Nanó csínytevései Magyarországra készül!
2019. február 20. írta: Licskai Timi

Nanó csínytevései Magyarországra készül!

Egyedülálló, új kiadvány gyengénlátó és halmozottan sérült gyermekeket nevelő családok számára

52595756_374673303313471_5165950697572663296_n.jpg

A Gyengénlátók Általános Iskolája, EGYMI és Kollégiuma ad otthont a LÁRESZ Egyesülettel közösen szervezett a „Nanó csínytevései Magyarországra készül” névre hallgató workshopnak 2019. február 21-én. A workshop keretében bemutatkozik a Csehországból induló projekt kapcsán a Romana Chalupová és David Najbrt szerzőpáros által létrehozott Nanó csínytevései című kiadvány, valamint a hozzá tartozó segédeszközök.

A workshop olyan gyógypedagógusoknak szól, akik 0-6 év közötti látássérült kisgyermekekkel és halmozottan sérült látássérült gyermekekkel foglalkoznak. A kötetből 250 példány kerül ingyenesen – a szakszolgálatokon és az ott dolgozó gyógypedagógusokon keresztül – a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családokhoz. 

A kiadvány egy multiszenzoriális könyv dombornyomott ábrákkal, valóságos tárgyakat tartalmazó segédeszközökkel, és a szülők számára készült útmutatóval. A komplexitásán túl kiemelkedően fontos, hogy ez a kiadvány a korai intervenció időszakában, azaz a fejlődési potenciál maximális kihasználhatóságának idejében ad lehetőséget a fejlesztésre a hozzátartozók számára is

A könyv valóságos tárgyakat tartalmazó segédeszközei: Nanó figurája, mely egy pamutbábu, amelyet tönkölypelyvával töltöttek meg, ezért érintéskor finoman zörgő hangot ad ki, és így stimulálja a gyermek látását, de a hallást és a tapintást is. Ezen felül megtalálható benne Rózsika baba figurája, egy kisautó, színes pohárkák, egy evőeszközkészlet, egy elemlámpa, valamint úgynevezett LEA SZIMBÓLUMOK és optotípos-táblák, Nanó Braille ábécéje és útmutatót a szülők számára, amely inspirálja őket arra, hogyan tudják fejleszteni nemcsak a gyermek látásérzékelését a mellékelt tárgyak és a könyvben levő rajzok segítségével, hanem például a gyermek kognitív funkcióit is, a kommunikációját, az önellátását, a finommotorikáját. 

kellekek.jpg

A projekt célja, hogy a kiadványt minél több helyre eljuthasson az egész világon, mivel egy olyan egyedülálló termékről van szó, amely a látássérült és halmozott fogyatékossággal élő kisgyermekek képzési szükségleteire reagál. Ezen a területen nagyon kevés segédeszköz áll rendelkezésre, amelyek ráadásul meglehetősen drágák is. A projekt szervezői olyan támogatókat keresnek, akik a kötet kiadását és terjesztését megfinanszíroznák annak érdekében, hogy a kiadványt közvetlenül azoknak a családoknak adhassák át, akik fogyatékossággal élő gyermekeket nevelnek, és szorult anyagi helyzetben vannak. A terjesztést az adott országban a korai intervenció szakszolgálat közvetítésével valósítják meg, amely segít a családoknak a látássérült és halmozott fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztésében. A korai intervenciós szolgáltatók munkatársai is megkapják ezt a kiadványt, és az érintett családoknak ingyenes ajándékként adják át. A projekt kezdeményezői szeretnénk, hogy a kiadvány eljusson minden érintett családba, hiszen a kora gyermekkori intervenciónak van a legnagyobb esélye arra, hogy javítsa a gyermek látási funkcióit és maximálisan kihasználja fejlődési potenciálját.

A könyv több mint 400 cseh, szlovák és izlandi családhoz jutott el, hogy apró trükkökkel segítse őket. Jelenleg a magyar nyelvű kiadás, valamint a cseh és szlovák nyelvű újranyomás előkészületei zajlanak.

Magyarországon költségmentesen 250 olyan családhoz jut el a könyv, akik látássérült vagy halmozottan fogyatékos gyermeket nevelnek. 

nano_konyv.png

A NANÓ CSÍNYTEVÉSEI című könyv megjelenését az IKEA Lakberendezési Kft. támogatja

Forrás:  

http://www.nanous.cz/index_hu.html

https://www.facebook.com/pg/zemefoto

 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3114639236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása