Véget ért a Hello Wood Építész Mustra ‘18
2018. augusztus 02. írta: Kultúrjunkie

Véget ért a Hello Wood Építész Mustra ‘18

Az építészhallgatók másodszor pezsdítették fel a Tokaji borvidéket

bme01.jpg

Immár a második évet zárták a Hello Wood Építész Mustra alkotói a Tokaji borvidéken. Bár sokaknak még mindig csak a bor jut eszébe Tokaj-Hegyaljáról, az egy hétig itt táborozó fiatalok különleges látásmóddal, új szemszögből közelítették meg a borvidéket és fedezték fel a régió rejtett értékeit. Idén 14-re bővült azoknak a településeknek a száma, amelyek hagyománya, kulturális öröksége és természeti kincse megérintett 150 diákot. Abból hogy a régió még színesebb és élettel telibb legyen, az összes építész képzést folytató és a Magyar Képzőművészeti egyetem is kivette a részét, a hallgatók pedig egy hét alatt építették fel fél éven át szemináriumokon dédelgetett terveiket.szie_tajk01.jpgHogyan olvadhat egybe a környezet, a kultúra, az örökség és a 21. századi kreativitás? Többek között erre adott ismét válaszokat a Hello Wood Építész Mustra a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával. Ismét, hiszen július 22 és 29 között már másodszor érkeztek meg Tokajba azok az építészhallgatók, akik vállalták, hogy egy féléves szemináriumot szánnak különleges, fából készült installációk megtervezésére. Az alkotásokat a Hello Wood táborának köszönhetően az előre kiválasztott helyszíneken fel is építették.

A diákok és tanáraik képviseltek minden olyan magyar egyetemet, amely építész képzést folytat, a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel kiegészülve. Tavaly 11 projektet építettek fel a tábornak köszönhetően a régió 7 településén, idén pedig 10 projektet a régió 8 településén: Bekecsen, Bodrogkeresztúron, Bodrogkisfaludon, Rátkán, Szegin, Szerencsen, Tarcalon és Golopon.

A Hello Wood Architizer A+ Award-nyertes programját a résztvevő egyetemek többsége már korábban beépítette a tantervébe. Az oktatási program célja, hogy a fiatalok és vezetőik ráhangolódjanak a helyi jellegzetességekre – az egyedülálló adottságokra, természeti-, kulturális- és épített örökségre, az évszázados hagyományok ápolása mellett a megújulásra való törekvésére, a bor és az építészet kapcsolatára –, valamint az Y-generáció friss ötleteivel bővítsék a régió megújulásának gondolatvilágát.debrecen02.jpgAz első év tapasztalatait felhasználva idén még részletesebb terveket tudtunk elkészíteni, és a fennmaradó két évben szeretnénk eljutni a Tokaji borvidék összes településére. Továbbra is hírét visszük a vidéknek, az egyetemisták pedig, akik részt vettek a táborban, már láthatóan visszajárnak ide, és rajtuk keresztül is sokan értesülnek a hely csodáiról. Számunkra természetesen az a legfontosabb, hogy az ő alkotásaik harmóniában legyenek a környezetükkel, és újabb potenciális látogatók érdeklődését keltsék fel. Ezenkívül egyedül itt találkozik egymással minden olyan magyar egyetem, amely építész képzést folytat, így megfigyelhetik egymás oktatási módszereit, és elkerülhetetlenül tanulnak egymástól. A kurzusokat vezető építészek pedig óriási pluszmunkát végeznek, csupán hivatástudatból, nekik külön szeretnénk megköszönni ezt az áldozatos munkát” – mondták a Hello Wood vezetői.

A Hello Wood egyetemek mustrájának és kollaborációjának szánt táborával a régióban négyéves programot visz véghez, amelynek az idei tábor vége jelentette a félidejét. Az elkészült alkotásokat később sem hagyja magára a csapat, évről-évre visszatérnek a helyszínre, figyelemmel kísérik korábbi alkotásaik sorsát, amennyiben egy projekt javításra szorul, azt helyreállítják. A helyiek is szívükön viselik az installációk életét; az önkormányzatok karbantartják azokat, mert magukénak érzik ezeket az alkotásokat.

A különleges, uszadékfából készült tűzrakóhelytől kezdve a focipálya lelátójának befedésén át a vonatállomás vécéjének felújításáig terjed az idei projektek sora. Az idei évnek szomorú, mégis különösen megható alaphangot adott Fülöp gólya, Bodrogkeresztúr kabalaállatának tragédiája, akire külön installáció emlékezik a Bodrog partján. Fülöp csőrét a kilátón két pirosra festett, égfelé mutató faléc szimbolizálja, s ahogy a két faléc egy pontban találkozik, úgy igyekszik a Hello Wood is egyesíteni a múltat a jövővel, a természetit az építettel és az egyént a közösséggel.sopron02.jpgOktatás

A Hello Wood programját az összes magyar építészeti képzés és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is beépítette a tantervébe. Így lehetőség nyílt arra, hogy még alaposabban előkészített, még inkább a helyszín adottságaihoz illesztett, funkcionális és jól használható alkotások szülessenek. A Hello Wood célja az egyetemek közötti együttműködés, a fiatalok együtt gondolkodásának elősegítése olyan konkrét helyzetekben, környezetben, amely során a diákok egy teljes projektet vihetnek végbe, megtapasztalva a felelősséget, mind a saját csapatuk, mind az adott közösség és környezet iránt is. A csapatok a tavaszi félév során előkészített tervvel érkeztek, és a tábor ideje alatt a helyszínen készítették el, szerelték össze az installációkat. A projekt kiemelt célja, hogy az egyetemek elméleti képzését kiegészítse: a diákok az ötlettől a megvalósulásig végigkövethetik a munkafolyamatokat, és maguk építhetik fel az installációikat, a Hello Wood csapatának szellemi támogatásával és szakembereinek praktikus megoldási javaslataival. A tábor felbecsülhetetlen gyakorlati tapasztalatot jelent a diákoknak, valamint gazdagítja a portfóliójukat, szakmai képességeiket.

Elegendő-e csupán a nektár?

A kérdésre nagyon egyszerű a válasz: a bor nem elég. A Tokaji borvidék nektárja hiába világhírű, ha a termőföldet is magába foglaló térséget kevéssé ismerik az emberek, s ha meg is szeretnék ismerni, akkor azt is csupán egyetlen időszakra ütemezik, a szüret idejére. A Hello Wood csapata, az egyetemek képviselői, a régió vezetői, valamint a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács azért fogtak össze, hogy ez az időszak minél hosszabbra nyúljon, másrészt az időszakokkal együtt a turisták száma is növekedni kezdjen, s a régió érdekessé váljon tavasszal, nyáron és az ősz után télen is. A vidék gazdag történelmi, kulturális, épített és kulináris hagyományoknak és örökségeknek otthona - a Hello Wood csapata ezt a sokszínűséget szeretné új, folyamatosan fejlődő oldaláról megmutatni.

A gyökeréből ered a szőlő is

A 21. század egyik legnagyobb problémája és kihívása az, hogy a magárahagyatott ember miként képes önállóan életben maradni. A Hello Wood azonban közösségben gondolkodik, és a vidékre úgy tekint mint termőtalajra, amelyben hosszú évszázadok óta megvannak a gyökörek, azonban azok folyamatos megújulás, vagyis gondozás nélkül egyre kevesebb energiával táplálják a felszínt. Ezért a csapat alapvető filozófiája az, hogy abból a környezetből indul ki minden projektjük, ami a helyszíneken rendelkezésre áll. Azért, hogy Tokaj szőlőjének híre mellett a régió adottságai is üde színfoltot képviseljenek a nagyvilágban, nagyon sokat kell dolgozni.

Ez a munka óvatos, körültekintő és apró lépéseket követel meg minden résztvevőtől, hiszen ezek az évszázados hagyományok minden helyi számára rendkívüli fontossággal bírnak. A Hello Wood ezért a helyi értékekre és hagyományra építő gondolatokkal jelentkezik, a megvalósítás pedig – többek között a fának köszönhetően – elsőre is otthonos érzést nyújt. A Hello Wood úgy formálja a helyi környezetet, hogy az ott élők véleményét veszi alapul, bevonja őket a folyamatba, és drasztikus beavatkozások helyett olyan közösségépítésben gondolkozik, ahol a külső szemlélők segíteni tudják a környék lakóinak életét.

Felejtés helyett emlékezni és megújítani

A Hello Wood csapatai a térség településeivel és a régióban otthonosan mozgó Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanáccsal egyeztetve választják ki évről évre azokat a helyszíneket, ahol installációkat helyeznek el. Ezeket a választásokat alapos kutatómunka, helyszíni szemle, valamint kulturális tájékozódás előzi meg, amely különös tekintettel van az épített örökségre, illetve a jelenlegi társadalmi összetételre, és a helyiek igényeire is. Emlékezni és megújítani, nem pedig elfelejteni, s ha lehet, a klasszikusból még valami kortársat is előcsiszolni – ez mindennek az alapfilozófiája.

Ehhez igazán nem kell sok, csak figyelem, közösség és kreativitás. A különböző falvak, bár egy régiót képviselnek, különbözőképpen reagálnak a történelmi, szociológiai és gazdasági változásokra, s ezt leginkább a helyiek szemén keresztül lehet bemutatni és újraértékelni. A diákok sokszor járják körbe a településeket, számtalanszor kérnek segítséget, sőt tárgyi felajánlásokat is, amik így együtt adják ki azt az egységet, amit a Hello Wood elképzelt: az egyéni életek teljesítményén és összességén alapuló közösségi jövőt.

www.hellowood.eu

www.facebook.hu/hellowood

AZ ÉPÍTÉSZ MUSTRA SZERVEZŐI
Pozsár Péter, Huszár András, Ráday Dávid (a Hello Wood társalapítói)  
Farkas Anita (projekt vezető), Cselovszki Andrea (projekt menedzser asszisztens), Fekete Nóra (építészeti koordinátor), Szőke Gergely Lukács (grafika)

A Hello Wood csapata:
Janota Orsi, Lakatos Niki, Karig Fruzsi Szerencsés Rita, Almássy Lili, Hajdú Ildikó, Ásmány Lívia, Gáspár Petra (projekt menedzsment)
Bányai Csaba, Bajtai Ádám, Mangliár László, Kiss Ábel, Varga Mátyás (tervezők), Kruppa Levente (műhelyvezető), Géczi Georgina (pénzügyi munkatárs), Marton András, Sóvári Zoltán (kivitelezés)

A PROGRAMBAN RÉSZTVEVŐ EGYETEMEK ÉS CSAPATVEZETŐIK
Budapesti Metropolitan Egyetem | Molnár Beáta, Pintér Márton
Budapesti Műszaki Egyetem | Lassu Péter, Pálóczi Tibor
Debreceni Egyetem | Keller Ferenc, Zombor Gábor
Magyar Képzőművészeti Egyetem | Gálhidy Péter, Sallai Géza
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem | Bene Tamás, Vass-Eysen Áron    
Pécsi Tudományegyetem | Borbély Fruzsina, Sztranyák Gergely, Zilahi Péter
Soproni Egyetem | Herczeg Tamás, Hadas László, Nagy György
Széchenyi István Egyetem | Élő József, Nagy András
Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar | Rohoska Csaba 
Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar | Zelenák Fruzsina, Valkai Csaba 

Fotók: Bujnovkszy Tamás

Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2414157347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása