Fókuszban a női lét a Cervantes Intézet filmvetítésein
2020. november 05. írta: Kultúrjunkie

Fókuszban a női lét a Cervantes Intézet filmvetítésein

A női léttel foglalkozó filmek a Cervantes Intézetben

lfda2.jpg

Novemberben Női tér címmel három kortárs spanyol filmet és négy rövidfilmet vetítenek ingyenesen a Cervantes Intézetben. Az alkotások mindegyikét nő rendezte, az ő gondolatvilágukon és problémafelvetéseiken keresztül a női léttel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket járják körbe.

2020 folyamán több olyan esemény is zajlott Spanyolországban, melyek a nők esélyegyenlőségére és tiszteletére hívták fel a figyelmet. Ez is mutatja, hogy ezekkel a kérdésekkel napjainkban is fájóan szükséges foglalkozni. Számos tanulmány eredménye a szakmai hozzáférés egyenlőtlenségét tükrözi, ezért a filmes gyakorlatban is kiemelten fontos a még kisebbségben, ám kulcspozíciókban alkotó nők számára saját helyet biztosítani. A Cervantes Intézetben futó Női tér filmciklus a női szerepvállalás és témafelvetés jelentőségét hangsúlyozza, bemutatva a kortárs spanyol film nőiséggel foglalkozó alkotásait.

A sorozat november 3-án Xiana do Texeiro dokumentumfilmével indul. Az összes nő, akit ismerek asszonyok élményein keresztül mutatja be a valóságot, hogy az utcákon mennyire az erőszak és a férfivilág uralkodik még napjainkban is. Barátnőkkel, munkatársakkal és gimnáziumi tanulókkal folytatott beszélgetéseken keresztül a rendezőnő úgy szeretné megvitatni a félelmet, hogy az ne gerjesszen új félelmet, úgy tárgyalni az erőszakot, hogy az ne legyen erőszakos. Az önironikus, közvetlen film annak a története, hogy miként képesek a nők támogatólag egymás felé fordulni.

Egy héttel később egy különleges drámában Eli a harminc éves, felsőbb körökből származó ügyvédnő történetét ismerhetjük meg. Eli gyermeket vár. Aznap, amikor egy nagy sajtóvisszhangot keltő per szóbeli tárgyalása lenne - melyre apjával, egy híres barcelonai ügyvéddel együtt régen készülnek -, az édesapja eltűnik. Miközben keresi őt, Eli olyan valósággal találja szemben magát, ami családi és érzelmi egyensúlyát igencsak felborítja.

Marina Lameiro Young & Beautiful című filmje négy fiatalról szól, akik úgy döntöttek, hogy saját feltételeik szerint fognak élni.  Ám harminc évesen, mélyről jövő nyugtalanság vesz rajtuk erőt: még nagyon messze vannak attól, hogy azok az önálló, magabiztos felnőttek legyenek, amiként mindig is képzelték magukat. A társadalom afelé lökné őket, hogy hagyjanak fel "önző" vágyaikkal, de mindegyikük a párbeszéd útján kísérli meg identitását megtalálni. Így kezdődik el egy intim beszélgetés köztük és Marina barátnőjük között, aki egyben e film rendezője is. A kamera közelről követi végig mindennapjaik fényes és törékeny pillanatait. Táncolnak, együtt ébrednek, szeretett tájakon sétálnak, sírnak, nevetnek, és mindeközben cinkos alternatívákat keresnek, hogy mégis önmaguk maradhassanak.

A filmciklus záró alkalmán, november 24-én a nőiség támájával foglalkozó, arra reflektáló négy rövidfilmet mutatnak be Coordinadora Trama válogatásában. A szervezet Spanyolországban a nők által készített filmes, videó- és multimédiás tartalmak népszerűsítésén és bemutatásán dolgozik.

Filmek a női létről novemberben kedd esténként ingyenesen a Cervantes Intézetben.

Young & Beautiful:  

La filla d'algú (Az úrilány)trailer: 

További információ

A filmeket eredeti nyelven (spanyol és gallego), angol felirattal vetítik.

Sajtóinformáció: Magócsi Anikó - thefusion.hu

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3116274944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása