Innovatív szövegértésfejlesztő program
2019. szeptember 16. írta: Kultúrjunkie

Innovatív szövegértésfejlesztő program

A Klebelsberg Központ magyar startuptól vásárolt innovatív megoldást

tanartablet_fanni.jpg

A  Klebelsberg Központ egy magyar startuptól, a BOOKR Kids-től vásárolt szoftver csomagot a tankerületi fenntartású iskolákban korábban kiosztott tabletekre. A 34 - kivétel nélkül vidéki - iskolában ősszel induló pilot program során mintegy 1000 diák kap hozzáférést a BOOKR Suli alkalmazás Nemzeti Alaptantervnek megfelelő, ajánlott és kötelező olvasmányok mellett kortárs kedvenceket innovatív, interaktív formában kínáló könyvtárához.

A Klebelsberg Központ „Digitális kompetencia fejlesztése” kiemelt projekt részeként egy igazán innovatív, jövőbe mutató lépést tett: a tankerületi fenntartású intézményekben korábban kiosztott tabletekre vásárolt szoftver csomagot a hazai startup BOOKR Kids-től. A BOOKR Suli egy kötelező és ajánlott olvasmányokból álló interaktív könyvtár, amely 16 megye 34 egytől-egyig vidéki, túlnyomórészt kistelepülési iskolájában, mintegy 1000 tanulóhoz jut majd el a 2019/2020-as tanév, egyben a program első félévében.

A tabletre és mobilra letölthető BOOKR Suli polcain a Nemzeti Alaptanterv ajánlásainak megfelelő digitális interaktív könyvek találhatók meg. A készítők a klasszikusokat új, a mai gyerekek számára könnyebben befogadható illusztrációkkal álmodták újra. Fiatal dizájnerek rajzolták meg a kötelezők olyan ikonikus karaktereit, mint Toldi, Boka vagy Steinmann, a jó tanuló. Ebben a formában a sokszor konzervatívnak ható, a mai gyerek érdeklődését nehezebben felkeltő olvasmányok számukra is emészthetőek, sőt vonzóak, izgalmasak. Az alkalmazásban a pedagógusok által nagyra értékelt, olyan modern kedvencek is helyet kaptak, mint Lackfi János vagy Varró Dániel művei. A színes repertoár is azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek otthonosan érezzék magukat a könyvek, történetek világában. Ez ugyanis az első lépés az értő olvasás képességének megszerzése útján.

01_1.jpg

A könyvekhez nemcsak hangos felolvasás tartozik, hanem gazdagon animált illusztrációk is. A készítők kényesen ügyeltek rá, hogy az interakciók ne vonják el a gyerekek figyelmét a szövegről. A történetek gördülékenyen, folyamszerűen haladnak előre, átsegítve az olvasót a nehezebb részek értelmezésében. A könyvek végén található izgalmas feladatok pedig csak ráerősítenek erre a mechanizmusra, a történetben való elmélyedést segítik. A könyvek szótagolt vagy diszlexiabarát verzióban is elérhetők. A tanárokat pedig mintaóra-vázlatokkal, oktatási segédanyagokkal és pedagógus továbbképzéssel is segíti a BOOKR Kids.

“Óriási lépés, hogy a BOOKR Suli program elindul az államilag fenntartott iskolákban is. Nem csak azért, mert a jövő az élményalapú oktatás felé mutat, hanem mert sok gyerek egész egyszerűen nem jut olvasnivalóhoz Magyarországon. Könyvespolc nincs, de okostelefon minden családban van, többek között ezért is mentettük át a képernyőre az irodalmat. A gyerekek a saját kódjukkal otthon is be tudnak lépni a könyvtárba.” - mondja el Horváth Dorka a BOOKR Kids alapító-ügyvezetője.

A PISA-felmérés alapján a 15 éves diákok 27,5%-a funkcionális analfabéta. A riasztó adatban megmutatkozó jelenséget ellensúlyozandó alkotta meg a BOOKR Kids pedagógiai módszertanát, amely az élményalapú szövegértésfejlesztés lehetőségét nyújtja. Mindezt anélkül, hogy megingatná az iskolai tanórák, az iskolai napirend vagy az oktatási rendszer alappilléreit. A BOOKR Suli olyan lehetőséget kínál az élményalapú tanulásra, amit a tanárok könnyen alkalmazhatnak, a gyerekek örömmel fogadnak és ami általánosságban a tanulás alapját jelentő szövegértési kompetenciát képes fejleszteni. Ezáltal valamennyi tantárgy elsajátításában nyújthat segítséget.

A Szegedi Egyetem és az ELTE tanárainak bevonásával hatástanulmány is készül majd a pilot program eredményeiről, az alkalmazásban olvasással töltött idő és a szövegértésfejlesztő játékok hatékonyságát mutató mért adatok, illetve a programba bevont pedagógusokkal készített szakértői mélyinterjúk alapján.

kiette_ipad.jpgTovábbi információ, képek, videók a BOOKR Suliról

www.bookrsuli.hu

Minta könyv

Módszertani háttér

Videó- és képanyag

A magyar startup BOOKR Kids 2015 áprilisában debütált a hazai okostelefon-tablet alkalmazás piacon nemzetközi szinten is egyedülálló digitális, interaktív mesetárával. A folyamatosan bővülő könyvtár többszáz klasszikus és kortárs olvasmányt kínál a 2-11 éves korosztálynak. A mai gyerekek igényeire szabott modern hangoskönyvek mellett több mint 300, szintén az értő olvasás képességét fejlesztő, a történetekhez kapcsolódó edukációs játék is elérhető az app-ban. Az alapítók (Horváth Dorka és Karányi Dani) és csapatuk 5 nyelven, több mint 700 interaktív könyvet készítettek az elmúlt 4 év során. A BOOKR Kids ugyanis egyedi és megbízható fejlesztésein alapuló széles és rugalmas B2B és B2G termékportfóliójának köszönhetően Norvégiától Kínáig ismert és tudhatja magának elégedett kormányzati és vállalati ügyfelek sorát. A 2018-ban a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől egymillió eurós tőke-injekciót kapott startup 2019 év végéig az ötvenezer fős előfizetői szám elérését tűzte ki célként.

Fotók: Balogh Boglárka

Sajtóinformáció: Presspresso

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6415097200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása