„A Carbonsun szó igazi audiovizuális csemege”
2020. január 17. írta: Barna Borbála

„A Carbonsun szó igazi audiovizuális csemege”

Interjú a The Carbonfools tagjaival, Fóris-Ferenczi Gáborral és Gulyás Barnával

the_carbonfools_press_1_1.jpg

Tavaly decemberben „Carbonsun” címmel megjelent a The Carbonfools hetedik nagylemeze, amit január 23-án Budapesten is bemutatnak az A38 Hajón. A srácok már nagyon várják a fellépést, ugyanis sokat dolgoztak az új számokon, amikbe jóval több rockosabb elemet vittek bele, mint eddig. Az album készítéséről és a jövőbeli tervekről a zenekar énekesével, Fóris-Ferenczi Gáborral és Gulyás Barna gitárossal beszélgettünk.        the_carbonfools_press_9_1.JPGJanuárban elindult a legújabb, Carbonsun című lemezetek turnéja, és két vidéki állomáson már túl is vagytok. Melyik dal miatt izgultatok a legjobban, hogy hogyan szólal majd meg élőben, melyiket vártátok a legjobban?
Barna: Ezen a lemezen több dal keményebb lett a megszokottnál, a „Mindent eltakar” refrénje például kifejezetten zúzós. Ráadásul magyarul szól, így duplán izgalmas volt próbálni és játszani is.

Gábor: Izgulni annyira nem izgultunk, hiszen eléggé felkészültünk a lemezbemutatóra - a január 23-i budapesti koncertre az A38 Hajón pedig még külön próbálunk. Mindegyik dalt iszonyatosan várjuk, hiszen ezen dolgoztunk egész évben.

Milyen visszajelzéseket kaptatok az új dalokra a rajongóktól a koncertek után?
Barna: Volt pár meglepő reakció! Például egyik lány még koncert előtt azt mondta, hogy az „Automated”-et nem szereti annyira, mert végig túl diszkós (a basszusgitártéma). Aztán a koncerten mégis végig ugrálta az egészet. Általában úgy vettük le, hogy szeretik a dalok élő verzióját is.

Gábor: Hozzánk csak a pozitív visszajelzések jutottak el, az, hogy mindenki imádja a lemezt.

Van már tervetek a következő videoklipre?
Barna: Van: Szinte biztos, hogy a Budapest lesz az. És azon kívül még egy másik is érkezik… 

Gábor: Barna Zolival, a „Mindent eltakar” klip rendezőjével, megálmodójával fogunk újra dolgozni, ami már magában nagyon izgalmas. Már van is elképzelésünk róla, de még nem áruljuk el. Figyeljétek a Facebook és Instagram oldalainkat, mert biztosan dobunk fel pár képet a forgatásról.

A lemezetek címét mindig a Carbon szóval kezditek, amihez hozzácsatoltok még egyet. Van esetleg valamilyen magyarázat ezek mögött? Például most miért épp a Sun-ra esett a választásotok?
Barna: A nap tematika folyton feljött a dalszövegekben - illetve be kell látni, hogy a Carbonsun szó igazi audiovizuális csemege. Általában ezek a benyomások azok, amikre hagyatkozunk az albumcímek kiválasztásánál.

Gábor: Mivel az előző lemezek neve is Carbonnal kezdődött, úgy döntöttük, hogy megtartjuk ezt a hagyományt. Eleget változott a zenekar az elmúlt 2-3 évben, nem akartuk tovább sokkolni a közönségünket.

A Facebook oldalatokon említettétek, hogy a legújabb The Carbonfools pólók és vászontáskák dizájnjáért Gábor felelt. Mondhatjuk, hogy te lettél a banda vizuális megjelenéseinek felelőse?
Barna: Igen, gyakorlatilag két éve minden merch- és plakátdizájnt ő csinált, az utóbbi időben pedig besegít a barátnője is, így családi lett a biznisz.

Gábor: Ha „rámsóznak” a srácok valamit, megcsinálom!

Az előző albumhoz hasonlóan ezen is helyet kapott egy magyar nyelvű dalt, de az angol számok továbbra is maradtak többségben. Fog változni ez az arány?
Barna: Nagymértékben biztosan nem.

Gábor: Lesznek még kísérletek, mivel mindig akad egy-egy olyan dal, ami épp magyarul íródott, vagy úgy szólal meg jobban. De alapvetően maradunk az angolnál, ez valahogy gyökeres része a Carbonnak.

Az volt a célotok, hogy a korábbiaknál letisztultabb és tömörebb anyagot csináljatok. Miért volt fontos számotokra, hogy ebbe az irányba haladjatok? Sikerült megvalósítani azt, amit elképzeltetek?
Barna: Egy közlés akkor jó, ha érthető és sallangmentes. Több időt is akartunk tölteni egy-egy számmal, mint legutóbb. A munka során pedig volt, hogy elmentünk nem várt irányokba, de a fő csapást azt hiszem, sikerült tartani.

Gábor: Meg akartunk próbálni egy olyan vonalat, ami jobban képviseli a zenekar jelenlegi felállását. Rockosabb elemeket vittünk be, és a dalok is többnyire dinamikusak.

Ezúttal szerettetek volna egy kicsit a környezeti és társadalmi témákról is beszélni, mint például a fenntarthatóság, Mit gondoltok, mit tehet egy zenekar ezért társadalmi szinten? Mitől lesz egy banda maga is környezettudatos?
Barna: Azon kívül, hogy próbáljuk a munkánk minden aspektusát fenntarthatóvá tenni (ami például a turnézás esetében nem túl egyszerű), biztosan van üzenetvivő szerepünk is. Fura, de ez van.

Gábor: Szerintem nem tudunk túl sokat tenni azon kívül, hogy magunk próbálunk környezettudatosan élni. Prédikálni semmiképp sem akarunk (én nem szerettem soha a kampányoló zenekarokat)! Szóval mértékkel belefér az üzenetünkbe, mert a gondolatot sajátunknak érezzük.

Mik a terveitek az idei évre? Mit fogadtatok meg a zenekarral 2020-ra?
Barna: Szeretnénk még jobb koncerteket csinálni, és sokkal több helyre eljutni.

Gábor: Nem fogadtunk meg semmit, csak azt, hogy mindenki a maximumot adja, ugyanúgy, mint eddig, és törtetünk előre. Sok fellépésre számítunk, igyekszünk minél több helyen megfordulni, a külföldi helyszíneket sem mellőzve.

 

Fotók: The Carbonfools

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5715413894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása