Taroltak a Costes éttermek.
Mindkét Costes étterem, a Costes és a Costes Downtown csapatának volt miért örülnie a hétfő esti Dining Guide díjkiosztón: a Ráday utcai étterem a legmagasabb, 93 ponttal végzett az élen, míg a belvárosi Downtown 91 ponttal holtversenyben a harmadik lett. Az idei Dining Guide kalauz fődíját, azaz az “Év Étterme” díját - immár harmadszor - az első hazai Michelin-csillagos étterem, a Costes vehette át, élén a Top 10 séf között egyetlen nőként, Palágyi Eszterrel. A most megjelent Dining Guide kalauz szerint pedig a “Top 10 ebédmenü” katdcdegóriában a Costes Downtown lett a legjobb.
Megszületett az idei Dining Guide étteremkalauz versenyének végeredménye. Az első ötben 93 ponttal a Ráday utcai Costes végzett az élen, holtversenyben második lett – 92 ponttal – a Bábel és az Onyx 91 pontot kapott a Costes Downtown és a Borkonyha.
A Costes a – hazai fine dining úttörőjeként - elsőként rajzolta fel Budapestet a nemzetközi gasztrotérképre azzal, hogy alig két évvel a megnyitása után - Magyarországon elsőként és Kelet - Európában is másodikként – 2010-ben megkapta a Michelin-csillagot, akkor Miguel Vieira portugál sztárséf irányításával. Az étterem amellett, hogy fennállása óta mindig a legmagasabb magyarországi pontszámokat kapja a hazai és nemzetközi minősítőktől, már 2009-ben is az év éttermének bizonyult a Dining Guide versenyén és ezt az eredményt 2012-ben megismételte. 2011-ben az ausztriai Gault Millau étteremkalauzban szintén a legjobb magyarként végzett 18 ponttal. Az eddigi legkiemelkedőbb elismerést 2014-ben sikerült elérni, amikor a világ legnagyobb értékelő oldala, a Tripadvisor éves összesítésében Európában 14-ik és a világon a 25-ik legjobbnak választották. A 2015-ös év több fontos változást is hozott, hiszen ebben az évben vette át a Costes konyhájának vezetését Palágyi Eszter, aki addig Miguel sous séfje volt, és ekkor nyílt meg a belvárosban a márka második étterme a kicsit lazább hangulatú Costes Downtown, a szintén portugál Tiago Sabarigo vezetésével. Miguel Vieira a két étterem szakmai felügyeletét látja el azóta is. A Downtown rekordgyorsasággal robbant be a hazai gasztro köztudatba, alig több mint fél évvel a nyitás után már kiérdemelte - Magyarországon ötödikként - a Michelin-csillagot. Azzal, hogy a Ráday utcai étterem is megtartotta tavaly a csillagát, már Palágyi Eszter is kiérdemelte ezt a jeles elismerést, sőt tavaly már a Dining Guide az “Év Séfjének” is Őt választotta.
Fotó: Costes Downtown
„A Costes évek óta a legmagasabb pontszámokkal végez az élbolyban és szerencsére a séfváltás sem okozott megingást. Sőt az elmúlt időszakban sikerült tovább emelni a minőséget. A stabilitás és a sok befektetett munka most meghozta a gyümölcsét, amire nagyon büszkék vagyunk” – mondta Gerendai Károly, a Costes éttermek egyik tulajdonosa.
"Már tavaly is nagy megtiszteltetés volt az Év Séfjének lenni, de a fődíjat elnyerni még jobb érzés” – mesélte Palágyi Eszter, a Costes séfje. “Számunkra a szakemberek elismerése és az elégedett vendégek véleménye a legfontosabb visszaigazolás. Persze abba már kevesebben látnak bele, hogy az ilyen elismerések mögött mennyi tanulás, munka, lelkesedés, kitartás, sőt nőként akár önfeláldozás is rejlik, de ilyenkor az ember úgy érzi, tényleg van értelme ennek a sok-sok ráfordított energiának” – tette hozzá. “Amikor 5 éve a Costes konyhájára kerültem, már egy világszínvonalú teljesítményt nyújtó étterem csapatának lehettem része. Amióta az én feladatom a konyha vezetése, nemcsak a minőség megtartása és tovább emelése a célom, hanem a hazai ízek, alapanyagok beemelése és a saját stílusunkkal való ötvözése. Így került az étterem kínálatába, a kocsonyától a halászléig sok olyan fogás, amik talán hozzájárultak az étterem mostani sikereihez is. Szeretnék ezúton is köszönetet mondani az étterem egész csapatának, hiszen ez a teljesítmény mindannyiunk közös érdeme" - emelte ki a Costes ifjú, ám annál tehetségesebb séfje.
"A Costes Downtown csapata nagyon rövid idő alatt tudott stabil és meggyőző teljesítményt produkálni. Ezt nagyon köszönöm minden kollégámnak, hiszen aki ismeri a vendéglátás nehézségeit, tudja, hogy milyen kihívás heti 7 napos nyitvatartással, reggeli, ebéd és vacsora szervizzel, és egy luxusszálloda igényeinek megfelelő kiszolgálásával, kiemelkedő teljesítményt nyújtani mindezeken a területeken” – ezt már Tiago Sabarigo, a Costes Downtown portugál konyhafőnöke nyilatkozta. “Nagyon büszke vagyok rá, hogy nekünk mindez sikerült és nemcsak a vendégek, de a szakemberek is értékelik ezt a teljesítményt. Nekem, egy másik konyhakultúrából érkezett szakácsként, különösen izgalmas feladat a magyar konyha speciális ízvilágát és alapanyagait ötvözni a korábbi tanulmányaimmal, a Michelin és a Dining Guide elismerései, úgy érzem megerősítenek bennünket abban, hogy jó irányba haladunk" - mondta a Downtown séfje.
Sajtóanyag: Presspresso