Könyvajánló: Andrew Morton: Meghan - Hollywoodból a Buckingham-palotába
2019. február 15. írta: Barna Borbála

Könyvajánló: Andrew Morton: Meghan - Hollywoodból a Buckingham-palotába

dsc09160.jpgAligha akad ma olyan ember, aki ne hallott volna Meghan hercegnéről – töredelmesen bevallom, én egészen 2018 májusáig valahogy teljesen kimaradtam a legújabb royal románcból. De Harry és a Briliáns elmék színésznőjének házasságkötése körül tényleg akkora volt a felhajtás, ami már az én figyelmemet sem kerülhette el.dsc09174.jpgÚgy alakult, hogy körülbelül egy héttel a királyi esküvő után Londonban jártam, szóval így igazán közelről ismerkedhettem meg a sztorival – és a hercegnével is. Gyakorlatilag percenként visszaintegetett rám vagy egy újság címlapjáról, vagy képeslapokról és bögrékről, így észrevétlenül is elkezdett érdekelni Harry herceg feleségének személye. Persze akkoriban (ahogy az mindig történni szokott, ha valakivel hatalmasat fordul a világ) sorra jelentek meg a Meghant lejárató cikkek, amelyek nagy részét tulajdonképpen a saját családja generálta. Szóval kíváncsi lettem, ki ez a nő, az elképesztően sok pletyka, rosszindulat, és irigység mögött. Ekkor akadtam rá Andrew Morton életrajzi könyvére, ami a GABO Kiadó gondozásában Magyarországon is megjelent.

Ahogyan azt a fülszöveg is írja: „Műveltségével, szépségével és tehetségével Meghan Markle az amerikai álom megtestesítője, azé az álomé, amelyben a kemény munka és az elszántság mindent lehetségessé tesz.” A Micsoda nő! mai változatának főhőse jóval több azoknál a címkéknél, amiket az utóbbi 1-2 évben ráragasztottak (kétrasszú, elvált, ex-színésznő) – és legfőképpen jóval több annál, hogy ő ’a herceg felesége’.

Már csak azért is érdemes kézbe venni Andrew Morton írását, hiszen a könyv nagyobb fele Meghan Harry előtti életét mutatja be, méghozzá elég részletesen. A szerző hosszú évekig visszavezeti a családfáját, egészen azokig a fekete ősökig, akik még rabszolgaként élték életüket. Kirajzolódik előttünk a hercegné szüleinek története is, megtudhatjuk, hogy Doria Ragland és Tom Markle miért döntött a válás mellett, és hogy Meghan milyen kapcsolatban állt (fél)testvéreivel, akik azóta előszeretettel támadják őt nyilvánosan. Az is kiderül, hogy már egészen fiatal kora óta fontos szerepet töltött be életében a színészet, de ami még ennél is fontosabb, az igazság mellett való kiállás, és a rászorulókon való segítség is. Meghan folyamatosan és egyre jobban küzdött a női egyenjogúságért, és rengeteg jótékonysági munkát vállalt.

De persze végigkövethetjük a színésznővé válásának útját is, ami egyáltalán nem volt olyan egyszerű, mint azt sokan gondolnák. „Nem voltam elég fekete a fekete szerepekhez, és nem voltam elég fehér a fehér szerepekhez. Valahol a kettő között rekedtem, mint egy etnikai kaméleon, aki nem tud munkát szerezni a filmiparban” – nyilatkozta. Aztán szerepet kapott a Briliáns elmék sorozatban, ami meghozta számára a rég áhított ismertséget, és ezt a hírnevet és elismerést, ha lehet, még inkább humanitárius munkáiba forgatta vissza tőkeként… dsc09133.jpgÉs akkor hogyan is került a képbe a herceg? Nos, Meghan 2016 júliusában egy vakrandin találkozott Harry-vel, a kapcsolatukat pedig majdnem az eljegyzésig, a következő év novemberéig titokban tudták tartani, annak ellenére, hogy mindketten a reflektorfényben élték életüket. A kapcsolatuk minden kétséget kizáróan máris történelmet írt, hiszen Harry választása igazán merésznek számít a királyi család szigorú szabályai mellett. „Az öntudatos, erős nők új nemzedékének zászlóvivője, akik készek áttörni az üvegplafont” – írja Andrew Morton a hercegnéről.

Azt hiszem, mindenkinek érdemes megismernie azt a nőt, aki nem fél(t) küzdeni sem az igazságért, sem az egyenjogúságért, sem pedig az álmaiért - mielőtt úgy döntött, egy kicsit feladja önmagát (és életmód blogját is, ahol számára fontos témákról írt), hogy immár royalként, előírásokat és elvárásokat feszegetve harcolhasson azokért az ügyekért, amiket fontosnak tart.

A lapok között akarva-akaratlanul is felkaptam a fejem Meghan korábbi (vagy talán még mindig aktuális?) mottójára: „Csak akkor szánj öt percet valamire, ha rá tudnál szánni öt évet is.”

Lehet elvált nő, lehet kétrasszú, állhat mögötte botrányokról híres család – a könyvet befejezve mégis csak egy olyan hercegnétől köszönhetünk el, aki tudatosan lépkedett az álmai felé, annak minden nehézségét fel- és beismerve.

Éppen ideje annak, hogy minél több céltudatos női példakép kapja meg a világ figyelmét..

Köszönjük a könyvet a GABO Kiadónak!

Képek: Vidus Móni

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1014634760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása