A nehéz helyzet is erősítette a MANK kortárs közösségét
2020. december 17. írta: Kultúrjunkie

A nehéz helyzet is erősítette a MANK kortárs közösségét

Megjelent a MANK éves beszámolója

 

124603648_1863108220495521_2027951086686362141_o.jpg

Vidéki kiállításokkal, számos online kiállítással és élménydús művészeti programmal várta 2020-ban is az érdeklődőket a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Mint az ügyvezető igazgató a MANK éves beszámolójában elmondta: büszkék arra, hogy olyan közösséget hoztak létre, amelynek tagjai a nehéz helyzetben is mellettük állnak.

Legyen szó kiállításszervezésről, művészeti vásárról, művészetpedagógiai foglalkozásról vagy sajtókapcsolatainkról, az elmúlt években sikerült összehangolnia a Társaság eszközeit és lehetőségeit, valamint egységes, világos célok mellett megszólítania az érdeklődő, műértő közönséget éppúgy, mint a művésztársadalom tagjait. Sőt, nagyon büszkék arra, hogy olyan közösséget hoztak létre, amelynek tagjai a nehéz helyzetben is mellettük állnak. Hiszen nemcsak kitartottak az érdeklődők a MANK mellett az elmúlt egy évben, művészetkedvelőik tábora csak tovább növekedett – fogalmazott Tardy-Molnár Anna, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az intézmény 2020. évi munkáját bemutató éves beszámolójában.

„A MANK aktív és sokoldalú értékteremtő és értékmegőrző tevékenységével egyszerre szolgálja az alkotóművészeteket és az alkotóművészeket, ugyanakkor a XXI. század kihívásaira modern válaszokat adva, nemzeti értékeink sajátosságaira nagy hangsúlyt helyező módon kapcsolja össze a múltat a jelennel és a jövővel, számtalan lehetőséget nyújtva az érdeklődőknek arra, hogy az alkotásokkal való találkozás belső megújulást hozó igazi élménnyé váljon mindenki számára” – méltatta a szervezet eddigi tevékenységét Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára az éves beszámolóban.

A MANK kultúraszervezéssel kapcsolatos lelkesedését ugyan megpróbálta megtörni a vírus, utóbbit az online térbe költözve „gyógyították”, a művészetek legintimebb részét, magát az alkotás folyamatát pedig virtuális falaik között mutatták be, miközben több online kiállítást is „rendezhettek” ebben az évben. Amint pedig lehetősége volt rá a MANK-nak, kiléptek a fizikai térbe. Szentendrei két galériájukban összesen csaknem húsz kiállítást nyithattak, elvitték a Derkovits-ösztöndíjas fiatal művészeik munkáit az Art Marketre, de jártak a kapolcsi Völgyhétvégéken, és szerencsések, hogy ismét megrendezhették saját összművészeti fesztiváljukat is, az ArtKertet. Izgalmas, egész megyéket felölelő pályázatok segítségével hívhatták fel a Kép/Test/Lét összművészeti programsorozat kapcsán a figyelmet a vidéki alkotóközösségekre, partnereink segítségével kiállítást rendezhettek Veszprémben, Szolnokon, majd Miskolcon. Sokszínű tevékenységünkkel és támogatás-rendszerünkkel a kortárs magyar alkotók és műveik megismertetését, terjesztését segíthették elő.

„Nem értünk azonban az út végére, minél többet tapasztalunk meg ugyanis a művészeti világból, annál jobban látjuk, mekkora tennivaló vár még ránk! Szeretnénk tovább építeni kortárs közönségünket, hogy országszerte a művészek és a műértő közönség támasza lehessünk. Megerősítjük a Magyar Mecénás Programot, hogy művészeinknek még több segítséget nyújthassunk az alkotómunkában, valamint még több és színesebb akcióval adunk felületet online platformjainkon azoknak a művészeknek, akikkel együtt dolgozhatunk. Ahogy pedig eddig is, 2021-ben is kiállunk a fiatal képzőművészek mellett, akik munkáját célzott pályázatokkal, az ösztöndíjainkat elnyerőkre irányuló még nagyobb figyelemmel kívánjuk támogatni” – folytatta az ügyvezető a kiadványban, aki kifejtette: 2020-at minden nehézség ellenére sikerekkel és rengeteg élménnyel zárták, 2021-nek pedig immár a kortárs vizuális művészetek központjaként, megerősödve, tele tervekkel és kreatív energiákkal vágnak neki és hívnak mindenkit, hogy együtt építhessék tovább kortárs közösségüket a vizuális művészetek központjaként. Céljuk továbbá lehetőséget biztosítani arra, hogy a megvalósuló kiállításokon, programokon túl az érdeklődő látogatók a galériáikban színvonalas művészi alkotásokat, műtárgyakat vásárolhassanak. Ennek eredményeként 2020-ban több képzőművészeti munka is új gazdára talált a segítségükkel az Art Market Budapesten kiállított Derkovits-ösztöndíjasok alkotásai és a szentendrei Fő téren található ÚjMűhely Galériában bemutatott műtárgyak közül.

„Fontosnak tartom azt is, hogy a MANK a járvány ellenére nem adja fel a művészet közvetítéséért vállalt szerepét és a szabályok betartása mellett olyan lehetőségeket kínál a kultúra iránt érdeklődőknek, amikre nagy szükségünk van manapság” – fogalmazta ezt már meg Bukta Imre Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, aki MANK által kiírt Kép/Test/Lét pályázat miskolci kiállításának a zsűrijében vett részt.

A kiadványban a jövőbeni tervekről is beszámol az intézmény, amely 2021-ben többek között a vidéki programok megerősítését, a külföldi megjelenést és az online térben való további megerősödést tűzte ki célul.

Sajtóinformáció: Takács Erzsébet

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8316348300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása