Nyárzáró összművészeti fesztivál Szentendrén
2020. augusztus 27. írta: Kultúrjunkie

Nyárzáró összművészeti fesztivál Szentendrén

Augusztus 28. és 30. között

artkert2.jpg 

A kortárs kultúra legjavát vonultatja fel a MANK augusztus utolsó hétvégéjén. Ivan & The Parazol, Lóci játszik, IDEGEN, Meg Egy Cukorka – ismét könnyűzenei koncertekkel vár mindenkit a Szentendrei Régi Művésztelep és a MANK Galéria az ArtKert összművészeti fesztiválon, ahol három napon keresztül nyitott műtermekkel, művészeti sétákkal, festőműhellyel, művészeti workshopokkal, műgyűjtő játékkal, interaktív színházzal, Képmás-estekkel, a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmmel, Szentendre közterein kortárs alkotásokkal és a KépTestLét művészeti programsorozattal találkozhatnak a látogatók.

Harmadik alkalommal szervezi meg az ArtKert összművészeti fesztivált a Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az alkotóművészet központja 2020. augusztus 28. és 30. között ismét kinyitja kapuit, amelyeken belül három napon át igazi kortárs találkozások várnak mindenkit: izgalmas programokkal, köztük könnyűzenei koncertekkel készül a MANK.

A hétvégi estéken zenével telik meg a Művésztelep: szombaton az Ivan & The Parazol öttagú rock’n’roll banda lép színpadra, miután a színházi múlttal rendelkező tagok alkotta IDEGEN a magyar alternatív szcéna legújabb szereplőjeként megmutatja, hogy a művészetek összekötve működnek igazán jól. Vasárnap a Meg Egy Cukorka magasan szálló, széleken táncoló, magyar szövegű art'rock beat zenekara után a Lóci játszik táncoltatja meg a látogatókat kidolgozott, erőteljes gitárszólamával, izgalmas szövegvilágával, finom, de hangsúlyos zenei kiegészítéseivel. De a Hangfoglaló Programnak köszönhetően fellép még a hétvégén a The Anahit, A Bence kalandjai és a Fiúk zenekar. 

ivan_the_parazol_1.jpg

Az augusztus 28-29-ei művészeti séta keretében a Fő téri ÚjMűhely Galériából indulva bemutatjuk Szentendre azon kultikus helyszíneit, amelyek híres festmények kompozícióit ihlették. A várostörténeti érdekességek mellett az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is megidézzük. Szó lesz a Ferenczy-család Szentendréhez fűződő viszonyáról és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Vajda Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre, akik együtt koptatták a macskaköves utcákat. A program csúcspontja pedig a Régi Művésztelep felkeresése, ahol műteremlátogatás keretében személyesen is megismerhetjük az ott alkotó festőművészeket. A Szentendrei Régi Művésztelepen Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Knyihár Amarilla és Krizbai Sándor várja a látogatókat.

Nem maradhatnak ki a programból a művészeti workshopok sem. Az agyagművészettől a zománcozáson és a selyemfestésen át a fotózásig vagy éppen a szitanyomásig számtalan izgalmas technikát ismerhetnek meg és próbálhatnak ki kicsik és nagyok egyaránt. A Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak vezetésével ráadásul bárki megtanulhatja, hogyan kell a vászonnal bánni. Egyúttal játékos művészeti kalandozásra indulhatunk Magyarország tájain, nagy vizei mentén: képzeletben ellátogatunk a Balaton partjára, a Duna mellé Szentendrére vagy éppen a Tisza partjára Hódmezővásárhelyre, és az ott született festményekből inspirálódva közösen alkothatunk a Kalandozás – Pemzlivel című foglalkoztató füzet segítségével.

artkert5.jpg

A Banquet for Bees című interaktív előadáson megismerhetjük a méhek életét tánccal, sétával és ehető virágokkal fűszerezve, de látogatóba érkezik a Művésztelepre a Képmás-est elnevezésű sorozat is, amelynek köszönhetően együtt nézhetjük meg a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmet, megismerhetjük a Képmás magazin címlapfotósát és képszerkesztőjét, Emmer Lászlót és Páczai Tamást, de még Szalóki Ágival is beszélgetünk arról, hogyan köt össze a zene őseinkkel, gyermekeinkkel, egymással.

Több nagyon izgalmas kiállításnak is helyet ad a MANK a programsorozat idején: a MANK Galériában ÉLET-JELEK címmel a 25 éves Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep munkáit tekinthetik meg az érdeklődők; a Fő téri ÚjMűhely Galériában pedig Gallai Judit Ágnes Tria mala – Tűz, Tenger, Asszony című tárlata lesz látható. A Hangfoglaló Programnak köszönhetően Vértes György magyar könnyűzenei fotós munkáiból nyílik háromnapos kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelep Jeges Ernő Műtermében, a Szobrok a kertben című szabadtéri szobortárlat mellett pedig Eifert János fotóművész portréfotói láthatóak a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében. Mindezeken felül a MANK jóvoltából a kortárs vizuális művészetek fiatal generációjának legfrissebb munkáit is megismerheti majd a közönség Szentendre ikonikus helyein, terein.

Ismét megrendezzük a MANK a Ferenczy Múzeumi Centrummal közösen a tavaly nagy sikernek örvendett műgyűjtő játékát. A kalandjátékban értékes ajándékokért szállhatnak versenybe a családok.

A szentendrei Fő téren található ÚjMűhely Galéria sem maradhat ki a színes forgatagból: komolyzenei koncertek, tárlatvezetés, ékszerkészítői és kerámiaművészeti workshop várja a látogatókat. A test kultusza a képzőművészetben című beszélgetésen a MANK Kép/Test/Lét összművészeti programsorozata mutatkozik be, amelyben az emberi test kultúrájához, szépségéhez, erejéhez kötődő tematikában hirdettünk alkotóművészeti pályázatokat szerte az országban. Esténként a Melléküzemág és az E.J.R. Műhely koncertje színesíti a programot, a Generációk találkozása című sorozatban pedig Krizbai Sándor festőművésszel, Krizbai Gergely „Krizbo” grafikusművésszel, valamint ef Zámbó Istvánnal és Margit Szabolccsal találkozhatunk.

A program a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében, a Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A változtatás jogát a MANK fenntartja.

 Sajtóinformáció: Takács Erzsébet - MANK

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr316177592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása