Nemzetközi építészeti kiállítás nyílik az együttműködés művészetéről
2019. december 03. írta: Kultúrjunkie

Nemzetközi építészeti kiállítás nyílik az együttműködés művészetéről

teamwork_visual_banner.jpg

Kortárs, nemzetközi építészeti kiállítás nyílik a Kortárs Építészeti Központban 2019. december 9-én The Art of Joining: Teamwork címmel. A kiállítás a dessaui Bauhaus Alapítványban végzett kutatásra épít, és technológiai és politikai összefüggéseiben vizsgálja Konrad Wachsmann kísérleti építészetét. A német, egyesült államokbeli, lengyel és osztrák kurátorokból álló csapat a tervezésben való együttműködés, csapatmunka aktuális kérdéseit járja körül.

Konrad Wachsmannt az ipari előregyártás forradalmáraként tartják számon, aki 1941-ben Németországból az Egyesült Államokba emigrált. A II. világháborút követő években a tudományos és együttműködésen alapúló megközelítés vált tervezési és pedagógiai módszerének alapvető elemévé. Az osztrák nyári iskolák, japán szemináriumok és az Egyesült Államokban tartott előadások közt Wachsmann innovatív módszereket fejlesztett a csapat-alapú tanulás, a tervezésben való együttműködés terén. Wachsmann az építészet technológiai fejlődésének elkötelezett támogatója volt egészen 1980-ban Los Angelesben bekövetkezett haláláig.

A program három kortárs jelentőséggel bíró kérdést feszeget: [1] Gyár: Hogyan működünk együtt? [2] Hálózat: Hogyan szervezzük önmagunkat?  [3] Iskola: Hogyan tanulunk együtt? A beszélgetések célja, hogy a szervezők kortárs design gyakorlat és elmélet területen dolgozó kollegákkal közösen járják körül ezeket a kérdéseket. A folyamat során a kiállítás így önmagában is az együttműködés gyakorlatává válik a gyártás, a hálózatépítés és a tanulás területein.

A The Art of Joining: Teamwork kiállítást a LEAP Collective nevű kurátori csapat szervezi, melynek tagjai: Eva-Maria Offermann (Berlin), Phillip Denny (New Yorkban - Cambridge-ben), Lisi Zeininger (Bécsben), valamint Adam Przywara (Varsó - Manchester) fiatal építészettörténészek, kurátorok.

A kiállításhoz december 10-11. között nemzetközi workshop-sorozat is kapcsolódik, mely Wachsman munkásságának bemutatása mellett az együttműködésről és csapatmunkáról szóló beszélgetések kiindulópontja lesz. A workshopokra jelentkezni a teamwork(kukac)kek.org.hu címen lehet 2019. december 7-ig.

A kiállítás a Kortárs Építészeti Központ 33,3 m2 címmel kiírt kurátori pályázatának nyertes projektje. A kiírásra tíz országból több mint 15 pályázat érkezett, melyeket nemzetközi szakemberekből álló zsűri bírált el. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Újbuda Önkormányzata, Budapesti Goethe Intézet.

The Art of Joining: Teamwork nemzetközi építészeti kiállítás

Megnyitó: 2019. december 9. 19:00, Kortárs Építészeti Központ (1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.)

Facebook esemény kiállítás

Facebook esemény workshop

 

Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2715337278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása