Könyvajánló: Sarah Pinborough - 13 perc
2018. október 28. írta: Barna Borbála

Könyvajánló: Sarah Pinborough - 13 perc

konyv5.JPG

Az utóbbi években reneszánszukat élik a young adult történetek és a thrillerek is, így a két műfajt ötvöző 13 perc sikeréhez kétség sem férhet. Sarah Pinborough regényében olvashatunk a mai tinédzserek legjellemzőbb problémáiról, miközben egy hihetetlenül izgalmas nyomozást is végig követhetünk. konyv3.JPG„Bajos csajok az Instagram korában.” – Olvashatjuk a The Times ajánlását a műről. Nos, azt talán még érdemes hozzátennünk, hogy a világszerte ismert film 18 karikás változatáról van szó, hiszen a könyv rejtélyes esettel indul. Natasha Howland-et egyik reggel a jeges folyóban találják meg, ahol 13 percet töltött a klinikai halál állapotával, ám csodával határos módon túléli az esetet. A lány az iskola vezéregyénisége, akit barátnőivel együtt egyszerűen csak Barbie-ként emlegetnek: ők vannak a figyelem középpontjában és mozgatják a szálakat, így Tasha esete alaposan felkavarja a port Brackstonban. A nyomozás sok embert maga alá temet: többek között a menő csajok triumvirátusának két másik tagját, Jenny-t és Hayley-t, illetve Natasha régi legjobb barátnőjét, Rebecca-t is. Megtudjuk, hogy Tasha és Becca valaha rendkívül közel álltak egymáshoz, ám mivel csak egyikük került fel az iskolai tápláléklánc csúcsára, barátságuk megszakadt, Rebecca pedig a suli kirekesztettjei között tengette napjait.

Ahogyan egyre inkább szövődnek a szálak a majdnem-haláleset körül, közben úgy rajzolódnak ki előttünk a 17-18 éves fiatalokat érintő legégetőbb kérdések is: a zaklatás, a manipuláció, a népszerűség iránti sóvárgás, az első szerelmek és a közösségi média ártalmas hatása.konyv7.JPGSarah Pinborough egészen egyedi módon tárja elénk a cselekményeket, néha Tasha naplóbejegyzésein keresztül, máskor Jenny és Hayley üzenetváltásai által, de találkozhatunk a nyomozást vezető felügyelő aktáival, vagy Natasha pszichológusának feljegyzéseivel is.

A lányok azonban nem csak az iskolai drámaklubban játszanak szerepet, hanem a valóságban is, közben megkérdőjelezik kapcsolataikat is, s úgy tűnik, nem bízhatnak senkiben sem. A 13 perc bemutatja nekünk a törékeny tini barátságok árnyoldalait, a fogadkozásokat arra, hogy örökké tartson egy-egy ismeretség, az állandó pálfordulásokat és a konfliktusokat – ami egészen biztosan ismerősen cseng sok olvasó számára.

Nem árulunk el nagy titkokat a történetről, azonban annyit mégis, hogy érdemes felkészülni a fordulatokra egészen az utolsó lapokig. Elképzelhető ugyanis, hogy a regény egy pontján úgy érezzük, megfejtettük a rejtélyt – de jobb, ha az eszünkbe véssük, hogy az írónő nem kínálja fel tálcán a megoldást idő előtt.

Mindenkinek érdemes belefogni Sarah Pinborough könyvébe – garantáljuk, hogy nem csak 13 percig köti le a figyelmet.

Köszönjük a könyvet a 21. Század Kiadónak!

Képek: Vidus Móni

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2914329157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása