kedvesét. :-) Nagyjából semmit sem tudunk, abból meg olyan "tényeket" hozhatunk ki, amilyet akarunk. Egyszer láttam a Spectrumon egy filmet Nagy Károlyról. Volt vagy másfél órás. Érzékletes csataleírások, izgalmas fordulatok. Csak pont akkor olvastam egy könyvet, amiben leírták, hogy kb. 5 db irat maradt fenn abból a korból. :-))))))))))))))))))))))))))))))) De mennyivel szarabb lehetne a történészeknek, hogy ha csak az igazságot mondhatnák meg: nem tudunk semmit. Ez sokkal érdekesebb így. Hogy nem igaz, az meg kit érdekel? A fizetésüket megkapják, nem?

odamondó 2021.03.09. 15:23:34

@Orltran: amikor a patriarchizmust kell alátámasztani akkor épp úgy volt amikor az egyenlőséget akkor meg épp ellenkezőleg.

kvadrillio 2021.03.09. 15:52:20

NNA, EZT TUDJA AZ OP.TÖRZS !

Rusvai Miklós: Két héten belül tízezerre nőhet a napi fertőzöttek száma

A víruskutató szerint az új fertőzötteknek csak tíz százalékát derítik föl.

FIATAL EMBEREK SIKÍTOZNAK, KAPKODJÁK A LEVEGŐT AZ INTENZÍV ÁGYAKON !!! MERT A ZORSZÁGNAK MŰKÖDNIE KELLL ! AZ OLTÁSSAL KIOVÁRT ORBÁN AMÍG JÓL MEGLÓDULT A HALÁLOS GRAFIKON, HOGY MÉG AZ IMMUNIOZÁCIÓ SE TUDJON IDŐBEN KIALAKULNI ! HADD DÖGÖLJENEK AZ EMBERKÉK HALOMRA !

KÍNÁBAN VISZONT NINCS JÁRVÁNY !!!!!
NEM KELL OLTANI OTT SENKIT ! MERT ŐK NEM A HALÁLOZÁSI STATISZTIKÁT, MEG A SZENNYVÍZ ÖRÖKÍTŐANYAGÁT MANTRÁZZÁK MINDEN NAP, HANEM AZONNAL KIEMELIK A BETEGEKET !

GENOCÍDIUM VAN AZ ORSZÁGBAN ÉS MINDENÜTT MÁSHOL IS, KIVÉVE KÍN ÁT !

NEM KOMMENTEZHETEM EZT IDE ????? :o)))))

haXXXor 2021.03.09. 15:54:23

Szerintem a nő és a férfi különbözik, amiből fakadóan nem egyenlőek és nem is lehetnek sohasem azok. De ez pont így jó, ezért tudunk szaporodni, fennmaradni és kitalálni olyan ökör baromságokat, hogy bármely nemet egyenlőként kell tekintenünk.

kvadrillio 2021.03.09. 15:55:57

@kvadrillio: Elegem van a káoszba zuhanó országból......FENTIT EZ A BLOG NEM FOGADTA BEHHHH.......VÁLTOZIK A ZINDEX RENDESSSSENNNNN..........:)

EGYRE ROSSZABB IRÁNYBAHHHHH.....KÁÁÁÁÁÁÁÁR.......MONDTA VARNYÚÚÚÚÚ,,,ÉS TOJT EGYET ! :o)

Motorogre 2021.03.09. 16:09:06

Nem szabad komolyan venni az ilyen szenzáció-hajhász "tudományos" bejelentéseket. Persze a régészeknek is anyagi forrásokra van szükség, ezért csapják a hírverést .. a médiának meg kell a szines hír-anyag.
Akkor korrekt a poszt, ha mindezt mint egy lehetőséget mutatja be,

kvadrillio 2021.03.09. 17:10:29

@Medgar: Koronavírus: sokkoló előrejelzés Magyarországról amerikai járványmodellezőktől
Március végére naponta 500 ember halhat meg Magyarországon amerikai járványelemzők szerint és csak június vége felé csökkennek majd komolyabban a számok - idézi a 444.hu
K. Kiss Gergely, 2021. március 9. kedd, 12:02
Fotó: MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

Hozzászólok

Elküldöm

Ajánlom

A Bill Gates alapítványa által támogatott Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) járványmodellező szakemberei szerint a járvány harmadik hullámában minden eddiginél több ember fertőződhet és halhat meg Magyarországon.
Megugrott itthon a halálozás, idén még nem volt ilyen magas

Előrejelzésük szerint március végén Magyarországon naponta 500 ember halhat meg koronavírus miatt, júliusig pedig több mint negyvenezer halálos áldozata lehet a járványnak, de nagyon rossz esetben az ötvenezret közelítő adat sem elképzelhetetlen.

Számításaik szerint hazánkban április elején tetőzhet a járvány, és a legjobb esetben is június vége felé csökkennek drasztikusan a számok - olvasható a portálon.

kvadrillio 2021.03.09. 17:11:03

@kvadrillio: MIÉRT IS LETT ENNNYI FERTŐZŐTT ?????!

Orltran 2021.03.09. 17:38:14

@odamondó: Egy fejletlen törzs életében a nő 1000x értékesebb, mint a férfi, mivel őt csak havonta 1x lehet megtermékenyíteni és akkor 9 hónapra ki is esett ebből a történetből, a férfi viszont naponta megtermékenyíthet egy rakat nőt is akár, ha elég tökös. Szal semmi értelme a nőt kockáztatni vadászaton, akkor se, ha nagyszerű vadász (bár tudjuk, hogy nem, nem olyan erős, még a korai fegyverek sem egyenlítik ki az esélyeket). Persze tudom, ma divat lett régi gondolkodásmódokat mai szemmel szemlélni, de egy túlélésért küzdő társadalom, ahol ezen múlik, hogy van e kaja, tudunk e szaporodni pont nem fog ezzel foglalkozni, hogy milyen hímsoviniszta gondolat, hogy meg kell védeni a nőt, hanem a sokkal könnyebben pótolható és egyben hatékonyabb férfit küldi vadászni, az értékesebb nőt pedig védi. Nem véletlen ez a nőket és gyerekeket nem küldünk előre a csatasorban lovagiasság. Az is praktikumból alakult ki, nem csupa jófejségből elsősorban.
A harc dolog meg itt van a szemünk előtt, én nem szívesen ereszteném össze a top női MMA-sokat még a súlycsoportjukba tartozó középszerű MMA-s férfiakkal sem, nemhogy súlycsoporttól függetlenül, vagy top férfiakkal. Volt ezekre példa, nem volt szép. Egyébként sem értem miért cél ez, hogy óriási harcosoknak lássuk a nőket, mikor pont az hozta el az egyenjogúságot, hogy a fizikai erő hátrébb szorult az érdekérvényesítő képességben, ha ezt visszacsinálnánk, nem nagyon irogatnánk itt erről. Nem tudom miért jó bárkinek, ha azt suggalja, hogy az fontos, hogy ki mekkorát tud ütni. Kivételek persze vannak, bár a történelemben ez inkább a legenda illetve a kényszermegoldások porondjára tartoztak, de simán lehettek kivételek, abban viszont biztos vagyok, hogy az átlag nem az volt, hogy a nők és a férfiak egyformán vették ki a részüket a csatákban.
Szóval én úgy látom ez egy viszonylag egyszerű kérdés, amit cáfolgatni kb laposföld színvonal, a nyelvezete is ahhoz hasonló, csak sajnos komolyabb helyről érkezik, de nyitott vagyok, győzz meg az ellenkezőjéről.

Serény Vélemény 2021.03.09. 18:00:38

Most ezek az áldokumentumfilmek a divatosak.

Bandibacsi34 2021.03.09. 18:02:32

Na igen. Mar nagyjabol leirtak a lenyeget! Egyébként altalaban csendes-óceáni kulturakat(+nemi afrikait, del-amerikait stb. pl Bushmanok) figyeltek meg es abbol kovetkeztettek vissza, pedig azok is idomultak a kornyezethez(ahogy a majmok is masmilyen kozossegben vannak a gorillaknal, pavianoknal vagy a csimpanzoknal). Ha csak a Bibliat nezzuk, a vadaszo nomadok patriarchalisak voltak, a görög őstörténet tele van olyan fejezetekkel, hogy az elfoglalt helyeken a fiucsecsemoket a falhoz vagtak, a nőket meg elosztottak egymas között. A vikingek megint mas teszta. Ott a ferfiak sokaig voltak tavol es a noknek kellett vedekezniuk neha(mellesleg pl a szlavok stb nőit rendszeresen vegigeroszakoltak ado gyanant is).

nincs1agy 2021.03.09. 18:04:59

A párok lefixálása a letelepedett földművelő társadalmakban alakult ki. Egyszerűen azért, hogy rögzített legyen, hogy ki melyik férfinak a gyereke és így ne legyen konfliktus egy férfi halála után az örökséget illetően. Ekkortól vették szigorúan, hogy a nő csak a férjével folytathat szexuális kapcsolatot és a házasságkötés előtt szűznek kell lennie. A házasságtörő nőt pedig szigorúan büntették, akár halállal.

Szalay Miklós 2021.03.09. 19:15:31

Egy írás egyebek mellett a nemek társadalmi helyzetéről, meg hogy hogyan lehet ezt józan módon szemlélni és kezelni:

egyvilag.hu/temakep/049.shtml#p8

kvadrillio 2021.03.09. 20:06:38

jsjjjdejóóóót beszélgettem a fiammal....(csak 140-es az IQ-jahhhh :))).el is felejtettem, h nem léptem ki ebből a kakiból ! :)))

exilis 2021.03.09. 21:08:26

Ma csak a pénz birtoklása számít, ez kiegyenlíti a nemeket. Ha van pénzed, akár nő vagy, akár férfi mindened megvan. A többi már csak faszméregetés.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.03.09. 22:09:35

Zseniális írás Pozsonyi Ádámtól:

888.hu/piszkostizenketto/boldog-nonapot-4302781/

Egy beteg korban élünk..

odamondó 2021.03.14. 23:02:39

@Orltran: szerintem félreértetted. Én teljesen veled értek egyet. Egy mai feministának mindig úgy volt a múlt ahogy jobban alá tudja támasztani az érveit.

-régen patriarchizmus volt egyenlőség kell

-régen egyenlőbbek voltak a nők és férfiak így azt kell követni stb.
süti beállítások módosítása