Visszatér Budapestre Nikola Tesla, a jövő formálója
2019. május 24. írta: Kultúrjunkie

Visszatér Budapestre Nikola Tesla, a jövő formálója

Nagyszabású multimédiás kiállításon léphetünk be a rejtélyes tudós elméjébe, aki nélkül a világ ma egészen más lenne

tesla_header_hu.jpg

„Ahogy kimondtam az inspiráló szavakat, villámként hasított belém az igazság, egy bottal a homokba rajzoltam az ábrákat” – idézte fel élete sorsfordító pillanatát emlékirataiban Nikola Tesla. Minden idők egyik leghíresebb tudósa épp a budapesti Városligetben rótta köreit barátja, Szigeti Antal társaságában, amikor Goethe Faustját szavalva rádöbbent későbbi találmányai alapja, a forgó mágneses tér elvére.

nikola_tesla_teslathinker_tonnele_and_co_creativecommons.jpg

Közel másfél évszázaddal a villámszerű felfedezés után Tesla visszatér ifjúkora színhelyére: a legendás tudós életét és alkotásait nagyszabású kiállításon mutatják be a Magyar Elektrotechnikai Múzeum szomszédságában álló Tesla Budapestben. A május 31-én nyíló „Nikola Tesla – Mind from the Future” című multimédiás tárlatban a tudomány a művészettel karöltve idézi meg Teslát: nemzetközi és magyar művészek alkotásai elevenítik meg a történelem egyik legrejtélyesebb zsenijének életét, és mutatják be legfontosabb találmányait. Látható lesz az a filmes installáció is, melyben kortárs alkotók nyilatkoznak, Laurie Andersontól Marina Abramovićon át Terry Gilliamig, arról, hogy művészetükre milyen nagy hatást gyakorolt Tesla munkássága. A kiállításhoz szórakoztató tárlatvezetés is készült Gryllus Dorka és Simon Kornél narrációjával. A tárlat Horvátország után először a magyar fővárosban lesz látható, innen utazik tovább Tesla életének meghatározó helyszíneire, Ausztriától egészen New Yorkig.

Ahogy a kiállítás címe is jelzi, Tesla messze megelőzte saját korát, mintha a jövőből érkezett volna a 19. századba. Alakja összefonódott leghíresebb találmányaival, amelyek nélkül ma egészen másként élnénk a mindennapjainkat. Az indukciós motor, a rádió, a vezeték nélküli energiaátvitel és a távirányító mind Tesla zsenialitását dicséri. Nikola Tesla kapcsán ugyanakkor nem beszélhetünk pusztán a technológiáról, hiszen a feltalálót minden munkájában az a szándék vezérelte, hogy jobb hellyé tegye a világot. Még akkor is, ha azt a világ nem is érzékelte azonnal. Ahogy Tesla írta az emlékirataiban: „A tudományos ember nem az azonnali eredményre törekszik. Nem várja, hogy előremutató gondolatait azonnal elfogadják. Munkája olyan, mint egy kertészé – a jövő számára.”

Nikola Tesla 1856. július 10-én jött a világra a mai Horvátország területén fekvő Smiljanban. Születésekor hatalmas vihar tombolt, villámok szabdalták az eget, amit a bába rossz előjelnek vett, anyja azonban másként vélekedett: fia a fény gyermeke lesz. Az eredetileg a zágrábi Mestrović-pavilonban Helena Bulaja Madunić kurátor és koncepciótervező által megálmodott interaktív kiállításon végigjárhatjuk Tesla életútját, amelynek során hamar eljutunk Budapestre. A tudós fiatalon érkezett a magyar fővárosba, ahol megismerkedett Puskás Tivadarral, és életre szóló barátságot kötött kollégájával, Szigeti Antallal. Puskás segítségével kapott állást a párizsi Continental Edison Company-nél, majd innen került Amerikába, hogy későbbi nagy ellenfele, Thomas Alva Edison alkalmazásába álljon.

„Ez az első alkalom, hogy a világ egyik legnagyobb tudósát filozofikus elméjén és művészetek iránti rajongásán keresztül ismerhetjük meg, mindazon értékek tükrében, amelyek a Budapesten eltöltött hónapjai alatt formálódtak ki” – hangsúlyozza Helena Bulaja Madunić. „A jövő ismét bizonyítja majd, hogy Teslának köszönhetően Budapest a világ egyik legfontosabb városa; napjaink elektronikus fejlesztéseiben és új civilizációs paradigmáiban a szemünk láttára válnak valósággá Tesla felfedezései és víziói, a mesterséges intelligenciától a Mars meghódításáig.”

horvat_koztarsasag_elnoke_kolinda_grabar-kitarovi_helena_bulaja_maduni_kre_imir_renzo_prosoli.jpg

A május 31-én nyíló kiállítás sorra veszi a leghíresebb találmányokat, ám jóval többet kínál egyszerű technikai bemutatónál. A tudomány a művészettel karöltve idézi meg Teslát, nemzetközi és magyar művészek alkotásai segítenek megeleveníteni a történelem egyik legrejtélyesebb zsenijének életét. Tesla ugyanis nem csupán tudós volt, hanem alkotó elme, akinek munkái komoly hatást gyakoroltak a különféle művészeti ágakra, személye és életműve a mai napig inspirációs forrást jelent sokak számára. A tárlat a lenyűgöző technikai megoldásokon túl ezekre az ihletett művészi pillanatokra is komoly hangsúlyt fektet. A tudós világlátását meghatározó Mark Twain és a Tesla alkotásaiból ihletet merítő Georges Méliès ugyanúgy felbukkan a kiállításon, mint világhírű kortárs alkotók Terry Gilliamtől Marina Abramovic át Laurie Andersonig, akikkel Helena Bulaja Madunić készített filmet arról, hogyan leltek inspirációs forrásra a feltaláló munkásságában.

A nagyszabású kiállítást, amit maga a horvát köztársasági elnök, Kolinda Grabar-Kitarovic nyitott meg, Zágrábban 110 ezren látták. A horvát főváros után elsőként Budapesten lesz látható a tárlat, és a szervezők kifejezett kérése volt, hogy magyar művészek alkotásai is helyet kapjanak az anyagban. Szűcs Attila a középgeneráció egyik legfontosabb képzőművésze, aki számos munkájában reflektált Tesla életművére, Mengyán András fénnyel és fizikával foglalkozó munkáit elsősorban a szellemiségük kapcsolja a feltalálóhoz, míg az évtizedek óta Magyarországon élő, japán születésű Fukui Yusuke művein a szikrázó fények játéka idézi meg Tesla elektromos kísérleteit.

A kiállítás helyi társszervezője, Winkler Nóra szerint bár a látogatókat lenyűgöző mennyiségű inger éri, egy percig sem érzik majd megterhelőnek az őket körülvevő impulzusokat, mert a kiállítás szórakoztató, interaktív és végtelenül játékos módon mutatja be a tudós életét, és kapcsolatát Magyarországgal. Winkler Nóra szerint ez a budapesti állomás egyik legnagyobb vonzereje, hiszen bár Tesla nevét szinte mindenki ismeri, azt talán kevesen tudják, hogy találmányainak nagy nemzetközi sikertörténetében a magyar főváros milyen fontos szerepet játszott. E tekintetben is megvilágító erejű lesz a kiállítás.

Nikola Tesla – Mind from the Future (2019. május 31 - szeptember 1.)

Helyszín: Tesla Budapest (1075 Budapest, Kazinczy utca 21. / C )

https://teslamindfromthefuture.com/

Jegyek itt

 Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4814856820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása