„Azonnal képekben jelent meg előttem a történet”
2019. október 26. írta: Barna Borbála

„Azonnal képekben jelent meg előttem a történet”

Interjú a Szerelemre kattintva rendezőjével, Safy Nebbouval

dsc03872.jpg

November 7-én érkezik meg országszerte a mozikba a Szerelemre kattintva című film, de a Titanic Filmfesztivál egyik programjaként már megtartották a premier előtti gálavetítését az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A bemutató alkalmából a francia romantikus dráma rendezője, Safy Nebbou Budapestre érkezett, és a Francia Intézetben mi is beszélgethettünk vele a legújabb alkotásáról.

A Szerelemre kattintva a francia írónő, Camille Laurens „Who You Think I Am” című regényének adaptációja. A történet főhőse Claire (Juliette Binoche), az ötvenes évei elején járó irodalom professzor, aki sokakhoz hasonlóan az exe Facebook profilját böngészi szakítás után. Itt figyel fel a pasi lakótársára, Alexre (François Civil), és annak érdekében, hogy kapcsolatba léphessen vele, létrehoz egy álprofilt magának - azaz a 24 éves Clarának. A lájkokból chatbeszélgetések, majd telefonhívások lesznek, míg végül személyes találkozás nélkül egymásba szeretnek a virtuális téren keresztül. A gond csak az, hogy Claire egyre inkább kezdi elveszíteni az irányítást az új, „fiatal” élete felett…

Figyelem! Az interjú SPOILEReket tartalmaz a film cselekményére vonatkozóan!

Camille Laurens regényét egy hírlevélben fedezted fel, és azonnal megtetszett a története. Honnan tudod, hogy egy könyv megfogott rendezőként - laikusként hogyan kell ezt elképzelnünk? Olvasás közben szinte látod magad előtt a jeleneteket?
Safy Nebbou: A történet egyszerűen magával ragadott, és azonnal képekben jelent meg előttem – és láttam azt is, hogyan lehetne nagyvászonra vinni. Camille Laurens regényének a témája és a szerkezete is nagyon megtetszett – az utóbbi egyébként Alfred Hitchcock munkáira emlékeztetett. Egyszerűen éreztem, hogy jól működhet a mozivászonra adaptálás.

Volt olyan, amit drasztikusan megváltoztattál a regényhez képest, vagy hűen követted az eredeti művet a filmben?  
Safy Nebbou: Mivel adaptációról van szó, így óhatatlan, hogy az ember változtat pár dolgon. De az egyetlen nagyobb eltérés az, hogy a filmben a pszichológus nő, pedig a könyvben ez a karakter egy férfi volt.dsc03906.jpgAz egyik budapesti közönségtalálkozón elmesélted, hogy éppen a forgatókönyv írása közben veled is megtörtént az, ami a filmben: azaz, hogy megismerkedtél valakivel a közösségi hálón, aki másnak mutatta magát, mint aki igazából. Ez a tapasztalat inspirált is téged a munkában, sőt fel is használtál párat az üzenetváltásaitok közül a forgatókönyvben. Nem merült fel benned akkor, hogy inkább egy férfi szempontjából mutatod be ezt a történetet?  
Safy Nebbou: Nem, mert a regény női főszereplője annyira erős karakter, hogy tiszteletlenségnek tartottam volna, ha lecserélem őt.

Azonnal tudtad, hogy Juliette Binoche az ideális választás Claire/ Clara szerepére – annak ellenére, hogy még nem dolgoztatok együtt semmilyen filmben. Miért voltál biztos ebben?
Safy Nebbou: Több okból is így éreztem. Elképesztően jó színésznőnek tartom, és az is fontos, hogy rögtön őt képzeltem el erre a szerepre. Tökéletesen megbirkózott ezzel a karakterrel és fantasztikusat alakított a filmben.dsc03902_1.jpg

Mi a helyzet az Alexet megformáló François Civillel? Dolgoztál már vele korábban?
Safy Nebbou: Már korábban ismertem őt személyesen: François egy nagyon tehetséges és befutott színész, de általában vígjátékokban szokott szerepelni. Gondoltam, hogy jó lenne, ha kipróbálhatná magát egy másik műfajban. Már a próbák alatt azonnal tudtam, hogy tökéletes választás volt.

A forgatókönyvet Julie Peyrrel közösen jegyzed. Tudatos döntés volt, hogy egy női íróval szeretnél dolgozni, hiszen a történetnek női főhőse van – vagy nincs összefüggés a két dolog között?
Safy Nebbou: Nem ezért választottam őt: egyszerűen csak hihetetlenül jó forgatókönyvírónak tartom. De természetesen arra is gondoltam, hogy ennél a történetnél így lesz ideális az egyensúly az írók között.dsc03877.jpgClaire/ Clara és Alex szerelme chatbeszélgetéseken és telefonhívásokon keresztül bontakozik ki, hiszen igazából sosem találkoztak. Milyen filmes, rendezői trükköket használtatok a forgatás során arra, hogy ezeket az érzelmeket hatásosan át tudjátok adni a nézőknek?
Safy Nebbou: Naponta előfordul a világban, hogy az emberek megismerkednek valakivel az interneten – akár egymásba is szeretnek. A történet ezen része egészen mindennapos, ezért úgy szerettük volna leforgatni a filmet, hogy abszolút valósághű legyen az egész. Éppen ezért tényleg léteztek a telefonszámok, amiken keresztül a szereplők elérték egymást, tehát a hívások és SMS-ek mind igaziak voltak.

A film vége nyitva marad, azaz a nézők maguk dönthetik el, mi lesz, miután Claire újra felhívja Alexet. Szerinted hogyan folytatódna a történetük ezután?
Safy Nebbou: Szerinted mi a vége?

Szerintem Alex felveszi a telefont Claire-nek…
Safy Nebbou: És ő Claire-ként, vagy Claraként mutatkozik be?

Először Claraként, aztán bevallja az igazat.
Safy Nebbou: Akkor ez a vége! (mosolyog)dsc03887.jpgTöbb budapesti közönségtalálkozón is részt vettél a napokban. Hogyan fogadták a filmet a magyarországi nézők?
Safy Nebbou: Sok kérdést kaptam a közönségtől, pedig azt hallottam, hogy a magyarok nem mernek kérdezni – szóval nagyon örültem neki!

Min dolgozol most?
Safy Nebbou: Egy kosztümös filmen, ami a 20. század elején: Susanne Valadon festőnő és a fia, Maurice Utrillo szenvedélyes kapcsolatát mutatja be. Ha minden jól megy, tavasszal kezdjük el forgatni, Isabelle Adjani alakítja majd a főszereplőt. 

Akkor mondhatjuk, hogy jobban kedveled a női főhősöket?
Safy Nebbou: Igen, és Isabelle egy zseni!

 

Képek: Vidus Móni

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8515265234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása