Sokszínű február: Ilyen volt a 8. LMBT Történeti Hónap
2020. április 01. írta: Kultúrjunkie

Sokszínű február: Ilyen volt a 8. LMBT Történeti Hónap

img_6773.jpg

Idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület koordinálásával az LMBT Történeti Hónap. Februárban összesen 50 program – előadások, beszélgetések, játékok, workshopok, kiállítások és filmvetítések – segítségével idézték meg az LMBT emberek történetét. A programsorozatot Neil McKenna brit újságíró, Oscar Wilde kutatója nyitotta meg. Budapesten kívül Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten és Székesfehérváron is szerveződtek események. A hónap során közel 1700 látogató vett részt a programokon.

A megnyitón fellépett Harcsa Veronika énekesnő, dalszerző is, aki az alábbi szavakkal jellemezte a Hónapot: „Van valami nagyon felszabadító abban, amikor olyan emberek vesznek körül, akik felvállalják önmagukat. Aki a közösség tagjaként vesz részt egy LMBTQ eseményen, az már szembe mert nézni társadalmi elvárásokkal, meg merte kérdőjelezni a ráosztott szerepeket, és ki mert állni önmagáért. Pusztán túlesni ezeken az életélményeken ad egy olyan tartást, összetartást és bátorságot a közösségnek, amibe nekem, heterónak nagyon jóleső belépni. Olyan embereket látok magam körül, akik a puszta kisugárzásukkal arra bíztatnak, hogy fontos megkérdőjelezni az alapsémákat, és érvényes lehet a normától eltérő út, legyen szó stílusról, hivatásról vagy életfilozófiáról. Számomra ez sokkal többről szól, mint a szexualitás szabad megélése, ez arról szól, hogy kérdeznünk kell: Tényleg ez motivál? Tényleg ezt gondolom? Tényleg így érzek, vagy csak biztonságos sémákat követek ahelyett, hogy valóban magamba néznék? Az LMBTQ történeti hónap nyitóeseményén nagy örömmel énekeltem. Jólesett a meghívás, mert azt jelentette számomra, hogy engem is kérdező embernek tartanak, aki nem elégszik meg a ráosztott sémákkal.”

A hónap során több előadással is készült Kanicsár Ádám András újságíró: beszélt a Pulse-tragédia emlékezetéről és kényes kérdéseiről, Erdei Zsolttal közösen az LMBTQ markertig múltjáról, jelenéről és jövőjéről, valamint az ELTE-n tartott előadást az LMBT sajtó és média történetéről.

A Háttér Társaság irodájában annak kapcsán zajlott beszélgetés, hogy idén jelenik meg Edward Prime-Stevenson Imre: A Memorandum című regényének magyar fordítása és kritikai kiadása. A beszélgetés a korabeli meleg történelmet és a megjelenés hátterét, a fordítás kérdéseit és a szöveg elkészült részleteit mutatta be, a fordító-szerkesztő Bojti Zsolt, Nádasdy Ádám nyelvész, műfordító és a műből részleteket felolvasó Horváth Lajos részvételével. Bojti Zsolt elmondta, hogy a közönség kedves és érdeklődő volt és igen vegyes. Nagyon sok résztvevő volt jelen, még a szomszéd szobában is álltak az emberek. Nádasdy Ádám rendkívül szellemes és okos kérdésekkel segített neki, így egy laza, mégis informatív este résztvevői lehettek.

A Labrisz is több programmal készült az idén. A Gobbi Hilda filmklub különkiadása a Dykes, Camera, Action!” (Leszbikus filmesek akcióban) című dokumentumfilm vetítését tűzte programra, a vetítés után pedig női filmesekkel és aktivistákkal beszélgettek. A Labrisz-farsangon híres heteró nők jelmezei versengtek, és fellépett a Pink Csikk zenekar is. Az XX generációk fotókiállítás képein az Art9 Galériában leszbikus generációk egy-egy tagját és egymásra vonatkozó mondatait láthattuk Garadnay Berta fotóin, Oltai Kata megnyitóját követően.

Debrecenben a MODEM-ben az Oscar Wilde szerelmei című 1997-es Brian Gilbert film vetítésére került sor, amely nagy sikerrel zárult, több mint 40 fő vett rajta részt. Külön öröm volt a sokszínűség, fiatalok és idősek, magyarok és külföldiek jöttek el. A DebrecenPride és a Debreceni Egyetem Brit Kultúra Tanszékének közös szervezése a jövőben is folytatódni fog.

A filmvetítést követő napon három előadásra is sor került: Talabos Dávidné Lukács Nikolett előadása brit LMBT filmszínészek életéről és munkásságáról szólt (többek között Stephen Fryról, Sir Ian McKellenről és Ben Wishawról), Simon Lehel a meleg férfiak által konstruált új női genderképekről beszélt, Dunkel Norbert pedig bibliai és ókori szövegek illusztrálásával és interaktív előadásmóddal arra a kérdésre kereste  a választ, hogy hogyan lett a nemlétező gay love-ből „bűn”.

Hanzli Péter, a hónap koordinátora köszönetét fejezte ki annak a 33 szervezetnek, csoportnak és magánszemélynek, aki programot szervezett az idei LMBT Történeti Hónapon. „Köszönjük az együttműködést médiapartnereinknek, a Humen Magazinnak és a QRTV Európának. Köszönjük az anyagi támogatást az Alterego Club Budapestnek, a Corvin Barbernek, a GSK gyógyszergyárnak, a Közép-európai Egyetemnek, a Szauna 69-nek és a Why Not Café & Barnak.” Megköszönte továbbá azt az összesen 383.000 Ft összegű adományt, amelyet eseményeiken és online adománygyűjtésük keretében magánszemélyektől kaptak, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre a 8. LMBT Történeti Hónap. Egyben reményét fejezte ki, hogy mindenki jól érezte magát a programokon, és hasznos élményekkel gazdagodott. Jövőre ismét folytatják!

 

Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2615581834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása