Kiváló programokat kínál Karácsonyig a SlowXmas
2019. december 08. írta: Kultúrjunkie

Kiváló programokat kínál Karácsonyig a SlowXmas

Lassulj le és töltődj fel Budapest öt ikonikus utcájában!

75435776_2402012509924718_7510792632604295168_n.png

Szauna, kiállítások megszámlálhatatlan sora, swing dallamok, dedikált könyvek, karácsonyi vásár, csokoládékészítés és színház – és ez csak néhány példa arra, amit a SlowXmas programsorozat során november 30. és december 24. között kínálnak Budapest utcái, akik idén ismét együtt készülnek az Adventre.

A zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínálnak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái. A Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca) összefogott, hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. Arra szeretnék ösztönözni a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre.

A tematikus utcák közös programja tudatosan lett egy adventi kalendárium: november 30. és december 24. között ugyanis minden napra tartogatnak valamit az arra járóknak. Kiállítások, színházi előadások, jazz koncertek, workshopok, irodalmi beszélgetések és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket. Az esemény megnyitóján mindezekről hallhattunk és nagy sikert arattak az utcák Karácsonyi Jótékonysági Bazárnak adományozott mézeskalács másai is.

Ínycsiklandozó reggelik a művészet és a lelassulás jegyében

Nem hiányozhat az ünnepi készülődésből némi kulináris élvezet, ha pedig mindezt egy csipetnyi kultúrával szórjuk meg, megkapjuk a SlowXmas tematikus reggelijeit, élményprogramjait. Az irodalmi beszélgetés vagy éppen kulturális séta mellett finomabbnál finomabb falatoknak adhatjuk át magunkat. Csokoládé, borkóstoló, tapas, vagy akár zsíroskenyér? Mindenki megtalálja a kedvencét!

bum_reggeli.jpg

A tematikus reggelik sorát a Bodó Galéria és Aukciósház nyitja meg december 7-én, ahol a gondolatébresztő tárlatvezetés során nemcsak a téli árverés különlegességeit ismerhetjük meg, hanem finom szendvicsek, édes sütemények, kávé, tea köszönti a látogatókat. A Deák Palota Xmas Art Brunch néven december 14-én invitál minket reggelire, ahol finom snackekkel, gyümölcslevekkel, forrón gőzölgő kávéval várnak mindenkit, miközben megtekinthetünk egy kiállítást.

Nem maradhatnak ki a SlowXmas védjegyévé vált, izgalmas adventi reggelik a Bartók Béla Boulevard kínálatából sem: különleges programokkal is készülnek, hiszen december 8-án a Mitziben Juhász Anna irodalmárt hívták beszélgetésre, aki színes történeteket oszt meg Buda kulturális főutcájáról, a Bartók Béla Boulevardról, miközben quicheket és tapasokat kóstolgatunk finom kávé kortyolgatása mellett. December 14-én a Moha Caféban elköltött reggeli után sétára indulhatunk Schneller János vezetésével a Bartók Béla Boulevard színes kulturális életét és hagyományait megismerve, december 21-én pedig a Rendezvénylakásban a Bahaus-stílusban épült ház történetét mutatják be.

A sorból nem marad ki a KultUnio sem, ahol a Magvető Caféban a magán színházak jövőjével foglalkozó kerekasztal-beszélgetés részesei lehetünk december 21-én.

SlowXmas öt ikonikus utcában

Izgalmas programokat kínál a Bartók Béla Boulevard: ismét lesz Szauna-sziget a Gárdonyi téren, ahol a regisztrált szaunaimádók a tömegből, a rohanásból kiszakadva frissülhetnek fel ezen az igen exkluzív környezetben, ahonnan rálátnak Budapest egyik legizgalmas terének pezsgő életére. Nem maradhat el a Könyv cserebere: a december 7-ei akció célja, hogy az általános és középiskolás gyerekek minél több ifjúsági könyvhöz juthassanak hozzá a Mitziben felállított standokon, sőt adományozhatunk is Egyek település Szent János Katolikus Óvoda, Általános Iskola alsósai számára, a gyűjtés december 13-ig tart a BBB ArtSpaceben.

bbb_1201_3.jpg

Karácsonyi ajándékok kézműves workshopjával várják a kicsiket és a nagyokat a KACS Műhely szervezésében a Faur Zsófi Galériában, lesz továbbá természetfotó-kiállítás a BBB ArtSpaceben, ahogy a könyvvásárlás öröme sem hiányozhat az adventi élményből. Könyvet ajándékozni ugyanis a legjobb ötlet, aminél csak az csalhat nagyobb mosolyt az igazi könyvmolyok arcára, ha dedikált formában vehetik kezükbe a köteteket. A Hadik éppen ezért három kedves íróját hívja meg december 10-ére, hogy náluk töltsenek pár órát és személyes üzeneteket írjanak az érdeklődők könyveikbe: Péterfy-Novák Éva, Szentesi Éva és Péterfy Gergely dedikál majd.

A Ráday utcában előtérbe kerül a bor és a csokoládé. Főzhetünk például forralt bort csapatokban, és megversenyeztethetjük főztünket a Claro Bisztró törzsközönségével. Az iF Jazz Cafeban például ötféle bolgár bort kóstoltat meg a bolgár borok nagykövete, Rossen Tkacsenko. Az őshonos vagy éppen ritka fajták közvetlenül a borászoktól érkeznek, a fehér és a rozé mellett pedig a mediterrán világra jellemző testes vörösborokat is kóstolhatunk. A kávézóban a boroknál már csak a kísérő zene lesz jobb. Az egyik legjobb budapesti jazzműhely színpadáról nem hiányozhat például a Kiss Attila Quintet, amely a jazz rajongóit hívja szórakozásra. Újoncnak számít ugyan a Ráday utcában a Bonbonier, magas színvonalával máris meghódította a csokoládérajongókat, hiszen itt nemcsak eladnak, de missziónak is tekintik a csokoládé kultúrájának terjesztését. Éppen ezért mi magunk is elkészíthetjük ínycsiklandozó bonbonjainak, hogy saját édességeinkkel lephessük meg szeretteinket az ünnepek alatt, miközben a csokoládékészítés mikéntjéről és történetéről is megtudhatunk izgalmas részleteket. Ráadásul a saját bonbon mellett továbbá trüffelt, vagy éppen többféle ízesítésben szaloncukrot is készíthetünk.

raday_1211.jpg

Természetesen a Mikulás sem maradhat ki az adventi programokból, december 6-án ráadásul a Deák Palota tetejéről ereszkedik le, hogy autójáról ossza ki meglepetéseit a gyerekeknek, és egyben megajándékozza a Csodalámpa Alapítvány egy beteg gyermekét is. A Fashion Street programjai során gondoltak a kicsikre és a nagyokra is: az apróságok gyermekkoncerteken táncolhatnak, a felnőttek pedig a felkapcsolt karácsonyi világításban gyönyörködve vethetik bele magukat a karácsonyi vásár fogatagába. Women/Art/Fashion címmel kortárs művészeti kiállítás nyílt, melyet december 14-én a Deák Palotában tematikus reggeli közben egy tárlatvezetéssel meg is tekinthetnek az érdeklődők: az Xmas Art Brunchon finom snackekkel, gyümölcslevekkel, forrón gőzölgő kávéval invitál mindenkit lassulásra.

Nem maradhat ki a programokból a Falk Art&Antique Street, azaz a Falk Miksa utca sem, ahol izgalmasabbnál izgalmasabb kiállítások, képzőművészeti és iparművészeti munkák várják az igazán egyedi ajándékokért kutatókat. Nem szabad kihagyni a Nagyházi Galéria, vagy éppen a Bodó Galéria kínálatát sem, ahova egy reggeli és egy workshop során pillanthatunk be. December 11-én ráadásul Séta üzletről üzletre néven idegenvezetéssel járhatjuk körbe a galériákat, ahol karácsonyi ajándéknak egyedi, különleges műtárgyakat ajánlanak nekünk. Az újrahasznosítás és a művészet jegyében letűnt idők tárgyait ismerhetjük meg Balázs Kata idegenvezető-műtárgybecsüssel a lelassulás jegyében.

fs_kiallitas.jpg

A SlowXmas programhoz csatlakozva találhatnak új gazdára december 7-én a Nagyházi Galéria jubileumi, 250. karácsonyi aukciója keretében az idén elhunyt Andy Vajna gyűjteményének darabjai. Filmes relikviáit régi mesterek, 19. és 20. századi festmények, műtárgyak, bútorok és ékszerek mellett árverezik el. Mindezt teszik az után, hogy a galériában reggelivel vendégelték meg a Lassulj le életérzés híveit, majd karácsonyi ékszerek közül válogathattunk, hogy igazán különleges, csillogó darabok kerüljenek a karácsonyfa alá. A programokban részt vesz az utca számos más kiállítóhelye is: a MissionArt Galéria Németh Lajos festőművész munkáit, a Haas Galéria Modern klasszikusok munkáit kínálja eladásra.

A KultUnioban, azaz a hatodik-hetedik kerület multikulturális negyedében részt vehetünk például a Bézs Rádió nyilvános műsorfelvételén, a K11-ben pedig a zenés darabok rajongói találhatnak második otthonukra, ahol Mérai Kata és Zakariás Éva főszereplésével mutatják be a Világszám az öltözőben című előadást. A darab a huszadik század elejének híres sanzonjait, kupléit eleveníti fel. Lesz továbbá csoportos meseterápia, ahol Boros Luca alkotó-fejlesztő meseterapeuta a mesék bölcs tudástárát használva segít megtalálni az utat, amit bejárva túljuthatunk az életünkben aktuálisan jelen lévő nehézségeken. A szórakoztató rocktörténeti előadás során pedig legendás karácsonyi dalok kerülnek terítékre. A színes programkínálatban találhatunk kiállításmegnyitót, és különleges alkalomnak ígérkezik az is, amikor a Gold Zumba Klubban a mozgásukban korlátozottak is kipróbálhatják magukat az egész világot meghódító mozgásformában. Mindeközben Bácskai Juli Pszichoszínházában a pszichológus ötleteire improvizálnak a színészek, miközben a néző is megszólalhatnak, de csak ha akarnak.

Az utcák sajátos miliője ilyenkor otthonos, emberközeli viszonyaival segít az emberben felébreszteni az ünnepi hangulatot, aminek lényege egykor az összegzés, a leülepedés, az év értékelése volt. Budapest egykor virágzó, majd átmenetileg magára hagyott belvárosa az utóbbi években újjáéledt, és ezzel együtt új szerepet is kapott. “Az utcák együttműködése azt is jelenti, hogy lehet és érdemes is a saját vállalkozás keretein túl nézni” – vallják a szervezők, akik programjaikat a http://bevasarloutca.hu/slowxmas oldalon gyűjtötték össze.

Az adventi esemény a Bevásárló és Tematikus utcák Nonprofit Kft. (BUM) koordinálásában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósul meg.

 

Fotók: bevasarloutca.hu

Sajtóinformáció: Takács Erzsébet

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2315342546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása