„Lehetetlen ezzel a történettel nem foglalkozni”
2017. december 05. írta: Barna Borbála

„Lehetetlen ezzel a történettel nem foglalkozni”

Interjú Klem Viktorral, A Viszkis szereplőjével

aviszkis_online_karakter4_viktor_16.jpg

Az idei év legjobb nyitó heti bevételét elérő magyar filmjének rekordját is megdöntötte A Viszkis a bemutatása óta eltelt alig két hét alatt. A legendássá vált Ambrus Attila történetét feldolgozó alkotásban szerepet kapott Bota Géza karaktere, akit az ikonikus bankrablót az elfogása előtti utolsó években segítő személy ihletett. A Kultúrjunkie Blog Szerkesztősége a tettestársat életre keltő Klem Viktorral beszélgetett.

Ambrus Attila személye közismert - azonban lehet tudni valamit az általad alakított Géza karakteréről? Létező személy ihlette a figuráját?

Klem Viktor: A jelenlegi tudomásom szerint őt egy konkrét személyről mintázták, viszont kicsit kiszínesített, elrajzolt és a maga módján egy fiktív karakter. Emellett az eredeti történethez képest ez nagyon besűrűsített dolog, mert több évet fogott át az ő közös karrierjük, itt pedig lényegében három rablásból kellett megmutatni azt, hogy ez a valaki zöldfülű, emiatt kicsit porszem került a gépezetbe és elkapták őket.

Megismerted őt személyesen is a forgatások, vagy az előkészületek során?

Klem Viktor: Nem találkoztam vele, de az alkotók közül senki sem. Ő egy különleges figura a maga módján, annyit tudok róla, amit Attila elmesélt a saját élményeiből. 4_4.jpgMit gondolsz, mi teszi a Viszkis történetét még ma is aktuálissá?

Klem Viktor: Talán azért, mert a rendszerváltás (tehát a 90-es évek első pár éve) közéletileg, szociológiailag, politikailag mind a mai napig itt van a bőrünkön és az ilyen szimbólumai, mint például Ambrus Attila nem tűnnek el csak úgy egyik napról a másikra. Ő akkor óriási port kavart, hatalmas sztorit csinált és olyan emblémájává vált ennek az egész „már nyugatosodott újvilág, de még rengeteg rés van a pajzson” Magyarországnak, hogy nem felejtették el igazán sosem. Lehet, hogy kimaradt pár hónap, amíg nem jelent meg róla interjú, vagy hír, de ő már több, mint húsz éve itt van közöttünk. Ambrus Attila képletesen akkora fejezet lett a magyar bűnözési lexikonban, a közéletben, hogy szerintem lehetetlen ezzel a történettel nem foglalkozni – csak ezúttal úgy alakult, hogy sok év eltelt, mire Antal Nimród kezébe került a könyv és csinált belőle filmet.

Amint azt említetted is, Ambrus Attila ikonikus karakterré vált, akinek a történetét sokan ismerik még ma is. Neked megváltozott-e a véleményed, vagy a róla kialakított képed, miután ilyen módon egyfajta betekintést nyerhettél az életébe?

Klem Viktor: Egyáltalán nem tudtam, milyen ember ő, fogalmam sem volt. Az első találkozásunk alkalmával (ami megbeszélés volt egy pizzériában), volt bennem kíváncsiság, izgatottság és egy nagyon pici félelem is, de ő a maga közvetlenségével három perc alatt elűzte az összes távolságtartást, ami bennem volt. Hihetetlenül közvetlenül és lazán, nagy humorral mesélt a sztorijaikról egész este. aviszkis_jelenetfoto_kredit_szaboadrienn_1.JPGMi a legkedvesebb emléked a film készítéséről?

Klem Viktor: A kedvenc forgatási napjaim a székesfehérvári jégkorong pályán eltöltött két-három nap, mert az sok szempontból improvizatív időszak volt. Ott vettünk fel egy tömegverekedést, ami a filmben talán 30-40 másodpercig tartott. De mi ezt a jelenetet fél napig forgattuk és próbáltuk, mivel igazából senki nem tudott korcsolyázni abból a 12-13 főből, akinek stabilan kellett volna jégen állni és közben látványosan egymást ütlegelni. Ebből egy olyan improvizatív káosz-szerű cirkusz kerekedett minden felvételben, hogy rengeteget röhögtünk magunkon és a stáb is jókat nevetett rajtunk, miközben nyilván kisgyerekek módján élveztük ezt. Hihetetlenül jó hangulatú napok voltak ezek, kicsit elszakadtunk a fővárostól, esténként lazítottunk. Mindig jó dolog picit elszabadulni vidékre, jelen esetben Székesfehérvárra a jeges jelenetek miatt. Azonban akármennyire hűvös volt bent, a hangulat egyáltalán nem volt fagyos! (nevet).

 

Premier fotó: Szabó Lilla / InterCom

Borítókép: InterCom

Jelenet: Szabó Adrienn / InterCom

 (Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3013444343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása