Ma kortárs, holnap klasszikus - Páratlan kiállítás a Horánszky utcában
2020. november 25. írta: Kultúrjunkie

Ma kortárs, holnap klasszikus - Páratlan kiállítás a Horánszky utcában

124171673_3225007864274252_7191050636724794269_o.jpg


Kortárs butik az A.P.A. galériában (Atelier Pro Arts, 1085 Budapest, Horánszky u. 5.)

2020. december 3-22-ig.

Nyitvatartás: minden nap 12-től 19 óráig 

Köszöntő

Az idei év mindnyájunk számára megpróbáltatásokkal és szokatlan helyzetekkel volt teli, és úgy érezzük, kellenek biztos pontok és fogódzók az életünkben ahhoz, hogy lelkileg épségben átvészeljük ezt a rendkívüli állapotot. Ezért rendeztük meg nyáron a GARTEN kortárs művészeti bázist, melynek sikerén felbuzdulva úgy döntöttünk, a decemberi kiállításunk színvonalát – a körülmények dacára – a tavalyihoz képest még magasabb szintre emeljük. Szeptember óta azon dolgozunk, hogy olyan katalógust állítsunk össze számotokra, amelyben a friss művek mellett száz gyűjtői darabot is bemutatunk, amelyek abban a korban készültek, mikor mi még éppen csak megszülettünk, azaz majd másfél generáció választja el őket a jelentől. Így született meg a Ma kortrs, holnap klasszikus... című válogatásunk, melyet most nagy várakozással nyújtunk át nektek.

A Resident Art Fair története és céljai

Resident Art Fair névvel 2018 óta rendezünk vásárokat a karácsonyt megelőző időszakban. Vásárainkon főként azon fiatal, feltörekvő, professzionális képzőművészek műveit állítjuk ki, akik számára ezek a bemutatkozások nem csak anyagi értelemben járulnak hozzá karrierjük alakulásához, hanem műveik bemutatásával láthatóvá tesszük a kortárs művészeti színtér azon szegmensét is, amelyik szinte hozzáférhetetlen a szélesebb közönség számára. Az évek során célkitűzésünkké vált a kortárs képzőművészet minél szélesebb társadalmi bázisra helyezése, melynek érdekében edukatív, érzékenyítő programokat (Kortárs találkozások galéria séták, tárlatvezetések, gyerektábor), társművészeti eseményeket (GARTEN – kortárs művészeti bázis) és nem utolsó sorban olyan, seregszemlével felérő, ’fair-trade’ vásárokat szervezünk, ahol a kortárs művészek alkotásait főként korosztályos vásárlók, rajongók, műgyűjtők és alkalmi vevők vásárolják. Sokan első műtárgyaikat ezeken az alkalmakon szerzik meg. A nagyszámú festmény mellett a Kortárs butik számtalan sokszorosított, de egyedi számozású, aláírt grafikai lapot (litográfia, szitanyomat, ofszet nyomat) kínál megvásárlásra a klasszikusnak mondható, iskolateremtő mesterektől és a pályakezdő fiataloktól egyaránt. Ezzel Victor Vasarely, valamint a Pesti Műhely néven a 70-es években művészek által alapított szitanyomó műhely céljait visszük tovább, akik a festményeknél kedvezőbb áron értékesíthető grafikákkal a képzőművészet társadalmi bázisát kívánták növelni.

Young n’ Fresh – fiatal és friss

A katalógus Young n’ Fresh részében az elmúlt néhány évben készült alkotások kaptak helyet, melyek ezer szálon kötődnek a jelen társadalmi vagy individuális kérdéseihez, valamint a vizuális művészetekben végbement változásokhoz. Számos művész idén szerepel először a kiállításon, ugyanakkor sokan rendszeres visszatérői a seregszemlének.

Az ismert művészeink közül Baráth Áron lazúros makro-gesztusokkal, Bánki Ákos informel etűdökkel, Bernát András minimalista színtektonikákkal, drMáriás groteszk hommage-okkal, Fehér László elidegenített minimalista emlékeivel, Goldson Marcus groteszk pesti életképekkel, Horváth Lóczi Judit talált tárgyba applikált geometrikus szekvenciával, Kondor Attila időtlen architektúrákkal, Lenkey-Tóth Péter absztrahált emlék-festményekkel, Mészáros László barokkos fotókkal, Nagy Zsófia érzéki geometriával, Osnowski Stefan monumentális fametszetekkel, Szenteleki Gábor formázott otthon-metaforákkal, Wolsky András véletlen-geometrikus etűdökkel, Verebics Ágnes bizarr pszeudo-portrékkal, Ronga Eszter homogén terekben mozgó stilizált staffázsfigurákkal, Simon-Mazula Tibor érzéki életképekkel, Szász Sándor szürrelista fotókollázsokkal, Szöllősi Géza műgyantába fagyasztott kitin transzformerekkel vesz részt a butik-kiállításon.

Ács Alíz női portré-csendéletekkel, Florek Juraj indusztriális tájfestményekkel, Getto József vonalburjánzásból születő kontemplációkkal, Kaszás Konrád pszichedelikus gesztusokkal, Szabó Kristóf KristofLAB absztrahált városi kompozíciókkal, Szax Olivér heterogén síkidomokból építkező csendéletekkel, Szőke Gáspár random réteg-geometriákkal, Szlávik Barbara érzékeny geometrikus faktúrákkal, Tóth Anna Eszter műgyantába merevített ruharedőkkel képviseli a fiatal alkotói generációt.

Collector’s Selection – a gyűjtői válogatás

A hetvenes évek végétől a kilencvenes évek elejéig tartó időszak mára történelem, bár az ekkor alkotó művészek nagyobb része ma is aktív résztvevője és alakítója a kortárs képzőművészetnek. Az életművek, irányzatok, szellemi áramlatok és az akkor készült alkotások azonban csak kevesek számára ismertek. Ezen változtatni szeretnénk.

Válogatásunk első fele, melynek a tavalyihoz hasonlóan a Collectors’ Selection, azaz Gyűjtői válogatás címet adtuk, főként ebből az időszakból áll össze. Olyan, mára klasszikusnak számító művészek művei is bekerültek a válogatásba, akik ekkor még aktív alkotók voltak, de mára sajnos már nincsenek közöttünk. Bálint Endre, Bada Dada Tibor, Fajó János, Gyarmathy Tihamér, Hencze Tamás, Hortobágyi Endre, Jakovits József, Korniss Dezső, Lossonczy Tamás, Schwierkiewicz Róbert, Szabados Árpád. Válogatásunkban néhány nemzetközileg elismert művész is szerepel, akik olykor több szálon szálon kapcsolódnak a magyar művészethez. Hans Hartung, Wolf Vostel, Alfred Manessier, Jean Bazaine, Hermann Nitsch és Victor Vasarely. Valamint számos ma is alkotó, iskolateremtő művész-egyéniség, akik nagy hatással voltak a mára szintén híressé vált festők generációira, illetve arra a korra, amelyet gyakran az új festőiség, a posztmodern, vagy az eklektika korának neveznek. Ide tartozik: Bak Imre, Baranyay András, Bukta Imre, Deim Pál, Drozdik Orshi, feLugossy László, Fehér László, Halász Károly, Károlyi Zsigmond, Kelemen Károly, Keserü Ilona, Kocsis Imre, Konok Tamás, Kopasz Tamás, Mazzag István, Nádler István, Pinczehelyi Sándor, Sóskúti Tibor, Szirtes János, Ujj Zsuzsi, vagy Wahorn András.

Társadalmi felelősségvállalás

A művészek pályán maradásának és magas színvonalú munkájának egyik meghatározó feltétele az anyagi bázis. A Resident Art Fair nem csak bemutatkozási lehetőség biztosításával támogatja a művészek munkáját, hanem platformot teremt a művészeti tevékenységből származó bevétel megszerzésére is. Így aki kortárs művet vásárol, nemcsak egy szép műtárggyal lesz gazdagabb, hanem vásárlásával a kortárs művészeket támogatja.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel rendkívüli meglepetéssel is készülünk nektek: limitált példányszámú művészi szájmaszkokat készítünk, melyek nem csak egyedi darabok, de lenyomatai is egy furcsa, sok szempontból sajátos időszaknak, amelyre remélhetőleg rövid időn belül már csak a múlt egy darabjaként fogunk emlékezni.

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié!

Képekkel együtt élni nem csak felemelő érzés, hanem büszkeség és kiváltság is egyben. Legyetek részesei a kor művészetének: böngésszétek, válogassátok és ajánljátok másoknak ezt az izgalmas és a maga nemében páratlan katalógust. Legyetek részesei egy rendkívül izgalmas játéknak, amit úgy hívnak: műgyűjtés. És ne feledjétek, ami ma kortárs, az holnap klasszikus…

Katalógus >> www.calameo.com/books/004820596101ec8fef002

Facebook esemény >> www.facebook.com/events/713478662606208

 
Sajtóinformáció: Tóth Hajna

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6816301744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása