Telített vs Telítetlen
2020. július 30. írta: Kultúrjunkie

Telített vs Telítetlen

Tudod mi a különbség a telített és a telítetlen zsírsavak között?

etkezes.jpg

Gyakran halljuk azokat a szavakat, hogy telített és telítetlen zsírsavak. Mivel a ránk zúdúló információ tömegből kell kiválogatnunk azt, hogy mi az, ami igaz és mi a tévhit, vizsgáljuk meg közelebbről ezeket a fogalmakat!

A Wikipédia szerint a kémiában zsírsavaknak hívjuk azokat a növényi, vagy állati eredetű zsírok vagy olajok fő alkotórészét képező (mono)karbonsavakat, melyek telített vagy telítetlen, alifás szénláncot tartalmaznak. Ez egy kicsit talán túl bonyolultnak hangzik, próbáljuk meg egyszerűbben: A telített és telítetlen zsírok közötti különbség a kettős kötések számában rejlik a zsírsavláncban. A telített zsírsavak kettős kötéseket nem tartalmaznak az egyes szénatomok között, míg a telítetlen zsírsavakban legalább egy kettős kötés van a zsírsavláncban.

A telített zsírok általában szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak és állati eredetűek, míg a telítetlen zsírok általában folyékony halmazállapotúak és növényi eredetűek.

A mindennapi nyelvben a telített zsírsavakat "rossz" zsíroknak, míg a telítetlen zsírsavakat „jó” zsíroknak nevezzük. Testünknek azért is van szüksége zsírokra, mert sok vitamin csak zsírban tud oldódni, és kifejteni jótékony hatását. Ilyen vitamonok például: A, D3, E, K1, K2.

De akkor miért van jó és rossz zsírsav? Mit kell fogyasszak a megfelelő bevitelhez?

A túlzott telített zsírok súlygyarapodást okoznak, növelik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát. Ezek megtalálhatók a következőkben: sajt, tejföl, sütemények, kekszek, állati zsírok mint kolbász, szalonna, zsír, vaj.

Ezzel szemben a telítetlen, „jó” zsírok csökkentik a telített zsírsavak káros koleszterin hatását. Ezek megakadályozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, javítják az immunrendszert és támogatják agyunk és a szemünk egészségét. A megfelelő omega-3 zsírsav bevitele elősegíti a magzat megfelelő növekedését, valamint a kognitív funkciók fejlődését terhesség és szoptatás alatt.

A következő ételek fogyasztása ajánlott:

növényi olajok: olívaolaj, szezám olaj

hal: lazac, szardínia, makréla

dió

olajos magvak

avokádó

szója

Kevés háztartásban képezik ezek az élelmiszerek a napi megfelelő mennyiséget az étrendben, ezért alacsony a magyar emberek körében az Omega-3 bevitel. A megfelelő mennyiség bevitele teljesen új étkezési szokásokat követel meg, és sok esetben drága is.

zinzino.jpg

Ennek a problémának a megoldása lehet a Zinzino Balance olaj, amely megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a szervezet számára életfontosságú Omega-3 zsírsavat és mellette számos vitamint. A svédországi göteborgi székhellyel rendelkező Zinzino közvetlen értékesítéssel foglalkozó egészségügyi és wellness társaság, mely a Balance Oil termékcsalád és a bőrápoló termékek révén a hosszú távú jólétre koncentrál. A Zinzino egyedi otthon is elvégezhető vértesztjével a Zinzino BalanceTest-el a vérben található zsírsavak vizsgálatára ad lehetőséget. Elvégzéséhez mindösszesen egy apró vércseppre van szükség az ujjából.


Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5816087132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása