Lakásles „á la Budapest” – avagy tapasztalatok az albérlet keresésről
2015. február 04. írta: Kászon Tomi

Lakásles „á la Budapest” – avagy tapasztalatok az albérlet keresésről

1_bed_student_apartment_edinburgh.jpgMostanság csúcsra járatott téma az albérlet vagy szoba keresése, mindez lehetőleg úgy, hogy ne kelljen mélyen a zsebünkbe nyúlni. Célkeresztben a Budapest Albérlet névre hallgató facebook csoport.

A fővárosban kiadó szobát, vagy lakást találni, ha csak a google keresőjét nézem, akkor elég könnyű. Hiszen túlzás nélkül állíthatom, hogy több ezer hirdetés közül szemezgethetünk. Tehát itt akár villámsebességgel is találhat az ember első látásra megfelelő lakot. Persze, mint tudjuk egy dolog interneten nézni a csilli-villi fotókat, és egy másik élőben észrevenni a kis repedéseket a falon, vagy érezni bizonyos oda nem illő „illatokat”. És azért az sem mindegy, hogy a leendő lakhelyünk környezetében található-e valamilyen hangos üzem, vagy akár egy kórház, ahova óránként jönnek a szirénázó mentőautók.

Ha meg a bulizósabb fajtából vagyunk, akkor érdemes olyan helyre költözni, ahonnan maximum fél órán belül elérjük az összes fontos agyeldobós klubot. Tegyük hozzá: ezeket a kívánságokat erősen befolyásolja az aktuális anyagi helyzetünk, illetve a lakásvadász hajlamunk. Azaz akarunk-e hetekig foglalkozni ezzel, vagy lerendezzük egy pár alkalmas lakás-lessel.

harquitectes-dataae-students-residence-10.jpg

Fotó: arcspace.com

Most pedig beszéljen a tapasztalat, azaz megkérdeztem olyanokat, akik minél hamarabb szerettek volna megfelelő albérletet találni. Azt hiszem érdemes lesz a véleményeket összehasonlítani.

Hogy indultál neki a keresésnek, milyen albérlet volt a cél Pesten?

Árkossy Zsófi (20): Nincs egy konkrét hely, de ha pl. Zuglóban dolgozom, és az ELTÉn tanulok, akkor a lakással valami kis bermuda-háromszöget zárjon be, kvázi a kettő között legyen.

Betti: A cél egy igényes és számlaképes kis lakás volt Budapesten.

Kovács Bianka (22): Egy barátnőmmel fogtam neki az albérletkeresésnek. Mivel én levelezőn tanulok, ő pedig pályakezdő, így anyagilag meg volt kötve a kezünk. 20-40 ezer Ft/ hó volt a cél, és az, hogy berendezett legyen, a környék ilyenkor a legkevésbé fontos szempont. Interneten kerestünk, szinte nem is jutott más az eszünkbe, csak az olx.hu és a facebook. :)

Lovas Gabriella: Két különnyíló szobás, inkább a budai oldalon - ilyet szerettünk volna a barátnőmmel, max 100 ezer Ft értékben (minden költséggel együtt).

Nemcsik Attila (20): Az Olx és jofogáson keresgéltem, nehéz volt találni, mert legtöbb helyen a kaució volt a sok, vagy állatot nem engedtek a lakásba. Főként az Őrs Vezér tere környéken kerestünk és a XIV.-XVI.kerületekben.

Timi (28): A keresésnek úgy indultam, hogy gyorsan valamit, ami olcsó, és jó is. Pest északi részén.

Mennyi lakást kell megnézni szerinted, hogy rendesen át lehessen látni a lehetőségeket?

Zsófi: Abban a tekintetben sose lehet elég lakást megnézni,hogy kitapasztalja melyik tulaj lesz korrekt, melyikkel leszünk "haverok", és melyik akar átverni.

Bianka: Nagyon sokat!! :) Olyan árfekvésben, amiben mi kerestünk, nem vártunk csodát, sőt… A főbérlő személye sem mindegy, mennyire rugalmas, mennyire van összhang. Valahol ez lesz jobb, valahol meg a téli fűtés olcsóbban jönne ki… neked kell mérlegelni.

Gabriella: Iszonyú sokat kell keresgélni, megszámolni sem tudom, de több (egész) napi keresgélés sem elég feltétlen, ha pl. árérzékeny vagy, és van pár alapvető kitételed (nem kell,hogy sok legyen).

Betti: Nem az számít, hogy mennyi lakást nézünk meg, hanem, hogy mennyi fedi az elképzeléseinket, igényeinket. Nekem volt anno egy olyan esetem, hogy 300 km-ről intéztem a lakásbérlést, amit aztán sikerült is kivennem, szóval azért ez nem csak a darab számon múlik, hanem sajnos a szerencsén is.

Timi: Nem elég két lakást megnézni, legalább tízet meg kell, mire azt mondja az ember, hogy jót talál! Persze ez attól is függ, hogy mennyire szorít az idő, és a pénztárca. 

Mi volt a legjobb és a legrosszabb élményed?

Betti: Legrosszabb nem volt, remélem nem is lesz. Nagyon elővigyázatos, és megfontolt vagyok.

Bianka:A legjobb talán az, hogy a különböző közösségi fórumokon az emberek mennyire segítőkészek egymással. A legrosszabb,az az, hogy egy neve nincs ingatlanközvetítő cég „lehúzott” rólunk 8 ezer Ft-ot, melyért cserébe egy A4-es lapot kaptunk nevekkel és telefonszámokkal. Semmi mást nem tettek ezen kívül, majd nem sokkal később rá is jöttünk, hogy ezeket a telefonszámokat ők is csak „összeszedték”. A fele már nem is volt aktuális.

Gabriella: Szerencsére még nincs legrosszabb élményem azon kívül, hogy pofátlanul túl van értékelve rengeteg lakás.

Attila: Először csak szobát majd egy teljes lakást vettünk ki. Olyat, ami megfelelő nehéz árban és kialakításilag is találni. Sok helyen a tulaj nem volt szimpatikus. Volt sok jó fej, akivel találkoztunk, de sajnos volt olyan is, aki részegen fogadott, és kupival, de volt, aki ebéddel és sütivel várt. Na az jó érzés volt, csak a lakás árát sokalltuk.

Timi: Az újpesti raktárépületben nem lehetett volna lakni hivatalosan, ezért a szomszédba kellett a postát küldetni a tulajnak, ami egy kisbolt volt... Az épület, amit kiadott, egy vasajtó mögött volt, egy 2nm-es lebetonozott placc, magas falakkal, és aztán jött a "lakás", ami 28 nm volt. A konyhai tetőablaknál a kosz beverődött, és képtelenség volt takarítani, néha még egy macska is ült a tetején. A konyhapadló lejtett, ami azt eredményezte, hogyha túl sok levest szedtem a tányérba, az asztalon majdnem kifolyt. A wc már az elején eldugult, ki tudja mitől. Azóta úgy emlegetem, hogy csodák palotája. :)

Volt olyan is, hogy a tudtunk nélkül bejött a főbérlő, amikor épp nem volt kitakarítva, mert sokat dolgoztunk, és csak aludni jártunk haza. Akkor kiakadt, de megmagyaráztuk neki, hogy miért nincs takarítva hetente, de havonta mindig legalább egy nap, akkor is puccba lett vágva minden. Megmondtuk neki, hogy váratlanul, szó nélkül amúgy sem illik beállítani, ha ott mások laknak, hiába az ő lakása. Mi fizetünk érte, és a rezsiért is, szóval akkor elcsendesedett, és elfogadta az életvitelünket. 

img_7529.jpgFotó: Kászon Tamás

Átveréssel találkoztál már?

Zsófi: Még nem, de le is kopogom!

Bianka: Jött egy nagyon jó ajánlat, ami megfelelt anyagilag. Kellemes volt a környék, két külön szoba, berendezve. Mikor megnéztük, még lakták, akik fogalmazzunk úgy, nem voltak igényesek a környezetükre. De minket még ez sem érdekelt, mivel nagyon szoritott az idő bennünket, hiszen augusztus vége fele jártunk.

Úgy beszéltük meg a kedves tulajdonossal, hogy egy vasárnapi napon költözünk. Egy szerda esti órán csörgött a telefonom, a kedves úriember hívott, hogy ugyan már ne költözzünk, mert a társtulajdonosok nem egyeztek bele… Mondanom sem kell, mi nem is tudtuk, hogy vannak társtulajok?! Vasárnap költöznünk kellett, hétfővel indult minden, mi pedig Sopronban laktunk, ahonna nehéz intézkedni. Így albérlet nélkül maradtunk a munka/suli kezdés előtt pár nappal.

Gabriella: Eddig még csak olyanba futottam bele, hogy ingatlaniroda közvetítői díj ellenében akart segíteni annál a lakásnál, amit kinéztem. Ezért csak magánszemélyekre korlátoztam a további keresést.

Attila: Árveréssel albérlet ügyben nem találkoztam. Miért lehet licitálni vagy mi?

Timi: Átveréssel nem, de azokkal az irodákkal, akik 8000 Ft-ért adnak ki lakáscímeket, azokkal én is szerződtem, amikor még csak 3000-et kértek, természetesen nem volt egyetlen megfelelő sem az általuk adott címek közt.

Idegen személyekkel éltél, vagy élnél egy háztartásban?

Zsófi: Nem éltem, és nem is szeretnék. Ha már az ember eljön otthonról,azt valamilyen szinten nem csak az önállósodás jegyében teszi,hanem azért is, mert felnőtt, és bizony az alkalmazkodás az otthoni légkörben már nem megy. Érthető okokból. Na most, ha kibérelek (egy jó nagy puputevét) egy vityillót,akkor abban inkább látnám szívesebben a páromat,vagy a legjobb barátomat. De az, ami most dívik, hogy 5-6-7-8-100-an egy lakásba beköltözzünk... na azt már nem,még ha fizetnének érte, akkor sem. Semmi bajom az emberekkel,de az, hogy öt emberből egy ne legyen a szememben hülye, az ritka. Nehéz ennyi emberhez alkalmazkodni szerintem.

Bernadett:  Idegenekkel nem éltem, és nem is fogok.

Bianka: A kollégium szerintem egy elég extravagáns fogalom...

Gabriella: Igen élnék, elég régóta kolis vagyok. Tudok alkalmazkodni.

Timi: Idegenekkel laktam egyszer a párommal. Ordítva szexelt a lány úgy, hogy a körfolyosós ház zengett, utána engem teremtettek le, hogy halkabban, mert semmi kedvük ezt hallgatni. Hamar elköltöztünk… :) Már nem élnék idegenekkel egy háztartásban, inkább ismerősökön keresztül keresnék albérletet, ha lehet!

Nehéz megfelelő helyet találni?

Zsófi: Nem nehéz megfelelő helyet találni, csak max nem tudom kifizetni. Viccet félretéve előbbiekben taglaltam. Szóval igen, fortunával is jóban kell lenni... de nagyon jóban!

Bernadett: Megfelelőt nagyon nehéz, főleg az én elvárásaimmal. Ma inkorrekt árakat kérnek a tulajok... Legtöbb esetben számla nélkül, pedig az kötelező...

Bianka: Akkor nem, ha van elég pénzed…

Ma milyen árban mozognak az albérletek, mikkel találkoztál?

Zsófi: Kb. átlag 50-60 plusz rezsi és a kaució. Inkább az arányokkal nem vagyunk rendben. Ami Pesten 50 ezer plusz rezsi, az egy garzonlakás jó esetben, rosszabban pedig egy szoba. Székesfehérváron viszont ugyanilyen árfekvésben egy 1+1,5 szobás lakást lehet kibérelni. Az más tészta hogy pályakezdőként felesleges ekkora lakás. Sajnos azt is látom,hogy nagyon el vagyunk szállva az árakkal de mindkét felet meg tudom érteni.

A bérbeadót azért, mert amíg van, aki kivesz 80 plusz rezsiér lakást, nem fogja 60-ért adni. De a bérlőket is megértem, hiszen egy keresettel esélytelen, kettővel is csak szűkösen lehet megoldani a lakás fenntartását, olyan magaslatokban mozognak az árak. Szóval nekem jelenleg se munkám, se szakképesítésem (idén jelentkezem egyetemre), párom most diplomázik, pályakezdő. Ebben a tekintetben kissé borúsan látom ezt az albérlet dolgot.

Bianka: Ez nagyon változó... Budapesten az átlag szerintem 60 plusz rezsi, persze más Budán, mint Pesten… nagyon sok mindentől függ.

Gabriella: Ahogy említettem drága minden. Egy 1 szobás lakás is sokszor 70-80 ezer plusz rezsi, ha nem a VIII. kerületben, vagy a külső kerületekben van.

Attila: A legtöbb különálló lakás 50-90 ezer közt mozog. Mi 50 + rezsiért találtunk a XVI. kerületben kertes másfél szobásat, de ezt is úgy, hogy egy másik albérletével kapcsolatban érdeklődtünk a bérbeadónál.

Timi: Láttam én már szobát 90 ezer plusz rezsiért is, de általában 50 ezer körül rezsivel megállnak az árak.. A házak pedig 80-90 körül szoktak lenni, attól felfelé pedig a csillagos égig…

55m2_es_lakas_modern_es_otthonos_berendezese_uj_epitesu_tarsashazban_budapest_xiii_kerulet_07.jpg

Fotó: http://lakbermagazin.hu/

Te jónak tartod ezt a Facebook csoportot?

Zsófi: Annyira nem tartom jónak, de megvan a haszna. Lassan inkább Szobakereső, és panaszcsoport lesz, mert már az idejét sem tudom mikor találkoztam garzonlakás hirdetéssel, és ezenkívül rengeteg a panaszkomment. Maximum tanul az ember, okul, megjegyez, vagy kimegy csinál popcornt, és jót nevet.

Bernadett: Jónak tartok minden ilyen csoportot, ami a segítségére lehet mind a kínálónak mind a keresőnek.

Bianka: Igen, mert sok mindent megtud az ember ott. Például csaló bérbeadókról, árakról, viszont nem hiszem, hogy ott sokan albira találnak.

Gabriella: Igen, nagyon hasznos, hogy facebookon is vannak ilyen kereső-kínáló csoportok.

Attila: Az oldalon nem láttam számomra érdekes albit de jó, mert ott látható, hogy milyen lakást adnak ki, és a kommunikáció is gyorsan megy.

Timi: Igen, jónak tartom, még akkor is, ha már elment a kedvem a Pestre költözéstől, pont a borzasztó árak végett, és megbecsülöm a Kőszegen bérelt garázsból alakított lakást, amit 35 ezerért bérelek, és nem kellet kauciót se fizetni! Azért is tartom még jónak, mert hozzá lehet szólni a hirdetésekhez, mert némelyik megüti a pofátlanság határát, és legalább a véleményünket láthatja az, aki nem megfelelő paraméterekkel próbálkozik kiadni valamit.

Ezzel segítünk eligazodni azoknak is, akik éppen most kezdenek el keresgélni,és a lakástulajdonosoknak is, hogy mit ne írjanak be, ha ki akarják adni a lakásukat, és hogy mi az, ami még elfogadható ár az albérletkeresők számára!

Főkép: collegiate-ac.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr527963364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása