Mit jelent számodra a Hanuka?
2018. november 08. írta: Kultúrjunkie

Mit jelent számodra a Hanuka?

Pályázat amatőr és profi fotósok számára

jewish-1577208_960_720.jpg

2018. november 18-ig pályázhatnak amatőr és profi fotográfusok az Én Hanukám című fotópályázatra. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által meghirdetett pályázat fővédnöke Benda Iván, fotóművész. A pályázat célja, hogy fotográfia segítségével mutassák be a zsidó vallás csodálatos ünnepét, a Hanukát, amely a fény ünnepeként is ismert. A beérkezett alkotásokból a legjobbakat a közönség szavazhatja meg, a különdíjas alkotást a pályázat fővédnöke választja ki. A győztes alkotásokból a Nyugati téren nyílik kiállítás, melyet a Hanuka ünnepe alatt, 2018. december 2.-9. között tekinthet majd meg a közönség.

A Hanuka ünnepe annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Mákkábeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szír-görög csapatok fölött, és legyőzték a görögök hellenista zsidó támogatóit is, akik változtatásokat akartak bevezetni a zsidó vallásgyakorlatban. A “chánuká” azt jelenti: “felavatás”, s arra utal, hogy újra Isten oltalmába ajánlották a Templomot, amelyet a pogány bálványok és praktikák beszennyeztek. Miután a Makkabeusok megtisztították a szentélyt, csupán egy napra elegendő kóser olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. Új olaj előállítására nyolc napra volt szükség, de ekkor a hagyomány szerint csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. Ennek emlékre gyújtanak hanuka idején 8 napon át gyertyát, minden nap eggyel többet.

Az Én Hanukám című fotópályázatra amatőr és profi fotógráfusok fotóit várják a szervezők, amelyek dokumentatív vagy kreatív módon bemutatják a Hanuka ünnepének szépségét. Minden pályázó maximum 3 képpel jelentkezhet, amelyek lehetnek önálló képek vagy egy 3 képből álló fotósorozat.

A beérkezett munkákat a szervezők feltöltik a zsido.com facebook-oldalon található galériába, majd az ott szereplő képekre szavazhatnak a felhasználók a lájk gomb megnyomásával. Egy felhasználó több képre is szavazhat. A szavazás 2018. november 25-én éjfélkor zárul, a 10 legtöbb lájkot kapott alkotásokból készült kiállítás pedig 2018. december 2.–9. között tekinthető meg a Nyugati téren. A közönségszavazás mellett a pályázat fővédnöke, Benda Iván, fotóművész is kiválaszt egy alkotást, amely szintén látható lesz a kiállított képek között, illetve az alkotó különdíjban is részesül. A pályázat nyertesei értékes díjakban részesülnek az El Al Izraeli Légitársaság, a Mádi zsinagóga és a Carmel Kóser Étterem felajánlásai révén.

A pályázaton a részvétel ingyenes, az alkotásokat a posta@zsido.com e-mail címre várják a szervezők. A teljes pályázati kiírás itt olvasható.

Leadkép: Pixabay

Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6414361025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása